Учените на нокти! Ето кой предвиди земетресението

С удивителна точност

Учените на нокти! Ето кой предвиди земетресението | StandartNews.com

Нидерландецът Франк Хохербейтс предсказа с точност мощното катастрофално земетресение, отнело хиляди животи в Турция и Сирия, три дни преди да се случи.

На 3 февруари той написа в профила си в Туитър: „Рано или късно ще има земетресение с магнитуд 7,5 в този регион: Турция, Йордания, Сирия, Ливан“.

Към публикацията бе добавил и карта, на която с абсолютна точност е очертал и епицентъра на труса.

Хохербейтс работи за изследователския институт „Солар систъм джиометри индекс“, който се занимава с изчисляване на данни, свързани с конкретните геометрични позиции на Слънцето, планетите от Слънчевата система и Луната.

От института твърдят, че когато тези данни се изобразяват на специална графика, тя лесно показва къде предстои по-голяма сеизмична активност.

При това графиката представя предстоящите възможни трусове обикновено в рамките на три-четири дни преди те да се случат. Именно такава карта, създадена въз основа на позициите на планетите, бе публикувал в профила си и нидерландецът.

Тъй като заниманията му го сродяват много повече с астролозите, отколкото с класическите учени, туитът от 3-ти февруари веднага предизвика вълна от възмущение сред сеизмолозите, които не спестиха дори обидни определения като „лъжеучен“. Нападките продължиха дори след като прогнозата на Хохербейтс и института му се сбъдна.

Малко след като целия свят научи за бедствието нидерландският сеизмолог Мартин ван ден Енде, написа следния коментар под публикация на Хохербейтс:

„Моля, всички, които четат тези „прогнози" - не се поддавайте на тях. Земетресенията не се предизвикват от позициите на планетите и няма научен метод за прогнозиране на земетресения. Моля, консултирайте се с истински сеизмолог, ако имате въпроси.“

Атаките срещу Франк Хохербейтс обаче само засилиха интереса към него и организацията, в която работи. Туитът му от 3 февруари се превърна във вирусен и до момента е посетен от над 41 милиона души, пише Флагман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай