"Томахоук" по прозореца на Асад

Обама и Камерън абсолютно убедени, че режимът стои зад химическата атака

"Томахоук" по прозореца на Асад | StandartNews.com

Дамаск. Крилати ракети "Томахоук" са в готовност за изстрелване към Сирия. Те може да полетят към Дамаск и важни стратегически обекти още днес и са толкова точни, че могат да ударят не само предварително избрана сграда, но и определен прозорец от нея, твърдят анонимни високопоставени американски представители от армията пред тв канала Ен Би Си.

Министерството на отбраната планира тридневна серия удари, която може да започне днес, твърдят източниците. След това експерти ще оценят постигнатото и ще определят нови цели, в зависимост какво е било пропуснато при първата атака. Почти е сигурно, че ракетните удари ще бъдат извършени от разрушители и подводници в Средиземно море. САЩ в последните дни са придвижили четири разрушителя близо до Сирия - корабите "Бари", "Меън", "Рамидж" и "Грейвли". Те са заредени с достатъчно количество крилати ракети "Томахоук", които са толкова прецизни, че могат да уцелят прозорец в Дамаск, дори ако бъдат изстреляни от кораб в Средиземно море.

Турция обаче коментира, че не очаква евентуална военна намеса в Сирия "от днес за утре". Ние настояваме преди всичко в Съвета за сигурност на ООН да се обединим около една обща позиция по този проблем и тогава да се пристъпи към конкретни действия, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу.

Дипломатически източници в Анкара изтъкват, че ще се изчака позицията на Съвета за сигурност на ООН. Ако въпреки това всички инициативи останат без резултат, ще бъдат необходими най-малко две седмици за сформиране на евентуална военна коалиция срещу Сирия, подчертават те.

Вчера изказванията на западните лидери срещу сирийския режим станаха още по-остри, намекващи, че удар може да последва всеки момент. Британският премиер Дейвид Камерън и американският президент Барак Обама са обсъдили проблема в среднощен телефонен разговор, съобщиха от канцеларията на Камерън. "Двамата ръководители се съгласиха, че всички налични информации потвърждават, че е имало химическа атака. И двамата смятат, че няма никакво съмнение за отговорността на режима на сирийския президент Башар Асад за това нападение", се посочва в съобщение от кабинета на Камерън. Вчера Камерън свика и Съвет по национална сигурност в Лондон, на който единодушно било взето решение, че употребата на химически оръжия от Асад е неприемлива и на нея трябва да се отговори.

По-рано вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че без никакво съмнение сирийският режим е използвал химически оръжия срещу цивилни и "трябва да бъде потърсена отговорност". Той каза, че е в интерес на националната сигурност на САЩ да се търси сметка от онези, които нарушават международните норми - основата, върху която се гради глобалната сигурност, а съответно и американската сигурност. Байдън напомни, че в Сирия единствено режимът притежава химически оръжия и средствата за тяхното използване.

Прихванат разговор разкривал Дамаск

Подслушан разговор между сирийски военни дава основание на САЩ да твърдят, че силите на президента Башар Асад са извършили химическата атака в Дамаск миналата седмица, съобщава британското списание "Форин полиси".
Източник от американското разузнаване посочва, че шпионите на САЩ са подслушали разговор между високопоставен служител в министерството на отбраната на Сирия и лидера на подразделението в армията, което се занимава с химическите оръжия. Човекът от министерството крещял панически на военния и настоявал за обяснение какъв е този удар с невропаралитичен газ, при който са били убити над 1000 души.

В същото време германското списание "Фокус" съобщи, че израелското разузнаване е подслушало разговор между сирийски военни по повод химическата атака, който бил предаден на САЩ. Информацията разкрива бивш агент на "Мосад" Не е ясно дали става въпрос за същия разговор.

Подозират брата на президента

Братът на сирийския президент Башар Асад е подозиран в съпричастност към химическата атака на 21 август. Махер Асад, който командва Националната гвардия и Четвърта механизирана дивизия, е смятан за един от най-влиятелните хора в страната. Той обаче не се е появявал публично повече от година, посочва израелската телевизия Канал 2. Според телевизията именно Махер Асад стои зад атаката от 21 август, когато се предполага, че са загинали повече от 1200 човека. Не за първи път Махер е обвиняван в съучастие в кървави епизоди от гражданската война в Сирия, отбелязва "Дейли мейл". Според източници от опозицията братът на президента притежава изключителна жестокост и при безредиците от 2011 г. открил стрелба по мирни протестиращи. Ня 18 юли 2012 г. Махер бе ранен при атентат в Дамаск, при който загинаха военният министър Дауд Раджих, както и зетят на Асад Асеф Шавкат.

Ответен удар на хакери

Хакери от "Сирийска електронна армия", която подкрепя режима в Дамаск, атакуваха сайта на американския в. "Ню Йорк таймс". Минути след атаката медията съобщи в Туитър, че ще продължи да публикува новини на алтернативен сайт.

Електронната страница остана блокирана няколко часа. Според експерти тя е била подложена на DoS атака, изваждаща от строя компютърните сървъри чрез увеличаване на натоварването и зареждане на вирусни програми.
"Сирийската електронна армия" неколкократно пое отговорността за пробиви в сайтовете на редица влиятелни медии и на акаунтите им в Туитър. В сайта си тя заявява, че защитава сирийския народ от кампанията на арабски и западни медии, водена срещу него.

Израелската армия в готовност

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика кабинета си по сигурността, за да обсъди какъв отзвук ще има за страната му евентуален западен удар по Сирия, предаде ДПА.
"Израел се подготвя за всякакъв сценарий във връзка със Сирия", предупреди Нетаняху.
Израелската армия започна да разполага ракетни комплекси "Пейтриът" в северната част на страната, съобщи телевизия "Скай нюз". Израелците се редят с часове на дълги опашки пред центровете за раздаване на противогази, предаде АП. Израел се опасява от евентуална сирийска атака, в случай че Западът предприеме военна интервенция в Сирия.

Посланици на НАТО на спешна среща

В Брюксел вчера се състоя заседание на НАТО на равнище посланици, свикано по инициатива на САЩ за обсъждане на ситуацията в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. Пресслужбата на Алианса изтъкна, че срещата няма да е извънредна. "Съветът на НАТО по традиция заседава в сряда, така че в преговорите няма нищо извънредно", посочил говорител на организацията. ИТАР-ТАСС посочва, че в НАТО има разногласия относно военна акция срещу Сирия без мандат на ООН. За това вече се изказа Италия. Против военна намеса са Гърция и Португалия, към които вероятно ще се присъедини и Испания - и трите страни ще трябва да поемат основната част от мигрантите от зоната на конфликта.

Лондон внесе резолюция

Великобритания предложи на Съвета за сигурност на ООН резолюция, която да позволи взимането на необходимите мерки за защита на цивилни в Сирия, предаде BBC. Документът трябваше да бъде внесен на заседание на петте постоянни членки на Съвета късно вчера, написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър. Предложението за проекторезолюцията става на фона на подготовката на Запада за възможни военни действия срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад. Според говорител на британските власти то се основава на глава седма от Устава на ООН и цели да защити цивилните от химически атаки.

"Ал Кайда" плаши с мъст

Клетка на групировката "Ислямска държава в Ирак", част от международната терористична мрежа "Ал Кайда", заплашва сирийското правителство с операция "вулкан на отмъщението", предаде Ройтерс. "Обединените фракции взеха решение да ударят основните артерии на режима в затворения Дамаск, включително службите за сигурност, центровете за подготовка и инфраструктурни обекти", се казва в изявлението от името на групировката. С

Хаменей и Лавров предупреждават

Иранският върховен лидер Али Хаменей заяви в сряда, че намесата на САЩ в Сирия ще бъде "бедствие за региона", предаде агенция ИСНА. "Намесата на Америка ще бъде бедствие за региона. Регионът е като склад за барут и бъдещето не може да бъде предвидено", казва той.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров от своя страна заяви, че военно решение на конфликта в Сирия допълнително би дестабилизирало ситуацията в страната и Близкия изток, предаде РИА Новости. Изказването на Лавров дойде по време на телефонен разговор със специалния представител на ООН за Сирия Лахдар Брахими. "Руският министър и Брахими се съгласиха, че в този критичен момент всички страни, включително и чуждестранните играчи, трябва да действат много отговорно и да не повтарят грешките от миналото", съобщиха от външното ведомство в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай