Историческо решение за Германия. 60 години по-късно

Последните си три атомни електроцентрали ще изключи Германия днес

Историческо решение за Германия. 60 години по-късно | StandartNews.com

Последните си три атомни електроцентрали ще изключи Германия днес, с което ще сложи край на използването на ядрена енергия в страната, продължило повече от 60 години, както и на съпътстващия политически дебат по въпроса, съобщи ДПА.

Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на миналата година, но поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза правителството реши да ги остави да работят през цялата зима. Днес мощността на реакторите постепенно ще бъде намалена, докато генераторът бъде изключен от мрежата и реакторът може да бъде напълно спрян.

Първата търговска атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в експлоатация през ноември 1960 г.

"Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия", заяви вчера пред медиите ръководителят на германските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер се обяви против излизането от ядрената енергетика. "Ние живеем в ново време и не можем да продължаваме с наратива и лозунгите на 80-те години. Усещаме голямата енергийна криза, имаме нужда от всяка капчица енергия. Дали ще е възобновяеми енергии или ще използваме и атомна енергия – на този етап ние нямаме разумна алтернатива за снабдяване с ток на милиони домакинства. Неразумно и опасно е да спираме производството на ядрен ток сега - и от екологична гледна точка, и от икономическа. Затова трябва да запазим ядрената енергетика – не завинаги, но като свързващ мост до появяването на достатъчно алтернативи", каза Зьодер.

Свободната демократическа партия, която е ориентирана към бизнеса, също разкритикува спирането, като заяви, че ядрената енергия е устойчива и полезна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке заяви, че е вярно обратното. Ядрената енергия е "твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза поради огромната нужда от охлаждаща вода", според представителката на Зелената партия. Тя заяви, че ядрената енергия генерира въглероден диоксид, като посочи енергоемкия процес, необходим за производството на ядрено гориво. Освен това тя се позова на огромните екологични щети и социалните последици от изчерпването на урана.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, също от Зелените, потвърди, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се гарантират преди всичко за сметка на масовото разширяване на възобновяемите енергийни източници, каза той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай