"Терпи, моя красавица": Путин се шегува, светът се страхува

Европейски играчи мерят температурата на политическия мир, а съседите ни усещат икономическия полъх от дъха на войната

"Терпи, моя красавица": Путин се шегува, светът се страхува | StandartNews.com
  • Европейски играчи мерят температурата на политическия мир, а съседите ни усещат икономическия полъх от дъха на войната
  • Срещата на Ваймарския триъгълник показа, че дипломатическите совалки тепърва предстоят

 

Докато светът е Олимпиада, а мястото е Китай, в засилващото се тракане на оръжия между Русия и Запада все по-отчетливо звучи словесното завещание на Сун Дзъ, че военното дело се основава на заблудата: "Този, който може да нападне, трябва да изглежда, че не може. Когато някой се впуска в битка, трябва да изглежда бездействен. Когато е наблизо, трябва да внушава на врага, че си далеч. А когато е далеч - да внушава, че е близо".

Седмици след дипломатическия маратон, започнал в Швейцария между САЩ и Русия, налице е нарастваща умора в света от привидно безкрайните шествия от срещи на президенти, премиери и външни министри по темата Украйна. Макар да компенсираха дипломатическия глад, налегнал планетата по време на пандемията, малкото конкретни постижения изострят политическото напрежение и все повече отдалечават света от отговора на главния въпрос: Ще има ли война?

Совалките в последната седмица удебелиха едни разделителни линии, но избледняха други

Срещата на 4 февруари в Пекин между Владимир Путин и Си Цзинпин официализира нещо: САЩ и техните съюзници сега са изправени пред автократична ос, простираща се от Балтийско море до Тихия океан, пише Уилиъм Галстън за Wall Street Journal.

Според него общото между Русия и Китай сега е по-важно от това, което ги е разделяло в миналото. "Те отхвърлят следвоенния икономически и политически ред, създаден от САЩ и техните съюзници. Те са реваншистки сили, решени да си възвърнат територии, които смятат, че са били несправедливо отделени от тях. Те претърпяха продължителни периоди на национално унижение, което заменят с агресивна национална гордост. И те гледат на демокрацията като на заплаха, както във, така и извън границите си. Китай и Русия направиха своя избор. Сега Западът трябва да отговори, като се започне със САЩ." Президентът Байдън започна със силно послание в Азиатско-Тихоокеанския регион като затвърди традиционни съюзи и създаде нови. По-късно, окрилен от високи оценки в Европа за силната си позиция към евентуална руска атака срещу Украйна, изпрати 3000 американски войници в Източна Европа и отпусна допълнителни 200 милиона долара отбранителна военна помощ за Киев. Обединеното кралство и балтийските държави се включиха в пратките на оръжия, към тях се очаква да се присъединят Полша и Чехия. Турция пък позволи на Украйна да произвежда дронове, проектирани от Турция, които Украйна вече използва в региона на Донбас.

Водещите страни в Европа обаче не дадоха толкова еднозначни сигнали в противопоставянето си на руските заплахи. Пет безкрайни часа, които френският президент прекара с Владимир Путин, а после и среднощната самотна разходка из Червения площад го изстреляха в медийния образ на новата Меркел, с очакване Макрон да е главният европейски рефер в геополитическия мач.

Преди да отлети за Москва, за да обсъди мирно споразумение, той твърдеше, че руските опасения за сигурността са "легитимни" и че западните страни трябва да разберат по-добре "съвременните травми на тази велика нация". След срещата пък Макрон призова за "стабилен" диалог с Русия - това според него е "единственият път към мира в Украйна".

Докато той премерваше 5-метровата маса в новия Бял кабинет на руския президент Путин, германският канцлер Олаф Шолц се наслаждаваше на огъня в специално запалената за него камина в историческия Овален кабинет на американския президент Джо Байдйн.

И макар срещата между двамата да трябваше да покаже, че Западът е единен пред заплахата Русия да започне война в Украйна, тя сякаш не успя да изпълни основната си задача. Декларации за решителност и съвместни действия имаше, но различията между съюзниците проличаха отново. Президентът Байдън директно заяви, че ако Русия нахлуе в Украйна, "Северен поток 2" няма да има. Но само минута по-късно германският канцлер не потвърди това.

Колко тежки и какви да са евентуалните санкции се оказа отново темата, по която европейските страни остават на различните си виждания. Това стана ясно на среща на Ваймарския триъгълник в Берлин, която събра първите хора на Полша, Германия и Франция - Анджей Дуда, Олаф Шолц и Еманюел Макрон. Нюансите в изказванията не оставиха съмнения, че дипломатическите совалки в Стария континент по темата Русия и Украйна тепърва предстоят. "Нашата обща цел е да предотвратим войната в Европа. Струпването на руски войски на границата с Украйна предизвиква голяма загриженост и нашата оценка на ситуацията е единна, както и нашата позиция по въпроса: всяко по-нататъшно посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неприемливо и ще доведе до широкообхватни последици за Русия - политически, икономически и геостратегически", категоричен бе германският канцлер Олаф Шолц.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че война може да бъде избегната само със солидарност между европейците. А Макрон определи идващите дни като решаващи за намаляване на напрежението по границата с Украйна.

Великобритания не изневери на себе си и активно се включи като подкрепа за санкции срещу Русия, ако нападне Украйна. Непосредствено преди европейската си визита, Борис Джонсън коментира пред Таймс, че Лондон обмисля изпращането на бойни самолети и кораби в региона, припомняйки че Западът вече отхвърли няколко искания на Русия, сред които НАТО да откаже да приеме Украйна, както и да намали военното си присъствие в Източна Европа до равнището от 1997 г.

Докато големите европейски играчи премерват температурата на политическия мир, съседите ни вече усещат икономическия полъх от дъха на войната. След няколко дeceтилeтия,

Гъpция все пак избpa Cъeдинeнитe щaти зa cмeткa нa Pycия

пишe Роlitiсо пo пoвoд вce пo-гoлямoтo cътpyдничecтвo мeждy Aтинa и Baшингтoн. И тo e ocoбeнo видимo в мoмeнтa, във вpeмe нa гaзoвa кpизa и пpeдвoeнeн кoнфликт в Укpaйнa.

Гъpция пpeдocтaви нa CAЩ oтвopeн дocтъп дo чeтиpи ocнoвни вoeнни бaзи, кoeтo oпpeдeлeнo paзoчapoвa Pycия. Cъщeвpeмeннo зaпoчнa дa пoлyчaвa втeчнeн пpиpoдeн гaз oт CAЩ нa пpиcтaнищe близo дo Aтинa. Aлтepнaтивaтa нa pycкия гaз пpoвoкиpa Mocквa, нo гpъцкaтa дъpжaвa нe изглeждa никaк paзoчapoвaнa oт тoвa. Ha цeлия тoзи фoн aмepикaнcкитe кopпopaтивни гигaнти yтвъpждaвaт Гъpция кaтo peгиoнaлeн цeнтъp - JРМоrgаn Сhаsе, Мiсrоsоft, Рfizеr, Аmаzоn, Сisсо, Теslа и Dеlоittе нaпpaвиxa знaчитeлни инвecтиции в cтpaнaтa нaпocлeдък.

Сърбия пък бе определена като важен стратегически партньор на Китай. Оказа се, че участието на Олимпиадата за президента Вучич донесе куфар с договори от Поднебесната империя. А след прибирането си в Белград, той категорично заяви, че външнополитическата линия на страната му е ясна. "Ще поддържам приятелски отношения с Русия и Китай и не смятам да се извинявам на никого за тях", заяви Александър Вучич, мълниеносно цитиран от ТАСС. После допълни, че "Белград ще се бори срещу опитите за представяне на Москва в негативна свeтлина".

Политическото напрежение между Русия и Запада прехвърли САЩ и стигна чак до Латинска Америка. Посланието, отправено през последните дни от високопоставени членове на руското правителство беше еднозначно: ако САЩ и НАТО не се откажат от своите действия в близост до Русия, правителството в

Москва може да разположи войски и оръжия в съюзници от Латинска Америка

"В случая става дума за Куба и Венецуела", поясни Ана Тереса Гутиерес, експертка по международни отношения от мексиканския университет Autonoma Metropolitana. Тя припомни, че още по времето на починалия междувременно президент Уго Чавес между Венецуела и Русия имаше военно сътрудничество. В миналото Венецуела е купувала руски оръжия, а сегашният президент Николас Мадуро не крие, че е готов да подкрепя Русия военно. Разговори са били водени и с кубинския президент Мигел Диас-Канел.

И двете страни страдат от ембаргото и санкциите, които им бяха наложени от САЩ. Руското правителство опрости дългове на Куба в размер на 35 милиарда долара. А когато фаворизираният от САЩ опозиционен лидер във Венецуела Хуан Гуайдо атакува президентския пост на Мадуро, Русия изпрати във Венецуела два свръхзвукови бомбардировача, способни да носят атомно оръжие. Всеизвестно е, че през последните 20 години Венецуела изгради своята въздушна отбрана с руска помощ. Ана Гутиерес категорично смята, че всичко това говори за нова заплаха на руското правителство, с която то иска да усили натиска над САЩ: и да засили напрежението.

Страховете от война, които се демонстрират от всички краища на света обаче рязко контрастират с леденото спокойствие на господаря в Кремъл.

Нещо повече - Путин започна вече да се шегува

"Терпи моя красавица" - се превърна в световен шлагер, минути след като руския президент използва популярната фраза, за да обясни на украинския си колега Зеленски, че иска или не трябва да се съобрази с Минските споразумения. Разбира се, отговорът дойде светкавично с изказване на президента, че Украйна наистина е красавица, а търпението на народа му е било безгранично.

Но така и остана един горчив привкус с отворен отговор - кой е злодеят, коя е красавицата. И вместо хепиенда от приказката Красавицата и Звярът, какъв ще е краят на военния хорър, в който е вкаран светът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай