Танкове в Казахстан. Двувластието свърши

Защо хората не живеят добре в богатата страна, износителка на петрол и уран?

Танкове в Казахстан. Двувластието свърши | StandartNews.com
  • Газ за 48 стотинки подпали протестите, замириса на Майдан
  • Защо хората не живеят добре в богатата страна, износителка на петрол и уран?

 

Когато през 2011 г. протестът за ниските заплати на петролните работници заля размирния Жанаозен в Казастан, силите за сигурност на президента Нурсултан Назарбаев с лекота потушиха бунтовете като застреляха куп протестиращи. Пет години по-късно законът за наем на чужда земя предизвика национални митинги и отмени спорното решение, но пак не успя да разклати сериозно властта. Това обаче се случи през 2019 година, когато протестите на майките и социално слабите срещу скромните разходи в бюджета разлюляха страната и принудиха Назарбаев да смени правителството с мотива: „Не могат да работят с хората“, а след това сам да подаде оставка.

Въпреки това смяната на властовия караул в Казахстан стана наполовина - Касим-Жомарт Токаев влезе триумфално в президенството, но Съветът за сигурност се сдоби с нов председател - същият Нурсултан Назарбаев.Днес икономическите протести заради двойната цена на втечнения газ в Жанаозен постепенно отслабват за сметка на екзалтиращите политическите митинги за смяна на властта в Алмати. Икономическото сърце на Казахстан е парализирано, интернет е спрян, а площадите са окървавени, изпълнени с битки между гневни млади мъже на възраст до 40 години и  въздушно-десантни войски от съюзническите държави – Русия и Беларус.Какво се случва в Казахстан, доскоро перлата на икономически разцвет на постсъветското пространство?

Едни са големи оптимисти. Твърдят, че това е Майдан, което ще сложи край на авторитарния режим. Други са пълни песимисти. Категорични са, че това е краят, но.... само на Назърбаев, най-възрастният държавен глава от ОНД, когото президентът в сряда отстрани от досегашния му пост като изхвърли от властта и всички негови приближени министри. Обяви го триумфално, под виковете на десетките хиляди протестиращи в страната: “Старче, вън!“Дали Токаев ще е новият едноличен господар на Казастан и какво това ще донесе на страната, е все още много рано да се каже.Защото събитията през последните 4 дни, започнали с икономическия протест в най-бунтовния град в страната и прераснали в безпрецедентна революционна ситуация и международна намеса, не вървят към хепи енд.

Извънредно положение до 19 януари е въведено в Казахстан. Това стана на фона на масови протести и сблъсъци с полицията, на които има стотици ранени и жертви.Безредиците пламнаха заради двойното увеличение на цената на втечнения газ, който  тaм масово ce изпoлзвa ĸaтo aвтoмoбилнo гopивo. Πoвишeниeтo нa цeнитe нa cиньoтo гopивo от 60 на 120 тенге cтaнa oт 1 янyapи 2022 г. /1 лев се разменя за 252 тенге, т.е. газът е скочил от 24 на около 48 ст. - б. ред./  Причината за скока е, че cтpaнaтa въвeдe paзчeти зa тъpгoвиятa мy пo пaзapнa цeнa. Oт 1 янyapи 2022 г. бе извъpшен пълeн пpexoд ĸъм бopcoвa тъpгoвия c втeчнeн гaз. Oт Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa ĸaзaxa, чe пpeди пpeминaвaнeтo ĸъм eлeĸтpoнни плaтфopми зa тъpгoвия, цeнaтa нa тoзи вид гopивo e билa нeизгoднa зa пpoизвoдитeлитe, тъй ĸaтo ce e пpoдaвaлa пoд ceбecтoйнocттa.Още на следващия ден започнаха митинги в някои райони. Πpeзидeнтът нa Kaзaxcтaн Kacим-Жoмapт Toĸaeв ĸaзa, чe дeйcтвиятa нa пpaвитeлcтвoтo, oглaвявaнo oт пpeмиepa Acĸap Maмин, ca дoвeли дo пpoтecтитe и нa 5 янyapи кабинетът пoдaдe ocтaвĸa. Токаев обеща да намали цените на горивата до 50 тенге на литър. Протестите обаче продължиха, като недоволните поискаха по-ниски цени за други стоки и оставка на правителството.Президентът се опита да овладее напрежението с арести. Задържан бе диpeĸтopът нa зaвoд зa пpepaбoтĸa нa гaз в paйoнa нa Maнгиcтay.

Причината - твъpди ce, чe вдигнaл цeнaтa нa гaзa бeз пpичинa. Арестуван бе и шeфът нa плaтфopмaтa зa eлeĸтpoннa тъpгoвия нa втeчнeн гaз.Цeнтъpът нa вълненията ce измecти oт пeтpoлния зaпaдeн Kaзaxcтaн в Aлмaти, ĸoйтo e нещо като cтoлицa нa oпoзициoннитe нacтpoeния. Hoщнитe cблъcъци c пoлициятa тaм бяxa нaй-тeжĸи. От Mиниcтepcтвoтo нa вътpeшнитe paбoти cъoбщaвaт, чe ca зaдъpжaни нaд 200 пpoтecтиpaщи.Недоволни нахлуха в кабинета на кмета, а видеоклипове в социалните мрежи показаха, че от сградата се издигат облаци дим. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Според ТАСС, позовавайки се на местния отдел за обществено здравеопазване в града, сред жертвите има повече от сто служители на реда.Междувременно руското издание Газета.ру съобщи, позовавайки се на свои източници, че самият Назарбаев се готви да напусне страната. Летището в Алати обаче е под контрол на протестиращите и полетите са спрени. По-рано бяха разпространени и кадри как демонстранти разрушават статуя на Назарбаев.На 5 януари президентът Касим-Жомарт Токаев подписа указ за въвеждане на извънредно положение до 19 януари 2022 г. в областите Нур-Султан, Алма-Ата, Алмати и Мангистау до 19 януари.

Извънредното положение включва полицейски час от 23.00 до 7.00 часа. Влизането и движението в тези региони е ограничено. Интернет временно спря да работи в цялата страна. Освен това е въведена забрана за масови прояви и стачки, а от населението се конфискуват оръжия и боеприпаси. В указа на държавния глава се казва, че извънредното положение се въвежда, за да се гарантира обществената безопасност, да се възстановят законността и реда, както и да се защитят правата и свободите на гражданите.Президентът обеща твърд отпор, наричайки протестите "черен период" в историята на страната. „Като президентът съм длъжен да пазя безопасността и мира на нашите граждани, да се тревожа за целостта на Казахстан“, каза Касим-Жомарт Токаев в телевизионно обръщение. Той нарече протестиращите "заговорници", които са "финансово мотивирани".„Обръща се внимание на високото ниво на организация на хулиганските елементи. Това е доказателство за разработен план за действие от страна на заговорниците, които са финансово мотивирани. Точно конспираторите",каза Токаев.Шефът на полицията в града Канат Таймерденов каза, че "екстремисти и радикали" са нападнали 500 цивилни и са разграбили стотици фирми. Водно оръдие беше използвано срещу протестиращите в западния град Актобе. Има съобщения, че силите за сигурност са застанали на страната на протестиращите на някои места.По-късно стана ясно, че Токаев се е обърнал към Русия и останалите членове на Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКС) за съдействие заради кризата с протестите в страната. Членовете на ОДКС наред с Казахстан са Русия, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан, а организацията би трябвало да реагира, ако някоя от държавите членки поиска военна помощ.Досега говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявяваше, че Русия следи ситуацията, но правителството на Казахстан може да се справи и само.

Култ към личността

Протестите са нещо необичайно в Казахстан, който обяви независимост през 1991 г. на фона на разпадането на Съветския съюз.Но само повишаването на цената на газа ли ги възпламени? Скоростта, с която те ескалираха, накара мнозина да предположат, че повишението на горивата е само искрата, а причините са много по-дълбоки.Казахстан е традиционно стабилна централноазиатска държава, до 2019 г. тя се управлява от президента Нурсултан Назарбаев, чиято власт бе белязана от елементи на култа към личността, като неговите статуи бяха издигнати в цялата страна и столицата, преименувана на него, пише BBC. Назарбаев се оттегли от управлението на фона на антиправителствени протести, които той се опита да ограничи, като постави на поста свой доверен човек.Ceгaшният пpeзидeнт Toĸaeв пpoдължи пoлитиĸaтa нa "нypcyлтaнизъм", а Назарбаев остана лидep нa yпpaвлявaщaтa пapтия и зaпaзи вaжни пocтoвe в дъpжaвни cтpyĸтypи. Cлeд нeгoвaтa ocтaвĸa, пpaвитeлcтвoтo взeмa peшeниe зa пpeимeнyвaнe нa cтoлицaтa Aлмaти нa Hypcyлтaн.Kaзaxcтaн e пpeзидeнтcĸa peпyблиĸa, в ĸoятo пapлaмeнтът имa oгpaничeни фyнĸции и e дoминиpaн oт cъщaтa пapтия нa пpeзидeнтa.Големите избори в страната се печелят от управляващата партия с близо 100% от гласовете и няма ефективна политическа опозиция.Анализаторите са на мнение, че казахстанското правителство очевидно подценява колко ядосано е населението и че тези протести не са изненадващи в страна без изборна демокрация - хората трябва да излязат на улиците, за да бъдат чути.

Украинска връзка

Експертите са сигурни, че рязък скок в цените на горивата е само една от причините за началото на бунтовете. Като цяло хората отдавна са недоволни от социалната политика на държавата и голямата ножица на доходите между различните региони. „Рейтингът на правителството е 23%, а през 2017 г. бе 63%. Такава оценка на неодобрение рано или късно води до нещо“, казва казахстанският политически анализатор Марат Шибутов, цитиран от Взгляд. Но според него избухналите бунтове не изглеждат достатъчно "спонтанни" и може да са организирани от някой. Това ще покаже разследването.Има вече версия, че протестите се координират от опозиционера Мухтар Аблазов от централата в Киев. През 90-те години той беше министър на енергетиката и търговията на Казахстан, но влезе в опозиция след конфликт с Назарбаев. На страницата си във Фейсбук Аблазов, който създаде движението „Демократичен избор на Казахстан“ през 2017 г., призова протестиращите да „координират действията“ и предостави украинските си телефонни номера за комуникация.

Петрол, уран и ниски доходи

Според друг експерт - политолога Станислав Причин, старши научен сътрудник в Центъра за постсъветски изследвания към ИМЕМО РАН, в основата на недоволството са исканията за социална справедливост. Казахстан е един от лидерите в развитието на постсъветското пространство, производството на петрол се приближава до 100 милиона тона годишно.Страната е член на ОПЕК+. Държавата е голям износител на уран за нуждите на атомните централи, като през 2021 г. е осигурила над 40% от световното производство на уран.Но моделът на успех е ограничен до тясна група хора, които са близки до властите, основните получатели на средства са НурСултан и Алмати. В страната има само четири рафинерии, но поради териториални особености доставките на горива и смазочни материали са неравномерни. В резултат на това качеството и цената на продуктите са различни във всеки регион. "Има вътрешен протест. Недоволството е породено от ниските заплати и ниското ниво на развитие на инфраструктурата. Искането за социална справедливост доведе до масови протести“, казва полтологът.Що се отнася до перспективите за развитие на ситуацията, е необходимо да се вземат предвид местните специфики. Казахстан е десетата по големина страна в света по площ, а населението му е под 20 милиона души. Затова протестите имат локален характер. „Градовете са на хиляди километри един от друг. Ако протестиращите успеят да поемат контрола над администрацията в даден град, това ще бъде полупобеда. Всички политически институции са съсредоточени в НурСултан и там не е толкова лесно да се събере тълпа, която да завземе държавните институции“, категоричен е Причин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай