Бурка или хиджаб за жените. Талибаните решиха

"Правата на жените ще бъдат зачитани"

Бурка или хиджаб за жените. Талибаните решиха | StandartNews.com

Говорителят на талибаните Сухейл Шахин заяви, че жените, носещи хиджаб в Афганистан, ще имат достъп до образование и работа, и отбеляза, че САЩ не трябва да се опитват да променят културата на страната, предава БГНЕС.

"Правата на жените ще бъдат зачитани. Те няма да имат проблеми с образованието или възможностите за работа. Но ние не трябва да се опитваме да променяме културата си. Вашите думи, че жените без хиджаб трябва да имат достъп до образование е опит за промяна на културата. Това е допустимо във вашата култура. В нашата култура те (жените - ред.) могат да получат образование и работа, носейки хиджаб", каза Шахин пред американската телевизия Fox News.

По-рано високопоставен представител на движението на талибаните Вахидула Хашими заяви, че въпросът за задължителното облекло за жените ще бъде решен от съвет на ислямските теолози. В същото време талибаните заявиха, че не изискват от жените да носят бурка, която напълно покрива тялото, ограничавайки се до хиджаб, който оставя отворено лице.

Друг говорител на талибаните Забиула Муджахид заяви, че няма да има жени министри в новото афганистанско правителство. На фона на подобни изявления активистки демонстрираха в Кабул и Херат, изисквайки да се зачитат правата им и да участват в афганистанското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай