Сирийската армия атакува Хомс

Военни самолети започнаха поредица от удари срещу Дамаск

Сирийската армия атакува Хомс | StandartNews.com

Дамаск. Сили, лоялни на сирийския президент Башар ал-Асад, напредват към бунтовните части на централния град Хомс, според източници от опозицията и държавните медии, предаде Ал-Джазира.

Сирийските войски са установили контрол на сгради в квартал Халдийе, държан от бунтовниците в продължение на една година.

Сирийските държавни медии казаха, че войски на режима напредват и са били убити много бунтовници в района.

Атаката е започнала в петък вечер.

Хомс е стратегически град, разположен между столицата Дамаск и сирийското крайбрежие, опора на режима на Асад.

Хомс, смятан за "столица на революцията", заплати огромни човешка и материална цена за въстанието срещу режима на Асад, което започна през март 2011 г. и оттогава се превърна в пълноправна гражданска война.

Активисти твърдят, че бойците от ливанското шиитско движение Хизбула, което застана на страната на силите на Асад, също са учавствали в битката за града.

Бойците на Хизбула помогнаха на сирийската армия за овладяването на Кусейр, ключов град близо до границата на Ливан миналия месец, нанасяйки удар върху опозиционните бойци, които пренасяха припаси и бойци през границата.

На други места в събота, сирийските военни самолети започнаха поредица от удари в покрайнините на Дамаск.

"Военни самолети извършиха няколко въздушни удари по краищата на Асали и Кабуун", споделиха очевидци.

Въздушни удари са били насочени и срещу бонтовнически области източно от Дамаск.

Последните доклади за военните действия идват точно когато опозиционната сирийска Национална коалиция гласува за избор на нов лидер.

Групата избра бивш политически затворник за свой нов президент.

Сирийската Национална коалиция съобщи на официалния си канал в Туитър, че Ахмад ал-Джарба е бил избран за президент, като е получил 55 гласа от 114-членния съвет.

Съветът също така избира трима заместник-председатели, включително Мохамед Фарук Тайфур, висш служител на Мюсюлманското братство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай