Шифърът на кялагаи

Шифърът на кялагаи | StandartNews.com

Великият път на коприната минава през Азербайджан

Боят между двама мъже спира, ако жена хвърли шал между тях

Великият път на коприната минава през Азербайджан. И най-ясният знак за това са кялагаите - шалове, по-леки от въздуха. Декоративните орнаменти върху тях се правят с помощта на специални печати - "галиби", които са издълбани от дърво или са изковани от метал. Рисунките върху шаловете са уникални и не се повтарят, те са кодове, които могат да се разчетат само от представителите на общността. А ярките багри се получават от дървото "сарсгаг", което се разрязва и се вари до получаване на естествен махагонов цвят. Шаловете кялагаи се тъкат в древен Баскал.

В Азербайджан историята на коприната е тясно свързана с Великия път, показват археологическите и етнографските изследвания. Историческите връзки на съседните на Азербайджан страни с родината на коприната - Китай, са допринесли за развитието на бубарството в Азербайджан и преди всичко в района на Ширван. Преди не по-малко от 2000 години тук вече са знаели какво е коприна. В продължение на много векове географското разположение и благоприятните климатични условия са направили Азербайджан един от световните центрове на бубарството. Отглежданите буби са били с много добро качество, затова и копринените влакна и изтъканите платове са били всеобщо признати. Славата им се е носила отвъд границите на страната. За тях са писали европейски и източни пътешественици, които са посетили Азербайджан, както и местни поети и историци. Целият средновековен Азербайджан - областите и градовете Ширван, Табриз, Шаки, Карабах, Ордубад, Барда, Гянджа и много други региони, са се занимавали с бубарство.

През XVIII - XIX век азербайджанската коприна е била многократно отличавана с награди

в изложби, включително и световни. През XX век Азербайджан е бил втори по производство на коприна и първи по качеството на коприната в Съветския съюз.

Споменаването на този плат, достоен за дрехи на кралските особи, използването на аналогията с коприна за характеризиране на най-фините духовни преживявания, най-добрите човешки качества, за женската красота, за нежността на кожата, се среща в произведенията на азербайджанските поети. И това не е случайно. Коприненият конец е невероятно тънък, но изключително жилав и здрав. Той е лек и ефирен, но тъканта от него може да бъде и плътна, тежка и корава. Трудно е да се повярва, но коприната топли през зимата и държи хлад в жегата. Тя не гние, здрава е и издръжлива.

Неочакваната игра на цветове и матовият блясък галят очите, докосването й успокоява, а шумоленето й възбужда сетивата и въображението. Не напразно булките в Азербайджан ги обличат в най-хубавата и фина коприна, която загатва красотата на жената под одеждите. Използването й в облеклото и в интериора е знак за богатство и добър вкус.

От нещата, които се произвеждат от коприна в Азербайджан, специално място винаги е заемал кялагаи - неразделна част от националната носия на азербайджанската жена. Това е голяма (размер 160 х 160 см) копринена забрадка с удивително красиви орнаменти, изработени с техниката "басманахъш". Аналог е на технологията "горещ батик". Кърпите са боядисани в строго определени цветове, съответстващи на различните събития в живота. Само при стриктното спазване на всички тези условия забрадката се превръща в истинска кялагаи.

Бих искала малко да поясня традиционната важност на тази кърпа и нейното значение. Кялагаи - това е знак, символ, който има огромен естетически и етичен потенциал да помогне всеки член на семейството или общността ефективно да се ориентира в пространството на културните норми, моралните ценности и битови правила. Цветовете и орнаментите на кялагаи изразяват универсалните идеи на битието и помагат за създаването на определено настроение в процеса на комуникация. Например

червен кялагаи с причудливи орнаменти в неправилна форма е задължителен подарък за булката

Тази кърпа се поднася на невестата от свекъра и свекървата. Червен кялагаи задължително трябва да покрива главата на младоженката по време на свадбената церемония. Гостите намятат кялагаи с много ярки цветове върху раменете на младоженеца. В ежедневието си, излизайки от дома или приемайки гости, жените покриват главата си с кялагаи в спокойни, пастелни цветове. Топлите цветове допринасят за уютен дом и спокоен семеен живот. Черен кялагаи с аскетичен мотив предава настроение, подходящо за тъжно събитие. Щедро украсен кялагаи с пищни цветови комбинации създава чувството на радост и възхищение. Според древна азербайджанска традиция жена, хвърлила кялагаи между биещи се мъже, може да спре кръвопролитието. Девойката дава съгласието си за брак на младежа, на който е дала своята кялагаи. Декоративните орнаменти на кялагаи се състоят от композиции, които имат дълга история. Те се прилагат с помощта на специални печати - "галиби", които са издълбани от дърво или са изковани от метал. В древността са били правени и от глина. Рисунките, фиксирани в "галиб", са кодове, които лесно могат да се разчетат от представителите на обществото. Декорациите и композициите, използвани в кялагаи, се различават напълно от тези при килимите, но изразяват същите вечни теми и въпроси - живот и смърт, съществуването на Бог, любов, раздяла и надежда. Изразяват и ролята на Човека в света и Вселената, неговото призвание. Строго спазваното съотношение на елементите в орнамента перфектно отразява цялата заобикаляща действителност и

рисува картините от живота на азерите

Орнаментите, използвани в кялагаи, могат да бъдат видени дори върху изпечени хлебни изделия и най-вече върху традиционните питки фетир и кюлча. Те присъстват и в елементите на декора на азерските къщи по селата и дори на надгробните плочи. В миналото младите жени и момичета са покривали главите си с кялагаи като вид забрадяване - ортек, а по-възрастните жени го връзвали като чалма - дигне. През последните години националният шал кялагаи претърпява значителни промени в унисон с времето. Орнаментиката се е запазила, новаторството е в разширяването на цветовата гама. Появяват се наметала и шалове с традиционни и съвременни модели. Съвременните жени използват кялагаи и като пелерина, пончо, фишу, шал за намятане. Модерните момичета ги връзват около врата или на чантите си. Може да видите модерни банкови служителки, облечени в изключително строги костюми, с кялагаи на врата. Условието, което се спазва и до днес, е, че всеки кялагаи задължително се различава от всички останали. Така, ако си купите кялагаи от Азербайджан, трябва да знаете, че имате уникат. Това е постигнато в резултат на труда на потомствени майстори - кялагачи.
Носете кялагаи и бъдете щастливи !

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай