САЩ обвини Китай за геноцид срещу уйгурите

Майк Помпейо обвини Китай в извършване на "геноцид" и "престъпления срещу човечеството"

САЩ обвини Китай за геноцид срещу уйгурите | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини Китай в извършване на "геноцид" и "престъпления срещу човечеството" срещу мюсюлманските малцинства в уйгурски автономен регион Синцзян, предаде Ройтерс.

В изявление, публикувано във вторник, най-висшият американски дипломат твърди, че е установил след внимателно проучване на наличните факти, че "зверствата и "геноцидът" в региона на Синцзян са извършени под ръководството и контрола на Китайската комунистическа партия".

Помпео добави: „Управляващите власти на втората най-голяма икономически, военно и политически държава на Земята показаха ясно, че осъществяват принудителна асимилация и евентуално заличаване на уязвима етническа и религиозна малцинствена група, въпреки че те едновременно се опитват да превърнат своята страна в глобален лидер и се опитват да създадат международната система по техен образ“.

"Нюрнбергските трибунали в края на Втората световна война преследваха извършители за престъпления срещу човечеството, като същите престъпления са извършени и в Синдзян“, заяви Помпейо.

Американски служители, които информираха репортерите за мярката, заявиха, че „изчерпателна документация за конкретните политики, практики и злоупотреби (китайски) в Синдзян“, разгледана от Помпео, го е накарала да вземе това решение.

Помпео покани и другите страни да се присъединят към САЩ в признаването на осъществяващи се геноцид и разкри, че е наредил на Държавния департамент да продължи разследването и събирането на информация за зверствата в Синдзян.

„Ако на Китайската комунистическа партия бъде позволено да върши геноцид и престъпления срещу човечеството срещу собствения си народ, представете си какво ще бъде насърчена да направи със свободния свят в не толкова далечното бъдеще,“ обяви Помпео.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай