Путин се вози на млади бичета

Зилът вдига 220 км/ч, харчи като змей

Путин се вози на млади бичета | StandartNews.com

Москва. Новата лимузина на Путин вече е готова, похвалиха се от завода ЗИЛ. Суперлуксозната кола е тапицирана с кожа от млади бичета и е снабдена със специална система за сигурност.

В началото на септевмри стана ясно, че властта в Русия мисли да замени марките Мерцедес, Ауди и БМВ, които сега карат първите лица в държавата с модели на местните производители. Новият проект е с работно име "Кортеж" и предвижда да се създадат няколко вида коли, включително и за съпровождащия персонал.

От ЗИЛ пък побързаха да представят официално техния модел за лимузина на президента Путин. Дизайнът на новата кола прилича много на старите модели на властта, съобщи Газета.Ру.

Колата е с 7.7 литров 7,7-литров бензинов двигател с разпределено впръскване на горивото и шестстепеннен автоматик, както и хидроусилвател на волана. Предполага се че мощността на мотора е 400 конски сили, а лимузината тежи около 3.5 тона. Максималната скорост, която може да развие пък е 220 км/ч. Разходът на гориво обаче е около 25 л на 100 км. При старите ЗИЛ-ове разходът е стигал 35 литра на 100 км. Въпреки това експертите смятат, че и новата кола не е много рентабилна.

Макар и неикономичен, новият модел е супер луксозен. Кожата на тапицерията на салона е от млади бичета, а в колата има работни масички и допълнителни седалки за гости. Също така са монтирани камери за пълен външен обзор, така че пътниците да виждат какво става навън и при спуснати пердета.

Новата лимузина има уникална система за сигурност. Тя е снабдена със схема на шестте врати, като задните се отварят срещу движението. Това осигурява допълнителна защита на вип-персоните при качване и слизане.

В момента Путин се вози на брониран мерцедес. Немската кола има по-малък мотор от този на ЗИЛ-а, но мощността му е по-висока - 517 конски сили. Масата на бронята на мерцедеса е около 2.1 тона, но това не пречи на президентската кола да се ускорява от място до 100 км/ч за 8.4 секунди. Максималната скорост на този модел пък е 280 км/ч. Цената на мерцедеса на путин е 900хил. евро. Стойността на новия модел все още не е ясна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай