Първи подробности за състоянието на папа Франциск

86-годишният свети отец беше откаран в римската болница "Джемели“ в сряда

Първи подробности за състоянието на папа Франциск | StandartNews.com

Папа Франциск е прекарал спокойна нощ в болницата, а медицинският персонал е оптимистично настроен за неговото възстановяване, съобщи днес агенция АНСА, цитирана от БТА.

86-годишният свети отец беше откаран в римската болница "Джемели“ в сряда и беше диагностициран с респираторна инфекция, която изисква "няколкодневно" лечение, съобщиха от Ватикана, предаде Ройтерс.

Грижещият се за него медицински персонал "е много оптимистично настроен", че ако не се стигне до изненади, Франциск може да бъде изписан навреме за честванията на католическата Цветница на 2 април, съобщи AНСА, цитирайки неназовани източници от болницата.

Палмовата неделя бележи началото на седмица от церемонии до Великден, който тази година католиците празнуват на 9 април.

Здравето на Франциск е обект на засилено внимание през последните две години, през които той претърпя операция на дебелото черво и започна да използва инвалидна количка или бастун заради хронични болки в коленете.

Последната хоспитализация на папата съживи спекулациите за евентуална оставка по здравословни причини по аналогия с историческия прецедент с покойния му предшественик Бенедикт Шестнадесети.

Запитан в интервю на 12 март по излъчващата на италиански швейцарска телевизия RSI какво състояние би го накарало да се оттегли, Франциск отговори: "Умора, която не ти позволява да виждаш нещата ясно. Липса на яснота, на умение да преценяваш ситуации".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай