Посрещат Путин хладно в Германия

Посрещат Путин хладно в Германия | StandartNews.com

Берлин. Руският президент Владимир Путин бе посрещат хладно в Германия, където пристигна за откриването на панаира в Хановер.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска от  Путин да позволи създаването на активно гражданско общество в Русия. Отношенията на Меркел и Путин са доста обтегнати заради претърсванията в офисите на германски фондации, действащи в Москва, както и заради ареста на младите жени от пънк групата "Пуси райът".

Путин беше посрещнат от стотици демонстранти. Те издигнаха плакати за освобождаване на момичетата от "Пуси райът" и за прекратяване на тормоза над опозиционери и фондации и в Русия.

Активно гражданско общество ще е от полза за доброто ни сътрудничество, заяви Меркел при срещата с госта си. Путин говори предимно пък за икономическото сътрудничество между двете държави. Русия е отворена за съвместна работа, която да е от полза и за двете страни, посочи той.

Заради натиска над фондациите германската опозиция окачестви Путин като диктатор, който се опитва да дискредитира гражданското общество.

Топъл прием руският президент получи единствено при своя добър приятел - бившия канцлер Герхард Шрьодер, който го покани на 69-ия си рожден ден, съобщи БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай