Пингвини бетонират на власт Желязната лейди

40 г. след Фолклендската война споровете между Аржентина и Великобритания продължават

Пингвини бетонират на власт Желязната лейди | StandartNews.com
  • 40 г. след Фолклендската война споровете между Аржентина и Великобритания продължават
  • Папа Франциск с ключова роля в конфликта

 

"Там може да има само пингвини, но това са британски пингвини".

С тази знаменита реплика се твърди, че Маргарет Тачър е аргументирала заповедта си за провеждане на "специална военна операция" (както е модерно да се казва сега) на намиращите се на другия край на земното кълбо Фолкландски острови.

Преди точно 40 години -на 19 март 1982 г. аржентински работници издигат синьо-бялото знаме на страната си на един от отдалечените на около 500 км от бреговете им острови в Атлантическия океан, които те считат за свои и наричат Малвински. Именно този акт се приема за "първи залп" на последвалата 2-месечна кървава война между Аржентина и Англия за островите, довела до смъртта на над 900 души. Две седмици след издигането на знамето управляващата в Буенос Айрес военна хунта обявява инвазия и праща войски на Малвините, които от 1833 г. са британско владение с официално наименование Фолкленди. Населението им е под 2000 души, потомци главно на заселници от Шотландия и Уелс и за армията на хунтата не е особено трудно установи контрол.

Отговорът на Желязната лейди от "Даунинг стрийт" в Лондон е безкомпромисен -война. Флотът тръгва на мисия на 10 000 километра. Твърди се, че тогава идва и прословутата ѝ фраза за "британските пингвини" в отговор на въпрос дали си струва да се воюва, да се харчат милиарди и да умират хора, след като там "има само скали и пингвини".

Има и петрол

Днес се оказва, че там има не само пингвини, но и петрол. Британски компании започнаха да правят сондажи преди около 12 години. В началото на този месец базираното в Лондон дружество Borders & Southern Petroleum обяви, че набира средства за разработване и на находище на газ край Фолклендите. Наличието на полезните изкопаеми налива допълнително масло в огъня на все още телеещите противоречия между Буенос Айрес и Лондон за собтвеността на островите 40 години след войната.

Тя приключва на 14 юни 1982 г. с капитуалция на Аржентина. Загиват 649 аржентински бойци и 255 британци. Нанесени са тежки поражения по флота на хунтата, като ключов момент е потапянето на аржентинския крайцер "Капитан Белграно" от британска атомна подводница.

Тачър яхва патриотичния подем

Изходът от войната дава огромен отпечатък в двете страни. Преди избухването ѝ Великобритания се тресе от безработица и стачки, които често са потушавани със сила. Премиерът Тачър е неотстъпчива към синдикатите, което подклажда социалното напрежение. Проблеми създават и терористите от ИРА, а футболните хулигани са в апогея си по това време. Победата във войната обаче събужда огромен патриотичен подем в британското общество. Проявилата решителност в конфликта Маргарет Тачър вдига внушително рейтинга си и триумфира на изборите следващата година.

Точно обратното се случва в Аржентина. След загубата на войната расте недоволството срещу управляващата военна хунта. Тя и без това е критикувана за жестоките репресии и нарушаването на човешките права в страната. Военните се надяват със завоюването на Малвините да вдигнат авторитета си. Провалът във войнта обаче довежда до падането им от власт следващата година.

Връзката със Светия престол

В конфликта беше замесен и папа Франциск. Веднага след възкачването му на Светия престол преди 9 години в британската преса се появиха въпроси за връзката на папата с военната хунта в Аржентина и нейната кървава диктатура в края на 70-те и началото на 80-те години. Тогава Франциск е глава на Йезуитския орден в страната и все още носи името Хорхе Берголио. Срещу църквата има обвинения, че е подкрепяла хунтата. От Ватикана отричат и дори посочват, че по него време Берголио е помагал на преследвани от властите да избягат.

Скандал се разигра и през 2015 г., когато папата бе сниман на площада в Рим да държи табелка, на която пише, че е време за нов диалог между Аржентина и Великобритания за Фолкландските острови. "Не е ясно дали Франциск просто е хванал подадена му табела или умишлено влиза в спора", писа тогава "Гардиън". Тогавашната президентка на Аржентина Кристина Кирхнер пък побърза да тиутне две негови снимки с надпис "Малвинас Архентинас" (Малвините са аржентински).

Преди две години и половина папата участва в ключово събитие за помирение между двете страни - връщането в Буенос Айрес на статуята "Нашата Дама от Лухан". Изработената през 1630 г. изящна фигура на Дева Мария се е съхранявала векове наред в базиликата в Лухан -район на Буенос Айрес. По време на инвазията на Фолкландските острови аржентинските войски я пренасят там. След като ги побеждават обаче англичаните си я харесват и я вземат в Обединеното кралство. През октомври 2019 г. тя бе официално върната на Аржентина на специална церемония, на която папата я благослови и дори се просълзи. Сега статуята отново си е в Лухан.

Фолкландите обаче си остават британски, както и пингвините. За петрола изглежда ще се водят още спорове.

Марадона отмъщава 4 години по-късно с “Божията ръка”

Войната между Англия и Аржентина намира своето продължение на футболния терен.

Националните отбори на двете страни се срещат на четвъртфинал на световното първенство в Мексико през 1986 г. - четири години след конфликта на Фокландските острови. Мачът остава в историята с може би най-скандалния гол, вкарван някога. Той е дело на легендарния Диего Марадона, който открива резултата като мушва топката с ръка в английската врата, а непозволената му игра остава незабелязана от българския страничен съдия Богдан Дочев. Запитан след мача за случилото се Марадона заявява, че това е била "Божията ръка".

Той добавя и втори гол в срещата, който е истински шедьовър. Диего тръгва от своето поле, преодолява почти всички играчи на Англия, финтира и вратаря Шилтън и опъва мрежата за втори път. След това Гари Линекер връща един гол за англичаните като оформя крайното 2-1 за Аржентина.

Второто попадение на Марадона е избрано за най-красив гол в историята на световните първенства. Самият той обаче пише в биографията си, че понякога повече се радва на първия си гол в мача -вкараният с ръка. "Беше като да открадна портфейла на англичаните", споделя Марадона. "Все едно победихме държава, а не футболен отбор. Въпреки че бяхме казали преди мача, че футболът няма нищо общо с войната на Фолкландските острови, знаехме, че там са убили много аржентински момчета, убиха ги като малки птички. И това беше отмъщение", споделя Дон Диего. Десетилетия по-късно в интервю пред другия голмайстор в мача, влязъл в ролята на журналист - Гари Линекер, Марадона разяснява, че под "Божията ръка" имал предвид популярен израз на испански - "намесена е Божията ръка", което означава че е дошла помощ свише. Не е имал предвид, че той самият е Бог, както някои разбрали изказването му. Впоследствие обаче действително в Аржентина се появява официално призната религия на "марадонистите". Тяхната църква има хиляди последователи, изповядващи божествен култ към Марадона. Подобно на християните и те си имат 10 заповеди, последната от които е да кръстят първородния си син Диего.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай