Папата чака час за среща Путин

Папата чака час за среща Путин | StandartNews.com

Берлускони се видя с руския президент на летището в Рим

Руският президент Владимир Путин закъсня с час за срещата си с папа Франциск във Ватикана, съобщиха руските медии. Преди това руският президент се срещна в Милано с италианския премиер Матео Ренци и разгледа "Експо 2015". Според секретаря на Путин Дмитрий Песков, президентът закъснял за срещата с папата заради задръстванията и разговора с Ренци. Аудиенция на Путин при главата на Римокатолическата църква бе 50 мин.

Папа Франциск призова Путин и всички други групи в конфликта в Източна Украйна да положат "искрени усилия" за постигане на мир, съобщи АФП. Според руските медии съдържанието на разговорите не е известно. Путин подарил на папата пано с изображение на храма "Христос Спасител" и няколко тома на Православната енциклопедия. Понтификът отвърнал с подарък медальон с изображение на ангел. Според Ройтерс папата бил резервиран и доста официален при посрещането, а тонът на изявлението на Ватикана след срещата подсказвал, че Франциск е бил безцеремонен с Путин при закрити врата. Думата "сърдечен", която присъства в почти всички изявления на Ватиканa за разговори на папата със световен лидер, не се появиха, посочва Ройтерс.

Това бе втората среща на Путин с папата и второто му закъснение. През ноември 2013 г. той отново влезе във Ватикана с 50-минутно закъснение, но разговорът тогава продължи два пъти по-дълго от планираното.

На връщане за Москва Путин се срещна с добрия си приятел Силвио Берлускони на летището в Рим. Бившият премиер заяви пред медиите, че партията му "Форца, Италия" смята да внесе в парламента предложение за отмяна на санкциите срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай