Събота,

Папа Франциск побесня! Скандално изказване

От: Редактор -
2282
Папа Франциск побесня! Скандално изказване
A
A
A

Да създадеш семейство в Италия е титанично усилие само за богати. Това заяви папа Франциск, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Безмилостните условия" на свободния пазар не позволяват на младите да имат деца, обясни главата на Римокатолическата църква. Вече 14 г. поред Италия регистрира спад в раждаемостта=

Спадът в раждаемостта показва едно безнадеждно бъдеще, в което младите хора са сломени от чувство на несигурност, уязвимост и неувереност, каза Светият отец на конференция в Рим за влошаващата се демографска криза, на която присъства и премиерът Джорджа Мелони.

"Трудното намиране на постоянна работа и задържане на вече намерена позиция, непосилно високите цени на имотите, изключително високите наеми и недостатъчните заплати са действителни проблеми", изтъкна папата. Той предупреди, че "свободният пазар без необходимите корективни мерки създава до все по-сериозни ситуации и неравенства".

Папата обясни и тенденциите в обществото - домашните любимци започват да заемат мястото на децата в някои семейства. Той разказа как жена го е помолила да благослови "бебето ѝ", имайки предвид своето куче, което носела в чанта. "Изгубих търпението си и я порицах как може да ми носи куче, при положение че има толкова много гладуващи деца", призна папа Франциск.

Той призна, че е наясно с "почти непреодолимите ограничения", наложени върху младите жени, които трябва да избират между това да градят кариера или да станат майки. „Имайки предвид това колко скъпо е да отгледаш дете, хората започват да преосмислят приоритетите си”, отбеляза той.

"Не може безучастно да приемем това, че толкова много млади хора в отчаяните си опити да сбъднат своята мечта да имат семейство са принудени да намалят очакванията си, примирявайки се с посредствени заместители, като печелене на пари, посвещаване на кариера, пътувания, превръщане в ревностни ценители на свободното си време", заяви Франциск.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com