Отложиха преговорите между Белия дом и Конгреса

Отложиха преговорите между Белия дом и Конгреса | StandartNews.com

Вашингтон. Насрочените преговори между Барак Обама и ръководителите на Конреса на САЩ за намиране на решение на фискалната криза в Съединените щати бяха отложени, предадоха световните медии.

Само два дни остават до изтичане на крайния срок за повишаване на тавана на държавния дълг на страната на 17 октомври. Преди дни Световната банка предупреди, че последиците от неразбирателството между демократи и републиканци ще бъдат катастрофални за развиващите се икономики. От Белия дом обясниха отлагането на преговорите с необходимостта от допълнителни консултации между лидерите на Сената. Според американски медии, политиците обсъждат условията за временен бюджет до 15 януари и повишаване на дълга до средата на февруари идната година.

Президентът Барак Обама призова за пореден път партийните водачи да побързат.

"Проблемът не е, че дефицитът ни расте. Всъщност той бе преполовен, откакто дойдох в Белия дом, и продължава да пада. Проблемът е в стратегията да се изискват отстъпки в последния момент. Не бива да вредим на американския народ, нито да рискуваме доверието към Съединените щати заради партийни интереси", заяви Обама.

Междувременно, лидерът на мнозинстовото на демократите в Сената Хари Рийд обяви, че ситуацията с бюджетната криза и тавана на дълга в Съединените щати може да бъде разрешена още в сряда, предаде Ройтерс.

По думите му, е постигнат значителен напредък, но просто преговарящите не са стигнали до края. „Правим всичко възможно да зарадваме всички", изтъкна Рийд.

Той направи изказването си след проведените преговори с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл. От своя страна, Макконъл също така посочи като „съществен напредък" резултатите от проведените консултации.

Американските сенатори обсъждат план за излизане от кризата, според който таванът на държавния дълг ще бъде вдигнат до 7 или 15 февруари, за да се избегне дефолт, съобщава електронното издание The Hill, позовавайки се на източници от законодателния орган.

Според информацията на изданието, сделката, обсъждана от лидерите на демократите и републиканците в Сената Хари Рийд и Мич Макконъл, предвижда още възобновяване на финансирането за държавните учреждения до 15 януари.

Освен това има предложение да се създаде бюджетна комисия от членове на Сената и Камарата на представителите, която да определи какви стъпки да бъдат предприемани вместо автоматичното съкращаване на разходите в бюджета, срещу което се обяви Белият дом.

Сделката все още не е договорена окончателно и може да претърпи промени. То би дало възможност за нов кръг преговори за намаляване на бюджетния дефицит с цел постигане на споразумение до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай