Орел, рак и щука за шеф на Еврокомисията

Орел, рак и щука за шеф на Еврокомисията | StandartNews.com

Камерън не иска нито един от двамата кандидати, Оланд настоява за реформи в ЕС

Брюксел. Лидерите на страните от ЕС се очаква да се съберат на среща тази вечер в Брюксел, за да обсъдят резултатите от европейските избори, на които крайните и евроскептичните партии отбелязаха голям пробив, предаде Би Би Си.

Очакваше се също така държавните глави и премиерите да обсъдят назначаването на нов председател на Европейската комисия.

Разговорите бяха насрочени на фона на увеличаващите се призиви за промени в Евросъюза. Френският президент Франсоа Оланд, чиято Социалистическа партия бе победена от крайната десница на Марин льо Пен, апелира за по-голямо внимание към икономиката. Британският му премиер Дейвид Камерън, който претърпя поражение от Партията на независимостта на Найджъл Фараж, заяви, че нещата не могат да продължават постарому.

Неформална среща бе първата възможност на лидерите на 28-те страни членки да обсъдят бъдещето на съюза след изборите, които промениха политическия пейзаж. Франсоа Оланд обеща да заяви пред Европейския съвет, че приоритетите са растежът, работните места и инвестициите. След две години икономии с цел преодоляване на кризата в еврозоната хората са обезкуражени, отбеляза Оланд пред френска телевизия. Френският президент подчерта, че ЕС е станал неразбираем и отдалечен от хората и трябва да се оттегли от областите, в които намесата му не е необходима. Дейвид Камерън, чиито консерватори загубиха седем места в ЕП, коментира, че е ясно, че гласоподавателите са "дълбоко лишени от илюзии за Европа", както и че посланието е "прието и разбрано". Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че сега е ред на традиционните партии да си върнат доверието на избирателите, като се фокусират върху "подобряването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места".

Междувременно председателският съвет на ЕП, състоящ се от неговото ръководство и председателите на парламентарните групи, реши номинираният от ЕНП за председател на ЕК бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер да получи мандат за преговори по кандидатурата си. Съветът на председателите, който се събра броени часове преди началото на срещата в Брюксел, поиска от тях да дадат на Юнкер ясен мандат да преговаря с останалите политически сили. Лидерът на социалистите в Европарламента Ханес Свобода коментира, че въпреки значителната загуба на мандати ЕНП остава най-голямата парламентарна група, затова нейният претендент има пълното право да започне да търси мнозинство за кандидатурата си.

Евронюз коментира, че Ангела Меркел може би е преосмислила кандидатурата на Жан-Клод Юнкер. "Естествено Юнкер е част от дебата. Казвали сме го много пъти, най-важното е да знаем коя от двете големи парламентарни групи е по-силната в ЕП. Но от друга страна, знаем, че нито една група не може да решава сама кой да е председател на ЕК", посочи Меркел. Не беше изключено снощи лидерите от ЕС да обсъдят компромисни кандидати. Вече бяха споменати имената на датския премиер Хеле Торнинг-Шмит, финландския й колега Юрки Катайнен и бившия латвийски премиер Валдис Домбровски.

Според предварителните планове Европейският съвет снощи трябваше само да обсъжда въпроса, а вземането на решение е предвидено за края на юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай