Окончателно! Турция каза условието си към Швеция за НАТО

Швеция предприе стъпки към законодателни промени, но те трябва да имат и приложение

Окончателно! Турция каза условието си към Швеция за НАТО | StandartNews.com

Външният министър на Турция Хакан Фидан заяви днес, че Швеция трябва да заеме твърда позиция в борбата срещу тероризма.

Той говори след днешната среща в централата на НАТО в Брюксел с представители на Финландия и Швеция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ръководи срещата, в която участваха външните министри на страните, ръководителите на разузнаването и съветниците по национална сигурност.

Наложително е страните, които желаят да се присъединят към НАТО, да заемат твърда позиция в борбата срещу тероризма, изтъкна Хакан Фидан.

Той напомни, че Швеция е предприела няколко стъпки в рамките на тристранния меморандум, подписан миналата година в Мадрид. Фидан подчерта, че Швеция е внесла промени в законодателството за борба с тероризма, което официално влезе в сила на 1 юни, а също така отмени забраната за износ на отбранителна продукция за Турция.

Швеция предприе стъпки по отношение на законодателните промени, но те трябва да имат и практическо приложение, каза турският външен министър, цитиран от телевизия ТРТ-Хабер.

НАТО е военен алианс и една от целите му е борбата с тероризма. Трябва да отбележим, че силите за сигурност в Швеция не могат да създадат ефективен механизъм за предотвратяване на провокации, каза турският външен министър.

Швеция не трябва да създава рискове, а да допринася за борбата с тероризма в рамките на НАТО. Турция трябва да знае, че Швеция ще бъде надежден партньор, отбеляза Фидан.

Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани за терористи от турските власти. Турция все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, а ситуацията се усложнява още повече след проявата миналата седмица, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана. Случаят предизвика остри критики не само в Турция, а и в много други мюсюлмански държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай