Обама: Републиканците са като кръстоносци

Над две трети от американците не одобряват действията на Конгреса, кризата е далеч от разрешаване

Обама: Републиканците са като кръстоносци | StandartNews.com

Вашингтон. Републиканската партия в САЩ попадна вчера под словесен обстрел от президента Барак Обама и сътрудниците му заради кризата с бюджета в американската държава и затварянето на институциите. Обама обвини политическите си противници, контролиращи долната камара на Конгреса, в "искане на откуп" и "идеологически кръстоносен поход" и отрече да носи отговорност за случващото се. Междувременно проучване показа, че и гражданите на САЩ не са съгласни с действията на Конгреса, довели до кризата.

Обама направи гневно изявление от Розовата градина на Белия дом. "Искам да разберете защо се случва затварянето на държавата", каза президентът. "Една фракция от една партия в една от камарите на Конгреса спря работата на голяма част от правителството само защото не харесва един закон. Това стана в името на идеологически кръстоносен поход, те поискаха откуп само за това, че трябва да си свършат работата", заяви гневният Обама.
"Не може републиканците да държат цялата икономика за заложник. Конгресът трябва да спре да управлява чрез кризи, защото това се отразява зле на американската икономика", заяви Обама. Той коментира още, че ако Конгресът не повиши тавана на държавния дълг в близките дни, това ще е по-лошо от спиране на работата на администрацията - то ще доведе до спиране на икономиката.

Междувременно от Белия дом потвърдиха, че няма да се приемат законопроекти за финансиране "на парче", каквито бяха предложени през последните два дни от републиканците като крайна мярка за излизане от кризата. Камарата на представителите предложи варианти на бюджет, разрешаващ финансирането на националните паркове и институциите в столицата, но той бе отхвърлен. "Подобни действия на парче не са сериозни и така не се управлява правителство", заяви говорителката на Белия дом Ейми Бръндидж, цитирана от Ройтерс. Бръндидж каза, че президентът и Сенатът са дали ясно да се разбере, че няма да приемат подобни игри и "ако тези законопроекти се появят на бюрото на президента, той ще им наложи вето".

Докато текат споровете между политическите противници, американската икономика губи милиони долари всеки час. Експерти оценяват щетите на 300 милиона долара на ден.

Мнозинството от американските избиратели също не одобряват ситуацията, сочи проучване на университета "Куинипак". 72% са против спирането на работата на правителството в опит да се отложи здравната реформа. 64% не искат Конгреса да блокира вдигането на тавана на дълга, ако реформата не бъде отложена. 58% изобщо не са съгласни да се реже финансирането на реформата. Само 34% подкрепят разходите за здравеопазване да бъдат съкратени.

Здравната реформа тръгна с технически проблеми

Здравната реформа на президента Обама, известна в медиите като "Обамакеър", стартира на 1 октомври въпреки спирането на работата на държавните институции. Стартът обаче бе съпътстван от множество технически проблеми, които президентът определи като нормални за всеки пилотен проект.

На 1 октомври бе отворен за регистрация сайтът HealthCare.gov, който предавлява онлайн борса за здравни застраховки, между които гражданите могат да избират и да купуват. Сайтът обслужва над 30 щата, като останалите имат свои собствени борси. През по-голямата част от първия ден обаче сайтът бе труднодостъпен, тъй като заради големия трафик компютрите блокирали. Над 7,5 милиона души са посетили страницата в първия ден, съобщиха администраторите. Над 80 000 телефонни обаждания пък били направени към горещата линия, за да съобщят за проблеми със сайта. Президентът Обама обаче изрази увереност, че ситуацията ще се подобри. "През първата седмица, първия месец, първите три месеца, предполагам, че ще има проблеми. Това са 50 щата, много хора се регистрират, и ще има проблеми", призна Обама. Той обаче даде за пример, че и "Епъл" има проблеми с доставянето на продуктите си при първоначалното им пускане, но това не кара хората да спират да ги купуват.

Пазарите запазиха завидно спокойствие

Пазарите реагираха без особени сътресения на продължаващия финансов блокаж в САЩ. Американските акции поскъпнаха вчера за първи път от три сесии насам на фона на очакванията на инвеститори, че първото спиране на работата на правителството от 17 години насам няма да продължи дълго. Индексът DJIA се увеличи с 62,03 единици (0,4%) и завърши на 15,191,70. S&P 500 добави 13,45 точки (0,8%) до 1,695, а Nasdaq Composite нарасна с 46,50 пункта (1,2%), до 3,817,98.

С понижение на основните индекси започна вчерашната търговия на водещите европейски фондови борси. Междувременно средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се понижи до 105,42 долара за барел.

И секторът на недвижимите имоти в САЩ не очаква особени сътресения, след като стана ясно, че Федералната жилищна агенция ще продължи да одобрява кредити, въпреки че ще работи със силно намален персонал.

Мишел спря да туитва

Прекратяването на работата на федералните институции в САЩ се отрази и на интернет комуникацията на Белия дом. Заради драстичното намаляване на сътрудниците акаунтът на Мишел Обама в Туитър няма да бъде обновяван редовно. "Заради провала на Конгреса да одобри закона за финансиране на правителството обновяването на този акаунт ще бъде ограничено", се казва в съобщение в Туитър. Три четвърти от служителите на Белия дом ще си останат вкъщи заради преустановяването на дейността на федералните институции. Сред тях вероятно са и част от 16-те асистенти на първата дама, които се занимават с поддържането и обновяването на профила й в социалните мрежи.

Две седмици до фалита на САЩ

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю предупреди, че САЩ почти са достигнали лимита за вземане на нови заеми.

Използваме всички мерки за извънредни ситуации, с които разполагаме, за да избегнем достигането на тавана на дълга, посочи Лю в писмо до лидери в Конгреса, след като републиканци и демократи отново не се споразумяха за бюджета за новата фискална година. По думите му той е започнал да използва последните три налични счетоводни инструмента, за да осигури възможността за вземане на заеми за плащане на сметките на страната. За целта САЩ ще се откажат от рефинансиране на средствата в стабилизационния валутен фонд и временно ще прекратят отчисленията в два социални и пенсионни фонда за държавни служители. Лю потвърди прогнозите си, че мерките за извънредни ситуации ще бъдат изчерпани не по-късно от 17 октомври. По данни на министъра към този момент в хазната ще има едва около 30 милиарда долара в брой, при ежедневни разходи от средно 60 млрд.
По-рано Лю обяви, че ако Конгресът не вдигне тавана на бюджетния дефицит, който в момента е 16.7 трлн. долара, САЩ ще бъдат изправени пред опасността от банкрут в близките седмици.

Ветерани "щурмуваха" военен мемориал

Група американски ветерани "щурмуваха" мемориала на загиналите във Втората световна война във Вашингтон, въпреки че монументът не работеше заради блокадата в САЩ. Възрастните хора дошли чак от Мисисипи, за да се поклонят пред мемориала, но били неприятно изненадани от новината, че той ще остане затворен заради прекратяването на работата на федералните институции. Въпреки това те не се поколебали да преминат поставените бариери с подкрепата на група конгресмени и да се поразходят из мемориалния комплекс. Служителите на парковата полиция, която отговаря за охраната, не са им попречили, съобщиха местни медии.
Националните паркове и музеите в САЩ не работят заради неуспеха на демократи и републиканци да постигнат съгласие по бюджета, което доведе до затварянето на много неключови федерални обекти и институции. Особено засегнати от забраната са малките магазинчета за сувенири в района на забележителностите, които остават без клиенти за неопределен срок.

"Хюндай" дава отсрочки на чиновници

Автомобилната компания "Хюндай" ще даде отсрочки за лизинговите вноски на държавни служители, останали временно без работа заради кризата с бюджета, съобщи Би Би Си. Засегнатите служители ще могат да забавят вноските си със срок, равен на периода, в който не са били на работа. Служителите, които искат да си купят нов автомобил, пък ще получат 90 дни отсрочка за плащането. Компанията предложи подобна схема по време на световната финансова криза преди четири години, за да помогне на клиентите си, останали без работа. Сегашната програма е продължение на тази схема и има за цел "да помогне на служителите в момент, в който те най-много се нуждаят от това", обясняват от компанията. Според анализатори тази схема по време на кризата е помогнала на компанията да запази лоялността на клиентите си и да увеличи продажбите си.

Безплатно кино за отпускари

Една от най-големите вериги от киносалони в Щатите - АМС, предлага безплатно кино и пуканки за държавни служители, останали временно без работа. Предложението ни е добро и важи, докато във Вашингтон не възтържествува здравият разум или докато не ни свършат пуканките, е коментарът от компанията. Също така държавните служители ще могат да си купуват голям пакет пуканки на цената на малък срещу представяне на валидно удостоверение, че работят в правителствено учреждение. Тъй като ние не можем да влияем на решенията на Капитолийския хълм, решихме поне да осигурим няколко часа забавление и безплатни пуканки на хората, докато чакат да се върнат обратно на работа, обясняват още от веригата. AMC Entertainment Inc. е верига от кинотеатри, общо 378 в САЩ и Канада, и е втората по големина в бранша в Щатите след Regal Entertainment Group. Освен в Северна Америка, групата има по едно кино в Манчестер и Дюнкерк, както и две в Хонконг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай