Нигерия: Разправяме се с "Боко Харам" до месец

Нигерия: Разправяме се с "Боко Харам" до месец  | StandartNews.com

Президентът на Нигерия Гудлък Джонатан изрази надежда, че в рамките на един месец всички територии, окупирани от екстремистката групировка "Боко Харам", ще бъдат възвърнати.

"Те отслабват с всеки изминал ден", заяви държавният глава за BBC, но все пак добави, че реакцията на власите е била твърде бавна след нахлуването на ислямистите в североизточна Нигерия.

Военните сили на страната спечелиха редица сблъсъци срещу екстремистите в последно време. Конфликтът пък досега, о 2012 година, отне живота на над 15 500 души.

"Надявам се, че до месец ще си върнем териториите, които в момента са в техни (Боко Харам - бел.ред.) ръце", закани се Джонатан.

По-рано тази седмица нигерийските власти си върнаха два от трите най-сериозно засегнати щата в страната. Военните се заканиха, че скоро и щатът Борно, откъдето идват "Боко Харам", ще бъде освободен.

"Подценихме тяхното външно влияние. А ние не бяхме водили битки от гражданската война. Не произвеждаме оръжия, така че ни трябваше помощ с оборудването на пехотата и въздушните ни сили", обясни още президентът на Нигерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай