Невиждано бедствие засегна Конго

Жертвите са най-малко 300

Невиждано бедствие засегна Конго | StandartNews.com

В Конго са изправени пред ново бедствие. Река е достигнала най-високото си ниво от повече от 60 години. Придошлите води причиниха мащабни наводнения в Демократична република Конго (ДРК) и Република Конго. Бедствието е взело най-малко 300 жертви през последните няколко месеца. 

Лошото градско планиране и слабата инфраструктура направиха някои африкански държави уязвими при внезапни наводнения след интензивни дъждове, които зачестяват поради изменението на климата.

Вчера реката достигна 6,20 м над морското равнище, което е малко под рекорда от 1961 г. - 6,26 м, каза Моуа пред "Ройтерс", като добави, че наводненията са последвани от изключително силни дъждове във вътрешността на страната. "Наложително е хората, които живеят около реката, да се преместят", каза специалистът по хидрология.

Няколко квартала в гъсто населения Киншаса в ДРК са наводнени, както и общини в повече от десет провинции, съобщиха от министерството на социалните въпроси. Близо 300 души са загинали, а 300 000 домакинства са били засегнати, като десетки хиляди къщи са разрушени, се казва в изявление от миналата седмица.

В съседна Република Конго, чиято столица Бразавил също е разположена на брега на реката, най-малко 17 души са загинали при наводнения в осем области, включително в столицата, а повече от 60 000 домакинства са засегнати.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай