Разногласия между САЩ и Китай. Възможно ли е сътрудничество

Американски министър на посещение

Разногласия между САЩ и Китай. Възможно ли е сътрудничество | StandartNews.com

Тази вечер в Китай пристигна министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо  съобщиха китайски държавни медии, цитирани от Франс прес. Агенцията отбелязва, че това става на фона на опити на двете световни сили да снижат напрежението помежду си.

Раймондо, която ще остане в Китай до сряда, е поредният висш американски представител, който посещава тази страна от началото на годината.

При слизането си от самолета на летището в Пекин Раймондо беше посрещната от Лин Фън, директор на отдел "Америка и Океания" в китайското министерство на търговията. Двамата се ръкуваха с усмивка, както съобщи Китайската централна телевизия.

Американското министерството на търговията отбеляза, че Раймондо "очаква с нетърпение конструктивни дискусии за търговските отношения между САЩ и Китай, за предизвикателствата пред американските предприятия и областите на потенциално сътрудничество".

Освен Пекин, Джина Раймондо ще посети и Шанхай, допълни то.

Китайското министерство на търговията на свой ред заяви, че Пекин ще сподели с министърката опасенията си, "като същевременно очаква задълбочени дискусии за разрешаване на икономическите и търговските спорове".

Двустранните отношения остават напрегнати по редица въпроси - от търговията през ситуацията в Южнокитайско море до въпроса за Тайван. Сред основните разногласия са търговските ограничения, наложени от САЩ върху износа за Китай на някои американски продукти, главно от сферата на високите технологии. Вашингтон смята, че тези ограничения са от решаващо значение за запазване на националната сигурност, но според Пекин главната им цел е да се забави икономическият растеж и развитие на Китай.

При посещението си в Пекин миналия месец министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да успокои китайските власти във връзка с многобройните американски ограничения. Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери посети Китай през юли. През юни в Пекин бе на посещение американският държавен секретар Антъни Блинкън - американската визита на най-високо равнище от 2018 г. насам,  припомня АФП, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай