Кремъл взе на подбив Джонсън. Чака нови оставки в Европа

"Победата" е в опасност, пише кохортата на Путин

Кремъл взе на подбив Джонсън. Чака нови оставки в Европа | StandartNews.com

Русия приветства с възторг и насмешка днес на оставката на британския премиер Борис Джонсън.

Заместник-председателят на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа в Телеграм, че "най-добрите приятели" на Украйна си отиват и отбеляза: "Победата" е в опасност!".

Той допълни, че оставката на Джонсън е "закономерен резултат от британската наглост и мръсна политика. Особено на международно равнище".

Британският премиер е един от най-пламенните поддръжници на украинското правителство в борбата му срещу продължаващата руска инвазия, посочва ДПА.

Джонсън обяви днес оставката си като премиер и лидер на Консервативната партия. Обичайно е подалият оставка премиер да остане да изпълнява функциите си до избирането на негов приемник, но стана ясно, че мнозина в партията са против това Джонсън да остане премиер до избирането на нов министър-председател.

Медведев написа също, че Украйна може да бъде изоставена от още съюзници. "Чакаме новини от Германия, Полша и балтийските държави", написа той.

Правителствата в тези стани обаче не са в непосредствена опасност от падане, съобщава БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция "Интерфакс", каза, че "що се отнася до господин Джонсън, той не ни харесва. И ние не го харесваме".

Песков каза също, че се надява "по-професионални хора" да дойдат на власт във Великобритания - такива, които да разбират също необходимостта от диалог. "Но в момента това едва ли изглежда вероятно", допълни Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай