Макрон падна в капана на пенсиите

Франция блокирана от трета вълна на стачки

Макрон падна в капана на пенсиите | StandartNews.com
  • Франция блокирана от трета вълна на стачки
  • Пенсионирането трябва да е втори живот, а не чакалня за смъртта, скандират синдикати и депутати

 

Нарушения в обществения транспорт, училищата и доставките за рафинериите ознаменуваха трета вълна на национални стачки във Франция, организирана от синдикатите на 7 февруари, срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

 Правителството съобщи, че 757 000 души са участвали в над 200 улични демонстрации. Цифрата е по-ниска от две предишни демонстрации през последните седмици. Влаковете и градският транспорт бяха сериозно затруднени, а всеки пети полет на парижкото летище Орли беше отменен. Някои училища затвориха, тъй като учителите се присъединиха към стачката. Студенти блокираха и няколко университетски сгради в цялата страна.

Стачките в редица сектори и уличните протести се случиха за пореден път ден след внасянето на законопроекта за пенсионната реформа в долната камара на френския парламент, което ще е своеобразен тест за способността на Макрон да прокара промяна, без да разполага с работещо мнозинство в Националното събрание.

Какъв е проблемът?

Френското правителство иска постепенно да увеличи възрастта за пенсиониране, тъй като настоящата система не е жизнеспособна в дългосрочен план. То иска също да повиши по-бързо броя на годините, необходими за правене на вноски в системата и получаване на пълна пенсия, и да премахне някои индивидуални системи с привилегии за определени категории трудещи се.

Макар че официалната възраст за пенсиониране във Франция е 62 години, повечето французи спират да работят на по-късен етап. Затова именно се иска тази възраст да бъде повишена на 64 години.

Сега служителите, които не са внасяли вноски в системата достатъчно дълго, за да получат пълна пенсия, продължават да работят и след навършване на пенсионна възраст.

Независимо от годините трудов стаж, французите имат право на пълна пенсия без удръжки на 67 години. Правителството иска да увеличи минималната пенсия до около 1200 евро. 

Пенсионната реформа във Франция винаги е била особено чувствителен въпрос. В момента тя предизвиква още по-голямо обществено недоволство на фона на нарастващите разходи за живот. Затова и френското правителство е категорично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е необходимо, за да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

"Чакалня за смъртта"

Според правителството реформата ще доведе до значителни спестявания от над 17 милиарда евро (18 милиарда долара) годишно до 2030 година. Синдикатите и лявата опозиция обаче твърдят, че тези пари могат да бъдат набавени по друг начин, най-вече от богатите, а работниците трябва да бъдат защитени.

"Изтощени сме от работа", твърди пенсионерът Бернар Шевалие, който участва в шествие в Ница, добавяйки, че ще продължи да протестира, докато правителството не оттегли плана си за повишаване на пенсионната възраст. "Пенсионирането трябва да е втори живот, а не чакалня за смъртта", подчертава той.

"По-младите поколения ви мразят", каза депутатка от радикалната левица. Рашел Кеке, която е първата чистачка станала народен представител от лявата формация "Непреклонена Франция", спечели овациите на левите в Националното събрание след реч, в която обвини министрите от правителството, че не знаят какво правят, тъй като никога не са полагали тежък физически труд и не разбират какво е "всяка сутрин да се събуждаш с болки в гърба".

Министърът на труда Оливие Дюсо отхвърли обвиненията на опозицията, че правителството отрича мащабите на уличните протести миналия месец и подчерта, че промяната е необходима. "Пенсионната система е губеща и ние се грижим за нея, трябва да я спасим", заяви ръководителят на трудовото ведомство.

Лидерът на крайно левия профсъюз Се Же Те Филип Мартинез каза, че президентът Еманюел Макрон играе "опасна игра", като настоява да продължи с дълбоко непопулярната реформа , в момент когато домакинствата се сблъскват с висока инфлация.

Непосилната задача

Обратното броене в политическите среди започна на 6 февруари, когато проектът за пенсионната реформа влезе в Националното събрание (долната камара на френския парламент). Депутатите имат на разположение по-малко от две седмици, за да решат какво ще правят с промените в законите, при това на фона на два нови двудневни протеста (единият се състоя на 7 февруари, другият предстои).

Преди внасянето на законопроекта премиерът Елизабет Борн подчерта, че с повишаването на възрастта за пенсиониране на 64 години властите искат "колективно усилие от страна на французите". Крайната цел обаче е да се гарантира бъдещето на френската разпределителна пенсионна система.

С отстъпка от последната минута Елизабет Борн обяви, че хората, започнали работа между 20 и 21 години, могат да се пенсионират на 63 години. Така се удължава схемата за дълъг трудов стаж, искане на депутатите от десницата, чиито гласове са от ключово значение за гласуване на реформата.

Ще бъде ли този жест достатъчен в очите на десницата? Отговорът е "не" според депутата Орелиен Прадие, който говори за "измама" и иска да се стигне по-далеч що се отнася до французите, започнали работа на ранна възраст.

Синдикатите също не са убедениЕ  Това е "кръпка" и тя не е очакваният отговор на мащабната мобилизация, която е налице, заяви шефът на Френската демократична федерация на труда (CFDT) Лоран Берже.

Според полицията двете големи стачки на 19 и 31 януари събраха над 1 милион протестиращи, но по данни на организаторите участниците са били над 2 милиона. Очаква се последната стачка да е надвишила рекорда за участие от 2010 година.

Задачата, пред която са изправени френските законодатели, допълнително се усложнява от факта, че те трябва да разгледат около 20 000 изменения, внесени в законопроекта. Бройката съобщи говорителят на правителството Оливие Веран.

Френската министър-председателка изрази надежда, че опозицията ще изтегли част от измененията и ще има истински дебат, проект по проект за сметка на наблюдаваните до този момент "карикатурни" обсъждания.

Ако Националното събрание не приключи с измененията до полунощ на 17 февруари, то текстът може да мине в ръцете на горната камара - Сената - заради избора на изпълнителната власт да прибегне към поправки в бюджета за социалното осигуряване.

Удари под кръста?

Колко наежени към правителството сега са французите се вижда и по публичната реакция на един разразяващ се скандал. Споменатият вече министър на труда Оливие Дюсо може и да падне жертва на факта, че светлината на прожекторите е концентрирана върху него. Той е обвиняван от френското правосъдие във фаворизиране във връзка с търг за обществена поръчка. И това се случва точно в момента, в който трябва да защитава пенсионната реформа в парламента.

Дюсо е заподозрян във фаворизиране във връзка с договор за обществена поръчка, сключен в края на първото десетилетие на 21 век с компанията за преработка на вода "Сор" (Saur). По онова време Дюсо е бил депутат и кмет на град Аноне, в Южна Франция. Министърът категорично отхвърля обвиненията, че е направил нещо нередно.

Според разследващия сайт "Медиапар", който съобщи за случая, обиск в дома на министъра, извършен от следователи от финансовата полиция, е извадил наяве разговори между Дюсо и компанията, които са оставили малко съмнения за уреждане на търга, датиращ от 2009-2010 година.

Коментар от Елисейския дворец няма, а френската премиерка Елизабет Борн заяви, че има пълно доверие в министъра си.

Друг екшън се случи с дясната опозиция. Лидерът на крайната десница Марин льо Пен обяви, че няколко от нейните депутати са получили подозрителни и измамни съобщения на гласовата поща на телефоните си по време на дебата в парламента, в които им се казва, че тяхно дете е попаднало в болница. Льо Пен се оплака от този, по думите й "отвратителен" трик, който целял да накара нейните депутати да напуснат с бяг парламента по време на вота. Тя каза, че е подала жалба в полицията, но се въздържа да коментира кой може да е отговорен.

Битката продължава

И докато вървят политическите боричкания в парламента, все още не е ясно как ще приключи тежкото противопоставяне между правителството и синдикатите. Макрон и правителството се опасяват, че продължителни стачки могат да поставят страната в тежка ситуация.

Първоначалният опит за пенсионна реформа, предприет при първия мандат на Макрон, доведе до седмици на протестни действия и плановете бяха "замразени" по време на пандемията. Сегашните протести обаче са още по-ожесточени. Нов се задава на 11 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай