Макрон е в шах. Протестират срещу него, а пак ще стане президент

Десетки хиляди французи протестират срещу смяната на зеления сертификат с ваксинационен

Макрон е в шах. Протестират срещу него, а пак ще стане президент | StandartNews.com

Десетки хиляди французи протестират срещу президента Еманюел Макрон и срещу преминаването на зеления сертификат във ваксинационен. Решението за второто беше гласувано през седмицата в Националното събрание.

Въпреки дъждовното време от ранния следобед хиляди хора са се събрали в центъра на Париж за протестното шествие срещу антипандемичната политика на френските власти и ваксинационния пропуск, който ще ограничи достъпа на неваксинирани до ключови обществени места, предаде БНР.

В тълпата се забелязват знамена на различни френски райони и плакати с надписи: "Не на санитарната диктатура!", "Миокардит след първа доза", "Спешна демокрация". "Макрон, ние те дразним" скандират някои протестиращи в отговор на репликата на френския президент тези дни, че ще "дразни" неваксинираните.

Разрастването на протеста се очакваше след това изказване на Макрон и приемането на проектозакона на първо четене от френските депутати, макар и след бурни дебати. Предстои обсъждането му в Сената.

Засега протестите протичат мирно, но полицията се безпокои от безредици.

Междувременно се оказва, че Еманюел Макрон има големи шансове да бъде преизбран на поста на вота през пролетта тази година. Такива са резултатите от ново допитване на института Ипсос, цитирано от Франс енфо.

Въпреки че не е издигнал официално кандидатурата си, Макрон може да разчита на 26% от гласовете на първия тур, показва анкетата.

От тях 68% са на хора, гласували за него и на изборите преди пет години. В негова поддръжка се обявяват и 30%, от онези, които са подкрепяли преди пет години тогавашния кандидат на републиканците Франсоа Фийон.

Лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен може да разчита на 17% от гласовете, а на трето място е кандидатката на републиканците Валери Пекрес с 16 на сто.

На четвърто място се нарежда друг кандидат от крайнодясното пространство - Ерик Земур с 12 процента.

Според социолозите в който и да е случай, на втория тур Макрон ще победи. В надпревара на балотажа с Льо Пен той може да получи 58 процента от гласовете, а в надпревара с Пекрес - 55 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай