Македония с нов старт. Триумфира по пътя към ЕС

Нова инициатива на управляващата коалиция

Македония с нов старт. Триумфира по пътя към ЕС | StandartNews.com

Управляващите  политически партии в Македония СДСМ, Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), и други партии от управляващата в Република Северна Македония коалиция, внесоха в парламента манифест свързан с воденето на преговори за пълноправно членство в ЕС, съобщават медиите в страната.

"Този манифест е в унисон с политиките на СДСМ, той е добра основа за изграждане на единство около бъдещето на страната и с него парламентът определя рамката от позиции, по които трябва да действат всички компетентни институции в преговорите с ЕС.

Затова е време за обединение на всички политически лидери, които да подпишат общ манифест, с който всички ще се ангажират с ефективното водене на преговорите за присъединяване към ЕС.

"Говореха за българизация, сега за български диктат"

Този манифест задължава всички лидери на политическите партии  да се стремят да завършат преговорите за присъединяване във възможно най-кратки срокове, като същевременно напълно защитават идентичността, традицията, езика и социалните ценности на гражданите", пише в съобщение на СДСМ.

ДСИ също информира чрез прессъобщение за внесения манифест, в който също призовава за единство по отношение на членството в ЕС.

"Подкрепата на ДСИ идва в резултат на силно насърчаване от негова страна на евроинтеграцията, като партия, която недвусмислено потвърждава решимостта си да реализира тази стратегическа цел. ДСИ смята, че е време да обединим политическите партии, неполитическите субекти и неправителствените организации чрез тази важна стъпка за подписване на общ манифест, с който всички да се ангажират с ефективното и качествено водене на преговорите за присъединяване към ЕС. В манифеста призоваваме за възприетите общи европейски ценности, произтичащи от критериите от Копенхаген", се отбелязва в съобщението на ДСИ.

В манифеста са посочени няколко аргумента, които са от жизненоважно значение за цялото общество и чрез които се ангажираме да завършим преговорите за присъединяване във възможно най-кратък срок, като същевременно защитаваме идентичността, традицията, езика и социалните ценности на гражданите. 

С предложението за манифеста декларираме, че ще се застъпваме за реализирането на всички задължения, произтичащи от политическите критерии за членство в ЕС, наред с други неща по отношение на насърчаването на добросъседските отношения, защитата на основните човешки права, правата на общностите, но също и хармонизирането на националното законодателство със законодателството на ЕС с акцент върху върховенството на закона, борбата с корупцията и функционирането на демократичните институции.

За това, както се казва в манифеста, политическите партии в Собранието, независимо от състава на управляващото мнозинство, се ангажират да си сътрудничат, както и да водят преговорния процес напълно открито и прозрачно, за да може най-широката общественост да изразява мнение относно условията за членство в Европейския съюз.

"Подчертаваме важността на активната роля на всички граждани на Северна Македония в процеса на присъединяване към ЕС. Гражданите на Северна Македония ще решат за присъединяването към ЕС чрез референдум, който ще се проведе преди подписването на Споразумението за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, тоест след края на преговорите", пише в манифеста.

Документът също така задължава правителството последователно да се придържа към решимостта да зачита безусловно езика, идентичността, историческите и културните особености на общностите като елементи, които не подлежат на преговори с Европейския съюз, като посочва, че правителството няма да приеме да обсъжда различно решение за македонския език от посочения в Преговорната рамка.

Парламентът трябва да приеме конституционните промени за автоматичното и безусловно провеждане на втората Междуправителствена конференция за завършване на началната фаза на преговорите, без допълнителни решения от държавите членки. Правителството и всички компетентни органи действат в рамките на определените от манифеста позиции, се посочва в съобщението на ДСИ.

В публикувания в медиите текст на манифеста се отбелязва, че той остава отворен за широка обществена подкрепа. Освен СДСМ и ДСИ, текстът е подкрепен от Алианс за албанците, Либералнодемократическата партия, Новата социалдемократическа партия, Демократическата партия на албанците, Движението на турците, Демократическата партия на турците в Македония, Демократично възстановяване на Македония (DOM), ВМРО-Народна партия, Партията на пенсионерите и сръбската партия в Македония, пише Vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай