Остър сблъсък за стола на Борис Джонсън, кои са претендентите

200 хиляди консерватори ще решат съдбата на Великобритания и партията

Остър сблъсък за стола на Борис Джонсън, кои са претендентите | StandartNews.com
  • Риши Сунак и Лиз Тръс - двамата министри,  които останаха на финалния спринт до Даунинг стрийт 10
  • 200 хиляди консерватори ще решат съдбата на Великобритания и партията

 

След серия от гласувания депутатите от Консервативната партия във Великобритания определиха двамата кандидати на финала, които ще се борят за поста на министър-председател, овакантен от подалия оставка Борис Джонсън. И двамата финалисти работеха за Джонсън, като министри в неговото правителство, чиито мандат бе белязан от противоречия и завърши с хаос, в условията на война в Европа и свързаната с нея и други несгоди икономическа криза.

Докъде стигна надпреварата?

Риши Сунак - бивш министър на финансите, и Лиз Тръс - в момента министър външните работи в оставка останаха в борбата, след като пет кръга на гласуване намалиха броя на номинираните от първоначалните 11. Сега на двамата остава да се състезават за гласуването на доверие от редовите членове на Консервативната партия, като резултатите ще бъдат обявени в началото на септември.

В сряда стана ясно, че Тръс изпреварва Пени Мордънт, по-малко известна заместник-министърка на търговията. Мордънт изненада наблюдателите с това, че проведе неочаквано енергична кампания, рекламирайки себе си като глътка свеж въздух след три бурни години на Борис Джонсън на върха. Пени Мордънт беше елиминирана, след като спечели 105 гласа, докато Тръс получи 113, а Сунак - 137.

Оттук-нататък Риши Сунак и Лиз Тръс вероятно ще се сблъскат с въпроси от страна на консервативния електорат, който доскоро се наслаждаваше на небрежния стил на работа на Джонсън и неговото незачитане на правилата, но наскоро останал разочарован от зигзагообразните политики и привидно безкрайния парад от скандали в неговото правителство.

Въпреки своята приемственост, надпреварата за лидерство успя да улови както богатото разнообразие на Консервативната партия, така и нейните груби разделения.

42-годишният бивш инвестиционен банкер

от индийски произход Риши Сунак има шанса да стане първия цветнокож обитател на най-важния кабинет на "Даунинг стрийт" 10. Той бе сред гласувалите в подкрепа на Брекзит на референдума през 2016 година.

Лиз Тръс, на 46 години, заемала постове в "Шел" и други големи компании, е започнала политическата си кариера като либерал-демократ. Първоначално тя бе от поддръжниците на оставането в Европейския съюз, но по-късно се превърна в пламенен привърженик на отделянето на Великобритания.

Възгледите на двамата кандидати по проблема с Брекзит ще е само една от темите, по които те ще бъдат "въпросвани" в рамките на кампанията, тъй като референдумът от 2016 г. все още отеква в редиците на Консервативната партия. Въпреки че и двамата кандидати ще бъдат нетърпеливи да обърнат страницата и да се съсредоточат върху бъдещето, те може да се видят принудени да се връщат отново към миналото, предвид службата си за своя противоречив предшественик.

Сянката на Джонсън

Борис Джонсън организира не точно сбогуване, а един малък спектакъл в сряда, когато в долната камара на парламента направи предизвикателно, самопоздравително последно изявление - приписа си заслугата за спечелването на най-голямото мнозинство на консерваторите след това на Маргарет Тачър от 1987 г., за изнасянето на тежестта на Брекзит и за твърдата подкрепа за Украйна във войната й с Русия.

Направи се на Арнолд Шварценегер от филма "Терминатор" и заканващо обяви "Аста ла виста, бейби!" (в превод "Довиждане, скъпи!") и нямаше нужда да добавя IТll be back ("Ще се върна"), защото при него това винаги може да се очаква.

Колко успешно ще бъде измъкването на Сунак и Тръс от сянката на Джонсън предстои да се види и то може да определи успеха на всекиго от тях през следващите шест седмици на кампанията. Може да се окаже по-голямо предизвикателство за Лиз Тръс, която беше до Борис в Камарата на общините в сряда, а и остана в кабинета му, когато други министри, включително и Сунак, подадоха оставки преди премиера.

Сунак вероятно ще се представи като отговорен стопанин на финансите на нацията по  време на период на изключителен стрес, с нарастваща инфлация и призрака на рецесията. Победата му завършва забележително завръщане от миналата пролет, когато политическата му кариера изглежда приключила след разкритието, че съпругата му Акшата Мурти, дъщеря на индийски милиардер, не е плащала данъци върху всичките си доходи във Великобритания.

Кой е Риши Сунак?

Риши Сунак, който напусна поста си на министър на финансите още на 2 юли, е може би най-известната фигура от правителството на Борис Джонсън, смятан доскоро за най-вероятния наследник на шефа си. Сунак се издигна бързо след първите за него избори за парламент през 2015 година. Джонсън го назначи за министър, за главен финансов директор (подобно на същата фирмена длъжност) и му позволи да бъде втори по авторитет и власт след министър-председателя.

След като кризата с коронавирусната пандемия удари Великобритания, Сунак - бивш мениджър на хедж фондове - пусна серия от пакети в помощ на фирмите и физическите лица. Мерките бяха приети с голям ентусиазъм, а майсторството в занаята бързо го превърна в едно от най-популярните лица в отбора.

Риши Сунак е най-големият син на индийски имигранти, учил е в елитното училище-пансион "Уинчестър колидж" и за капак е завършил в Оксфорд. След като си извоюва и магистратура по бизнес администрация в Станфорд, той бе сочен като пример за успеха на мултиетническа и модерна Великобритания.

Критици не липсваха, при това много шумни, които се противопоставиха на неговия модел на управление на финансите на страната. Обвиниха го например, че е претърпял неуспех, тъй като се е страхувал да предприеме мерки за повишаване на лихвите, което струва обезценяване на паунда и главоболия на данъкоплатците.

Богатата съпруга

Имаше и два скандала през последните месеци, които оставиха петно на репутацията му, макар те да бяха далеч от изпълненията на министър-председателя. Имаше спекулации, че Сунак може да изхвърчи от кабинета при смяна в състава, ако такава беше извършена от Джонсън. Първо дойде разкритието, че много богатата му съпруга е декларирала данъчен статут, който й позволява да избягва плащането на налози върху част от доходите си. Освен това стана ясно, че самият Риши Сунак продължава да има "зелена карта", която му позволява да живее и работи в САЩ, въпреки че е на един от най-важните държавни постове във Великобритания.

Сунак, заедно с други фигури от правителството, беше глобен за нарушаване на коронавирусния локдаун, заради появата му на прословутия купон за рождения ден на премиера на "Даунинг стрийт" 10 през 2020 година. Това бе само един от срамните епизоди в скандала "партигейт".

Коя е Лиз Тръс?

Привържениците й смятат, че тя е новата "желязна лейди", но това може да се окаже далеч от истината, независимо от личните стремежи на Лиз Тръс. Британската външна министърка ще стане обаче третата жена министър-председател на Великобритания, след Маргарет Тачър и Тереза Мей. В последно тя си кове образ на фен на Тачър и ще иска да я свързват с "първата".

Тръс е уникално енергична. Тя позира в танк на британската армия при свое посещение в Източна Европа, което бе демонстрация в стил "Тачър" от времената на Студената война. В телевизионен дебат с другите претенденти тази седмица, британският първи дипломат носеше блуза с панделка, разтърсващо напомнила на онази, която редовно носеше покойната Маргарет Тачър.

46-годишната Тръс е фаворит на много от консерваторите, които и до днес си спомнят и отдават почит на оригиналната Желязна лейди. Критиците й пък казват, че това е празна почит и смятат, че на Тръс й липсва тежестта да ръководи страната на фона на тежка икономическа криза и война в Европа. Но пък като министър на външните работи Лиз Тръс е сред най-войнствените противници на режима на Путин и на неговата инвазия в Украйна, както и привърженик на възможно най-строги санкции на Запада срещу Русия.

Тя е и един от символите на започналата в последно време нова война между Лондон и Брюксел по въпроса за търговските споразумения след Брекзит. Оценяват я като особено войнствена и защото иска с един удар, хем да намали данъците на британците, хем да увеличи разходите за отбрана. Това трудно ще се случи, но пък звучи като прекрасна музика в ушите на най-крайните членове на Консервативната партия.

Маги, Маги - вън

В Своя статия в "Дейли телеграф" наскоро тя обяви себе си за "единственият, който може да осигури промяната, от която се нуждаем в икономиката, в съответствие с истинските консервативни принципи, както и единственият, способен да засили и дори  ръководи отговора на Украйна и нарасналата заплаха за сигурността, пред която е изправен свободният свят."

Опонентите й обаче я смятат за догматична и за кофти оратор, като напомнят, че тя невинаги е била истински човек на торите. Родена в Оксфорд през 1975 г., Тръс е дъщеря на професор по математика и медицинска сестра, които още от дете я повеждат на протести срещу ядрената енергетика и срещу Маргарет Тачър. И до днес Лиз си спомня как е крещяла "Маги, Маги, Маги - вън, вън, вън!"

След като завършва средното си образование в обикновена гимназия в гр. Лийдс в Северна Англия, тя учи философия, политология и икономика в Оксфордския университет, където за кратко се присъединява към центристите либерал-демократи и е сред призоваващите за премахване на монархията.

Работила е като икономист за енергийния гигант "Шел" и телекомуникационната компания "Кейбъл енд уайърлес", а да подкрепя политиките на консерваторите и да се увлича по Маргарет Тачър се научава докато е анализатор в неправителствена организация. На два пъти неуспешно се кандидатира за парламента, преди да бъде избрана да представлява гр. Норфък в Източна Англия през 2010 година.

В кампанията на референдума за Брекзит през 2016 г. Лиз Тръс подкрепи оставането в ЕС, т.е. оказа се на губещата страна. Но като подчинена на Борис Джонсън, твърдо подкрепящо отделянето от Брюксел, като министър на търговията, а след това и като външен министър, спечели подкрепата на най-ревностните привърженици на Брекзит от Консервативната партия.

Смесени отзиви предизвиква кариерата на и на първи дипломат. Мнозина хвалят твърдия й отговор на нахлуването в Украйна, а тя извоюва и освобождаването на двама британски граждани, задържани в затвор в Иран, за чиято съдба двама нейни предшественици се провалиха. Напразни останаха и надеждите на брюкселските лидерите и служителите на ЕС, които се надяваха, че тя ще внесе по-мек тон в отношенията на Великобритания с Евросъюза.

Кой кого?

Букмейкъри, анализатори, коментатори, бивши високопоставени политициЕ По традиция кой ли не се включва в предвижданията за победител в битката между Риши Сунак и Лиз Тръс. Но как стоят нещата в действителност?

Политолозите смятат, че Сунак е провел добре премерена, дисциплинирана кампания, като е отказвал да разкрива дълбоките си възгледи по много наболели политически проблеми. Дал е и много малко хляб на журналистите, мечтаещи да го разследват в по-личен план. Походът на Тръс започна с по-неравни стъпки, но в типичния си стил тя набра скорост и стабилност. В сряда, след като разбра, че е втора и ще се бори за първото място, тя постна в Туитър, че е готова да препусне бясно още от първия ден.

Впрочем Тръс ще бъде разглеждана като кандидат на твърдолинейните привърженици на Брекзит, които в момента водят агресивни преговори с ЕС за търговския статут на Северна Ирландия. Критиците казват, че тя е подкопала преговорите с Брюксел, за да угоди на крилото на партията, подкрепящо изолационизма, и сега рискува да предизвика търговска война.

Вероятно тя също така ще прояви своята твърда сила като външен министър по време на войната в Украйна. На неотдавнашен телевизионен дебат Тръс беше единственият кандидат, който каза, че иска да се срещне с Владимир Путин на среща на Г-20, планирана за ноември. Така иска да покаже, че активно ще се противопоставя на руския лидер, дори лице-в-лице. За нея е много важно да има подкрепата на "целия свободен свят" срещу Путин.

Оспорваната надпревара

Що се отнася до Сунак той има значителна преднина пред Тръс, но само сред депутатите от Консервативната партия. Водещата личност в надпреварата за сърцата на редовите членове обаче ще бъде дамата и нищо чудно тя да компенсира изоставането, особено когато става дума за гласуването на десетки и дори стотици хиляди.

Сунак има своите недостатъци и те може да го лишат от избиратели. Например голямото му лично богатство може да отблъсне част от вота във време на нарастващ натиск върху личните финанси на британците. Повишаването на данъците, въведено от правителството на Борис Джонсън, рискува да хвърли страната в рецесия. Сунак твърди, че финансовата стабилност е жизненоважна за контролиране на инфлацията след разточителството на държавните разходи по време на пандемията.

Сунак може да пострада и от ролята, която изигра в подпомагането на отстраняването на самия Джонсън. Много членове на партията запазват привързаността си към премиера въпреки неотдавнашните скандали и са благодарни за убедителната победа, която той постигна на парламентарните избори през 2019 година. Те може да не са склонни да го заменят с бивш съюзник, който се обърна срещу него.

Борис Джонсън обвини собствените си депутати, че са взели грешно решение, като са го принудили да подаде оставка, а някои от най-близките му съюзници не крият своята антипатия към Сунак заради обръщането срещу премиера. Нахвърлят се и на данъчната политика на Сунак, която наричат "социалистическа".

В лицето на опозиционната Лейбъристка партия, нито Риши Сунак, нито Лиз Тръс, имат каквито и да било симпатии. Смятат и двамата за марионетки на Джонсън, и ги обвиняват в съучастие във всички грехове на неговото правителство.

Какво предстои?

Досега гласуваха 358-те депутати консерватори в Камарата на общините. След това около 200 хиляди членове на Консервативната партия ще изберат Сунак или Тръс за нов лидер на формацията. Името на победителя ще бъде обявено на 5 септември. Който и да е той, на практика със сигурност ще стане и следващият британски премиер, тъй като консерваторите имат абсолютно мнозинство в долната камара на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай