Кюрдите в Ирак подкрепиха мирните усилия на Турция

Ердоган обеща амнистия на кюрдските затворници

Кюрдите в Ирак подкрепиха мирните усилия на Турция | StandartNews.com

Анкара. Президентът на Иракски Кюрдистан призова кюрдите в Турция да подкрепят мирния процес с Анкара, в знак на подкрепа за опита на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоганда да успокои конфликта, който продължава повече от три десетилетия, предадоха световните агенции.

Масуд Барзани направи съобщението в събота по време на първото си посещение от две десетилетия насам в Диарбекир, главния град в доминираната от кюрдите югоизточна част на Турция.

Анкара се надява да използва влиянието на Барзани като уважавана личност сред турските кюрди, за да привлече Кюрдската работническа партия (ПКК) обратно на масата за преговори.

"Това е историческо посещение за мен ... Ние всички знаем, че би било невъзможно да се говори тук, преди 15 или 20 години", каза Барзани.

"Премиерът Ердоган направи много смела крачка по пътя към мира. Искам братята кюрди и турци да подкрепят този мирен процес", каза ръководителят на кюрдската автономия в Ирак.

От своя страна Ердоган обеща амнистия на кюрдските затворници.

"Кюрдските членове на бойните групи, които се намират в затвора, могат да получат амнистия", заяви премиерът.

"Господ ще даде и ние ще видим как онези, които сега са в планините, слизат оттам, а затворите опустяват", изрече Реджеп Ердоган. Той заяви това, след като повтори изявлението си, че е готов да продължи и да доведе докрай разрешаването на кюрдския въпрос. По-рано турският премиер предложи прошка за кюрдските бойци, ако те доброволно се откажат от въоръжената борба и сдадат оръжието.

"Няма място за дискриминация в нова Турция... Кюрдите, арабите, турците, алеуитите, сунитите, шиитите, жените – независимо дали са забулени или не, всички са граждани първа категория", каза премиерът пред няколкото хиляди жители на Диарбекир. Той призова да се сложи край на конфликта, който от 1984 г. е взел близо 45 000 жертви, и увери кюрдите, които в Турция са между 12 и 15 милиона, че всички са "граждани първа класа".

"Ние дадохме дума да изкореним политиката на асимилация от страната си – и ние направихме това. Ние дадохме дума за разрешим кюрдския проблем и ние ще го направим", подчерта Ердоган.

Той също призова жителите на Диарбекир, който се смята непризнатата столица на турските кюрди, към особено отговорно отношение спрямо това, което се случва: "Не забравяйте, на вас диарбекирците, лежи особена отговорност. Искам вие справедливо да преценявате, да показване верния път, да бъдете източник на светлина в този процес."

"Мирният процес ще се развива с подкрепата на моите братя от Диарбекир", заяви още Ердоган пред няколко хиляди души в Диарбекир. Той оцени срещата му с Барзани в Диарбекир като "историческа".

Анкара се стреми да поднови мирните преговори след прекратяването на огъня през март. ПКК заяви, че реформите, обявени от Анкара миналия месец, целящи да увеличат правата на кюрдите, са доста по-скромни от очакваните.

През октомври 2012 г. правителството започна преговори с лидера на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан, който е в затвора с доживотна присъда. Следвайки указанието на своя лидер, кюрдите започнаха изтеглянето на бойните си групи от Турция в северен Ирак – или в кюрдската автономия.

Усилията на Турция да се примири с ПКК се засилиха по време на гражданската война в Сирия, в която кюрдите постигнаха значителни териториални печалби, които проправят пътя за техните планове за независимо управление в някои части на Сирия, близо до южната граница на Турция.

И Турция и Иракски Кюрдистан са загрижени от засилващото се влияние на кюрдските милиции в Сирия, особено след обявяването тази седмица на временна администрация, която цели обособяването на автономен кюрдски район в Сирия.

Турски и официални кюрдски представители в Арбил разкритикуваха декларацията, която излага планове за регионално управление, подобни на това на иракски Кюрдистан, като го обявиха като част от сделка със сирийския президент Башар Асад.

Кюрдите, често описвани като най-голямата етническа група в света без държава, наброяват около 30 милиона души и са концентрирани в някои части на Турция, Иран, Сирия и Ирак. Докато те имат частична автономия в иракски Кюрдистан от 1991 г. насам, националистически движения отдавна са потиснати в Турция, Сирия и Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай