Кървав Великден в Шри Ланка, 8 взрива взеха над 200 жертви (ОБЗОР)

13 арестувани, хванаха буса, превозвал експлозивите, властите въведоха полицейски час и спряха нета

Кървав Великден в Шри Ланка, 8 взрива взеха над 200 жертви (ОБЗОР) | StandartNews.com

Кървавият Великден в Шри Ланка взе над 200 жертви след като атентатори взривиха бомби в 5 църкви и три хотела. Поне на три места адските машини бяха задействани от самоубийци. Атаките станаха по време на празничните служби, когато храмовете бяха пълни с хора. Първите 6 бомби гръмнаха по едно и също време в страната, докато последните две - часове по-късно

Късно вечерта беше разкрита и обезвредена още една бомба до летището в столицата Коломбо. Бдителни граждани забелязали подозрителен пакет на пътя, близо до аерогарата. Представители на полицията са обезвредили експлозива с контролиран взрив.

13 души до момента са задържани във връзка с атентатите, съобщиха вечерта от полицията в островната държава. Властите задържала микробус в столичния квартал "Велавате" по подозрение, че с него са превозвани експлозивите, с които са били извършени смъртоносните атаки, съобщава “Спутник нюз“.

По- рано премиерът Ранил Викремесинге съобщи за първите осем задържани, че са граждани на Шри Ланка. Викремесинге беше категоричен, че разследващите ще проверяват и

възможни връзки на атентаторите с евентуални групировки „отвъд океана“.

"Аз виждам сериозна атака, целяща да дестабилизира страната и икономиката. Решително осъждам нападенията, насочени срещу религиозни Институции и хотели", каза премиерът.

В следващите 24 часа президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена ще назначи специална комисия, която да разследва координираните бомбени атаки в островната държава. Комисията трябва да установи не само фактите около нападенията, но и причините и предпоставките за тях.

На територията на цялата страна се извършват полицейски акции и обиски в търсене на отговорните за атентатите. Все още никой не е поел отговорност за атаките, но властите предполагат, че те са дело на една организация.

Жертвите на нападенията са най-малко от осем различни националности

Загинали са петима британски граждани, сред които двама с двойно американско и британско гражданство. Трима индийци, трима датчани, двама китайци, двама турци, един холандец и един португалец са сред жертвите. Министерството на вътрешните работи на Шри Ланка съобщи, че девет чуждестранни граждани се водят за безследно изчезнали. 25 тела на жертви все още не са идентифицирани и има опасения, че те също са на чуждестранни туристи. Най-малко 215 души са били убити при нападенията срещу хотели и църкви, а ранените са повече от 500

Загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела - “Шангри-Ла”, “Кингсбъри” и Cinnamon Grand Colombo, и черквата “Св. Антоний”, са най-малко 50 и растат.

Още 67 души са убити в черквата “Св. Себастиан” в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население. 25 са намерили смъртта си при взрив в черква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че там са ранени 300 души.

След първите 6 взрива нов избухна край зоологическата градина в столицата Коломбо, където загинаха най-малко двама души. Осмата експлозия стана в жилищен квартал в предградието Дематагода. Там бяха убити трима полицаи при спецакция срещу заподозрян, който взриви адска машина преди да бъде задържан.

Правителството на Шри Ланка въведе полицейски час и спря достъпа до социалните мрежи

. Решението беше взето, за да се спре масовата паника и разпространението на фалшиви новини за атаките. Правителството беше категорично – достъпът до социалните мрежи и апликациите за текстови съобщение е само временно ограничен, и призова гражданите да запазят спокойствие и да спазват указанията на органите на реда.

Главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

Всички вечерни служби за католическия Великден в църквите в Шри Ланка бяха отменени, а училищата бяха затворени поне за 2 дни. Държавните авиолинии съобщиха, че пътниците ще бъдат допускани от полицията до летището, ако покажат билетите и паспортите си на пунктовете за проверка.

Това е

най-мащабното терористично нападение в Шри Ланка от края на гражданската война

с “Тамилските тигри” преди 10 години. Християнски организации казват напоследък, че са тормозени от екстремистки настроени будисти. В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70% от населението, 12% са хиндуисти, мюсюлманите са 10%, а 7% са християни. Редица световни лидери, сред които Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и Тереза Мей осъдиха атаките. Турският президент нарече нападението “атака срещу цялото човечество”, а германската канцлерка обяви, че тероризмът и варварството никога няма да победят. Президентът на САЩ предложи помощ на Шри Ланка.

Папа Франциск също осъди нападенията в края на великденското си послание за католиците

Той обяви, че с тъга и болка е научил новините за ужаса в Шри Ланка. “Оставям в ръцете на Бога трагично загиналите и се моля за всички, пострадали от това драматично събитие”, каза главата на Римокатолическата църква.

Шестима българи са били в нападнатия хотел “Шангри-Ла”, но не са пострадали. Премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева осъдиха атентатите в Шри Ланка. “Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали”, написа премиерът Борисов.

Румен Радев изрази съболезнования на президента Майтрипала Сирисена. Държавният ни глава определи нападенията срещу религиозни храмове и невинни граждани като особено отвратителен и варварски акт.

Захариева пък подчерта, че България осъжда по най-категоричен начин тероризма във всичките му форми, и вярва, че отговорните за тези атентати ще бъдат изправени пред правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай