Китай и Индия няма да участват в срещата за климата на ООН

Китай и Индия няма да участват в срещата за климата на ООН | StandartNews.com

Ню Йорк. Лидерите на Китай и Индия не планират да присъстват на срещата на върха на Организацията на обединените нации по изменение на климата, сигнализирайки за слабата подкрепа за световното споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове.

Президентут на Китай Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди са заявили на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че няма да участват на срещата на световните лидери на 23 септември, според дипломати от ООН.

Китай е страната с най-високо ниво на емисиите на парникови газове в света. Индия пък се намира на трето място в списъка след САЩ според данните на Световната банка, предава руският информационен портал „Вести". Китай и Индия заедно са отговорни за около една трета от всички емисии на парникови газове. Освен това емисиите в тези страни се разрастват, докато тези в Съединените щати и Европа остават непроменени.

"Бях шокиран и разочарован да прочета днес, че Си Дзинпин и министър-председателят на Индия Моди няма да вземат участие в срещата на върха", каза Тони де Брум, министър на външните работи на Маршаловите острови.

Както от Пекин, така и от Ню Делхи са настояли богатите страни да инвестират 100 млрд. долара в по-бедните, за да им помогнат да се справят със заплахите от изменението на климата. Освен това двете страни, които използват много въглища – най-богатото на въглерод гориво, са изразили желанието си да насърчават възобновяемата енергия в глобален план.

"За нас въпросът е в ангажиментите, които дават страните. Генералният секретар се надява, че страните ще дадат по-големи гаранции по отношение на въпросите, свързани с изменението на климата", каза говорителят на Бан Ки-мун Стефан Дужярик.

Насрочената за 23 септември на ООН среща ще събере световни лидери, бизнесмени и представители на екологични групи, които ще обсъдят борбата с глобалното затопляне и намаляването на неговото въздействие. Събитието ще се състои от три сесии, в които световните лидери трябва да направят изявление относно националните политики и стремежи относно изменението на климата.

"Надявам се, че срещата на върха ще бъде повратна точка за приемането на мерки за борба с изменението на климата и съживяването на политическа воля", посочи по-рано тази седмица самият Бан Ки-мун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай