Камерън внася проекторезолюция за Сирия в ООН

Европа на различни позиции дали да има удар срещу Дамаск

Камерън внася проекторезолюция за Сирия в ООН | StandartNews.com

Лондон. Великобритания ще представи проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, която ще осъди атаката с химическо оръжие на сирийския президент Башар Асад и ще упълномощи необходими мерки за защита на цивилните. Това съобщи британският премиер Дейвид Камерън в профила си в социалната мрежа "Туитър".

Малко по-късно Германия изрази подкрепа на проектодокумента. Проектът за резолюция ще бъде представен пред Съвета за сигурност в Ню Йорк по-късно днес, допълнил говорител на Камерън.

"Великобритания подготви резолюция, осъждаща атака с химически оръжия от Асад и упълномощаваща необходими мерки за защита на цивилни. Винаги сме казвали, че искаме Съветът за сигурност на ООН да реагира съобразно с отговорностите си за Сирия. Днес те имат възможноста да направят това", обяснил Камерън,предаде БНР.

Германия призова всички държави, особено Русия, да подкрепят британската проекторезолюция, предаде Ройтерс. Тя осъжда атаките с химически оръжия от сирийския президент Башар Асад и упълномощава необходими мерки за защита на цивилните.

"Приветстваме британската инициатива да накара Съвета за сигурност на ООН отново да обмисли използването на химически оръжия в Сирия. Призоваваме всички членове на Съвета за сигурност, особено Русия, да използват тази възможност и да допринесат за обща позиция от световната общност срещу използването на химически оръжия за масово поразяване в Сирия", заявил германският външен министър Гидо Вестервеле.

Руската реакция на новината за проекторезолюцията също не закъсня. Руският заместник външен министър Владимир Титов заяви, че Съветът за сигурност трябва да изчака инспекторите на ООН да представят доклада си за предполагаемото използване на химически оръжия в Сирия преди да има реакция.

Експертите продължават с разследването си и днес са на визита в държани от бунтовниците райони източно от Дамаск.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска те да получат достатъчно време, за да могат да определят дали са били прилагани отровни газове. За избягването на прибързани действия настоя и специалният пратеник за Сирия на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими. "Знам, че президентът Обама и американската администрация не за известни с това, че изгарят от желание да започнат война. Не знам какво ще решат, но международното право определено е много ясно. Съветът за сигурност трябва да участва", коментира Брахими.

Предстои Вашингтон също да публикува разузнавателен доклад за събитията, но американският вицепрезидент Джо Байдън вече заяви, че няма никакво съмнение, че силите на сирийския президент Башар Асад стоят зад химическата атака край Дамаск миналата сряда.

Съединените щати имат подкрепата на Великобритания и Франция за намеса в арабската държава. Русия, Китай и Иран обаче са против нападение срещу Сирия. Според руския външен министър Сергей Лавров то само би дестабилизирало региона.

Турция обяви, че за евентуална военна намеса ще се изчака позицията на Съвета за сигурност, за чието одобрение на евентуални военни удари настоява и Италия.

Конфликтът в Сирия продължава над две години и по данни на ООН е отнел живота на над 100 хиляди души.

Външната комисия на Европейския парламент, която проведе специално закрито заседание за Сирия, не излезе с позиция "за" или "против" евентуален военен удар. Евродепутатите осъдиха употребата на химическо оръжие и продължаващото насилие и отново призоваха за политическо решение.

След заседанието председателят на външната комисия - германският евродепутат Елмар Брок коментира дали има европейски консенсус за военни действия срещу сирийския режим. "Европейските страни ще имат различни мнения по какъв начин и дали въобще биха участвали в евентуална интервенция, това трябва да бъде обмислено. Смятам, че със или без военни удари, ние трябва да продължим да търсим политическо решение, което ще прекрати избиването на хора и използването на подобни оръжия" даяви европейският дипломат.

Брок припомни, че и в международен план все още се дискутира дали, как, кога и с какви средства да се действа срещу сирийския режим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай