Какво предлага "Университетът за хората"

В момента там учат 130 хиляди студенти от 200 държави

Какво предлага "Университетът за хората" | StandartNews.com

„Университетът на хората“ е първият акредитиран онлайн университет, който е безплатен за обучение в САЩ. Той е основан в Сан Франциско през 2009 г. от американско-израелския бизнесмен Шайре Шеф, предава Voice of America (VOA).

Учебното заведение приема студенти от цял свят. Те обаче трябва да плащат между 140 и 400 долара за всеки курс, който посещават. В крайна сметка общата сума възлиза на около 5000 долара, за да могат учащите да получат бакалавърска степен. Освен това, университетът предлага стипендии за хората, които нямат възможност да плащат за обучението си. Ако студентите отговарят на условията, а такива са около 50% от тях, дипломата им излиза безплатна.

В момента във висшето учебно заведение учат около 130 хиляди студенти от 200 държави. Всички служители - около 26 хиляди души, са доброволци, а университетът предоставя дипломи за висше образование по Бизнес администрация, Информационни технологии, Здравни науки и много други специалности, съобщава Voice of America (VOA).

„Вярвам, че образованието е основно право на човека и всеки трябва да има достъп до него. Точно това правим ние. Разработваме модел на висше образование, за да покажем, че то може да бъде достъпно за всички“, казва още Шайре Шеф.

Университетът на хората работи с редица водещи висши учебни заведения по света, включително Единбургския университет и университета „Макгил“. Освен това получава подкрепа и помощ от организации с нестопанска цел като фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и технологични гиганти като Google и Intel, съобщава Voice of America (VOA).

Сред възпитаниците на университета е украинката Катерина Глобоченко от Украйна. Тя споделя, че въпреки войната не се е отказала от образованието си, дори и да се налага понякога да учи в бомбоубежищата.

Афганистанска бежанка Кадия Амини също се обучава в "Университет за хората". Тя живее в Албания и очаква визата си за Съединените щати. Родителите ѝ работят за афганистанското правителство, но след идването на талибаните на власт те бягат.“ „Другите афганистански момичета също искат да учат. Започнах да ги обучавам онлайн от вкъщи като доброволец“, споделя Амини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай