Как за 14 г. швейцарците спряха да се самоубиват

Как за 14 г. швейцарците спряха да се самоубиват | StandartNews.com

Хлапета, загубили приятелите си, дават старт на кампанията "за" живота
Случаите намаляват наполовина благодарение на превенцията

За да може едно общество да реши свой проблем, първо трябва да признае съществуването му. Следващата стъпка е да вземе мерки за неговото предотвратяване. Ако постоянството не доведе до пълното му разрешаване, то със сигурност ще има поне обещаващи резултати. Ако българските власти бяха признали, че вълната самозапалвания миналата година са проблем и предприели съответни мерки за превенция, то вероятно фотографката Лидия нямаше да си тръгне от този свят без време. Как го правят другите? "Стандарт" провери на място как Швейцария се справя с големия брой самоубийства и се убеди, че превенцията е ключът към разрешаването на не един проблем.

Самоубийството е основната причина за смъртността при хората между 15 и 29 г. в Швейцария. Тази стряскаща информация ще видите на сайта на всяка една от асоциациите в страната, занимаваща се с превенция. Според статистиката през 2012 г. са регистрирани 131 самоубийства на хора в тази възраст, което означава, че на всеки 3 дни повече от един млад човек е посегнал на живота си. За същия период общо извършените самоубийства са 1037, което ще рече, че по своя воля от този свят са си отишли по около трима швейцарци на ден. Направилите неуспешен опит пък са били между 15 000 и 25 000.

Войната срещу самоубийствата швейцарското общество започва през 2000 г. С нея се захващат организации и асоциации, които се занимават с превенция. Макар и бавно, резултатът е налице. 14 г. по-късно броят на самоубийствата е наполовина, съобщиха за "Стандарт" доброволци от асоциацията "Стоп сюисид". Че превенцията бере плодове, показват и данните за жертвите по швейцарските пътища, които за същия период са намалели 4 пъти.
"Стоп сюисид" вижда бял свят преди 14 г.

Създават я трима 17-годишни младежи

които са загубили приятели, посегнали на живота си. Първоначално тъжни, а след това - гневни, тримата си дават сметка, че това е бич за цяла Швейцария и първото събитие, което организират, е "Бял марш" срещу самоубийствата. Събират се 200 души, а изненадващо демонстрацията получава широко медийно отразяване. Оттогава асоциацията доста се е променила. Екипът от трима доброволци днес е нараснал на 9, като някои от тях са дори на заплата. Изпълнителният комитет се състои от 10 доброволци. Те се срещат всеки месец и задават основните насоки. Една от особеностите на тази асоциация е, че доброволците не са лекари.

Средната възраст е 25 г.

като се търсят съмишленици на тази възраст с цел посланието на превенцията да мине по-лесно. Асоциацията помага на млади хора от 15 до 29 г., правейки първична превенция. Не предлага гореща линия, нито пък предлага консултации. "Вдигаме шум и говорим за проблема", обобщават доброволците. Посещават институции, работещи с младежи, където обясняват какво трябва да се прави, когато някой не се чувства добре или как да се забележи човек със суицидни мисли. Асоциацията работи и с журналисти. Всяка година на 10 септември, когато е Световният ден за превенция на самоубийствата, има кампания с афиши. Темата на тазгодишната е "Държа на теб". Всеки месец има различни събития, изложби и театрални постановки. Кампаниите, работата на терен и новите начини на превенция са приоритетите на "Стоп Сюисид". "Правили сме дори и комикс по темата", споделят от асоциацията. Доброволците са на мнение, че мълчанието е в основата на големия брой самоубийства. "При подобни случаи преди са ни учели, че

трябва да мълчим, за да уважим траура

на семейството. В училище трябваше да мълчим, защото всички се срамуваха, че никой не е спрял самоубиеца. Трябваше да се мълчи, защото всеки се срамуваше, че не е разбрал за намеренията му. В крайна сметка, мълчанието по въпроса води единствено до повече хора, отишли си без време от този свят", казват доброволците.

Трудно е да си бунтар в уредена държава
В развито общество можеш да виниш само себе си за провала, казва Софи Лоше, координатор на "Стоп сюисид"

- Откога самоубийството съществува като проблем в Швейцария?

- Винаги е имало самоубийства, но преди за тях не се говореше. Това беше табу поради много причини, като на първо място трябва да споменем църквата.

- Сега вие разбивате това табу, като говорите за него...

- Да, но ние не сме единствените. Обществото също се развива, но едва от началото на 2000 г. самоубийството бе възприето като проблем на общественото здраве и съответно като политически проблем. Здравеопазването в Швейцария се управлява на кантонално ниво и няма федерален закон, така че всеки кантон регулира своята политика за превенция на самоубийствата.

От 2000 г. всеки започна да води политика

и финансира асоциации, които да се занимават с това.

- Каква е основната причина за самоубийствата в Швейцария?

- Често причините се опростяват, като се свеждат до лоша оценка в училище, нещастно влюбване или пък развод на родителите. Нещата са по-сложни и не се свеждат до една причина, защото в противен случай всички младежи биха посегнали на живота си. Често при тях в основата стои сантиментален срив, който в повечето случаи се отключва от нещо. Става дума за капката, която прелива чашата. Затова винаги правим разлика между рисковите фактори и отключващите елементи. Безброй са нещата, които могат да предизвикат състояние, в което не се чувстваш добре. Може да има фактори от сантиментален или депресивен тип. Лош семеен климат, сексуална ориентация, провалът. Нещата, които се натрупват. И в момент всичко това се отключва.

- Има ли и друг момент освен емоциите?

- В Швейцария имаме един специфичен проблем. Това са оръжията. Ние сме европейската страна, в която циркулират най-много оръжия по домовете заради задължителната военна служба. По тази причина много мъже ги носят вкъщи. Така

доста млади имат оръжие под ръка

и затова в Швейцария броят на самоубийствата с огнестрелно оръжие са много повече в сравнение с останалите европейски страни. Хората, които мислят, че швейцарците са маниаци на тема оръжие грешат, тук просто има много. Фактът, че го притежаваш, улеснява преминаването към действие.

- Има ли връзка между държавата и самоубийства?

- В крайна сметка Швейцария не е страната с най-много самоубийства, противно на разпространения стереотип. Голям е броят, но влиза в средното за Европа. Най-много са самоубийствата в Източна Европа и по-точно - в балтийските републики. Швейцария е уредена страна, но не мисля, че точно това е в основата на самоубийствата. Но при младежите ни фрустрацията играе голяма роля, защото е трудно да не можеш да намериш мястото си в една държава, където всичко върви както трябва. Често те си казват - ето, живея в развита, добре организирана държава и щом като не успявам, вината е моя. В такъв случай не можеш да обвиняваш държавата, системата и тогава идва моментът на индивидуалната отговорност.

- Значи става дума за индивидуална отговорност?

- Винаги е труден въпросът дали вината е колективна или индивидуална. За младежите в Швейцария никак не е лесно. Един млад човек, който е бунтар, е малко трудно да знае срещу какво да се бори. За някои идеалисти е трудно да живееш в добре подреден свят. Може би в Швейцария играе роля и културата. Нямаме навик да говорим за проблемите си,

перем мръсните си дрехи вкъщи

не ги простираме на показ, не правим скандали, не говорим високо, всеки се занимава със своите си неща и така се натрупват много неща, водещи до крайности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай