Как Руанда се превърна в Африканския Сингапур

Само за 20 години най-бедната страна се превърна във високо развита държава с иновативна икономика

Как Руанда се превърна в Африканския Сингапур | StandartNews.com

Земята на хиляда хълма

Макар да е една от малките държави в Африка, Руанда впечатлява с природни забележителности. Наричат я Земата на хиляда хълма и голяма част от гледките са спиращи дъха. Издържа се до голяма степен от износ на кафе и чай, както и от туризъм. Притежава три прекрасни национални парка, вулкани, водопади, тропически гори.  В страната се намира и удивителното езеро Киви,единственото в Африка, в което няма крокодили. Руанда е и дом нa eдин oт мaлĸoтo ocтaнaли видoвe плaнинcĸи гopили.Страната е целогодишна дестинация, но е с висок риск от СПИН и ваксинацията срещу жълта треска е задължителна.

Донесе световна слава на Тери Джордж

Дълго време Руанда бе "позорна тайна" в сянката на други конфликти като Ирак и Афганистан, докато през 2004 година излезе холивудската продукция "Хотел Руанда" на режисьора Тери Джордж. Силно драматичния филм по истинска история донесе 3 номинации за "Оскар", 14 награди и отвори очите на света 11 години след геноцида.

  • Какво си каза Кирил Петков на среща с африканския президент
  • Само за 20 години най-бедната страна се превърна във високо развита държава с иновативна икономика

Когато премиерът на България Кирил Петков обяви, че на срещата в Брюксел между Европейския и Африканския съвет се е срещнал с президента на Руанда Пол Кагаме и той го е поздравил за борбата срещу корупцията, мнозина у нас помислиха това за виц. Но истината е, че тази малка, неизвестна страна, някъде в Африка, направи истински бум в своето развитие. И от най-бедната и опустошена от геноцид държавата, се превръща в африканския Сингапур само за 20 години - високо развита страна с иновативна икономика.

Каква е рецептата им?

Президентът Пол Кагаме, идвайки на власт през 2000 година, не скри, че има един кумир - сингапурският лидер Ли Кван Ю, който с железна ръка изкорени корупцията и превърна държавата на бедните рибари и контрабандисти в преуспяваща страна на бъдещето.

Методите, които Кагаме използва в Руанда, бяха почти същите, както и в Сингапур.В борбата с корупцията държавната администрация бе рязко съкратена, а заплатите на чиновниците се дават според резултатите им.Направена е безпрецедентна либерализация на икономиката - отстранени са всички форми на натиск на данъчни върху по-малкия бизнес - проверки и инспекции.

Правителството всячески поощрява инициативата на предприемачите.По облекчени процедури Руанда е на 37 място в света. Нещо повече - по бързина на регистрация на фирми, африканската държавата е на 12 място в света, а по бързина на отпускане на кредити - на второ.

В рейтинга на Doing Business, Руанда заема изключително приличното 62 место, веднага след Люксембург.Държавата на Пол Кагаме има още много да гони Сингапур, но прогресът определено е налице.Правоохранителните органи работят добре, защото се избират пряко от народа.Огромна част от държавните разходи отиват за образование. Във всяко училище има компютър за всяко дете. Висшите учебни заведения развиват специалностите икономика, финанси и високи технологии.

Страната изцяло е с високоскоростен интернет, един от най-бързите в света. Ударно се строят пътища и се ремонтира инфраструктурата.  Небостъргачите в столицата са напълнени предимно с чуждестранни офиси на фирми и филиали на баки.  За двадесет години БВП на човек от населението се е вдигнал от 500 долара до 2000 долара.

100 процента от активното население е завършило средно образование, голям процент е и с висше.В страната почти няма престъпност.Между 10 и 18 процента всяка година расте икономиката като степента на корупция е съразмерна с тази в развитите европейски държави.Това е африканската страна с най-много туристи на глава от населението при положение, че в страната е забранено сафари.65 % от депутатите са жени.В Руанда има култ към социалните мрежи, но темата за геноцида там е табу.

 

Пол Кагаме - президентътс двете лица

  • Възстанови икономическата свобода, но времето за демокрация не е дошло 

Кагаме ни поздрави за битката с корупцията. Този човек не е какъв да е, заяви премиерът Кирил Петков след срещата си президента на Руанда. Прав е. Той е много специален. И многолик.

64-годишният Кагаме, който е на власт от 22 г., знае много добре каква е разликата да си начело във война и как да управляваш по време на мир.

От една страна получава световни овации за безспорните икономически успехи, с които извади от дъното страната, затънала след геноцида през 1994 година, когато за 100 дни бяха убити близо 1 000 000 жители на страната. И я превърна в локомотив за иновациите в Африка.

А от друга, дори симпатизиращите на президента световни анализатори винаги замълчават, когато стане дума, че в политически смисъл Руанда си остава класическа автокрация.

Президентът Кагаме без да се замисля хвърля в затвора тези, които го критикуват, не дава възможност за развитие на каквато и да било опозиция, няма свободна преса - държавният глава не обича критики по свой адрес.

Но всичко това си има своето историческо и геополитическо обяснение. При всичките си икономически успехи Руанда все още е далеч от качеството на живот и политическата култура в Европа или в Америка.

Но рискът за провеждането на честни избори в Руанда изглежда все още много голям. Защото ако след тях в страната дойдат да управляват хора, които с обещания за социална справедливост ще намалят икономически ефект, това ще има сериозно отражение върху живота в страната. Ще намали високия, но все още крехък темп на покачване на жизнения стандарт и ще се върнат скелетите от миналото. Все пак и тутси, и хуту продължават да живеят врата до врата, но мирно, защото имат еднакъв шанс за развитие.

Най-вероятно, когато стандарът на живот се изравни поне с чилийския, разговорите за стартирането на демокрацията със сигурност ще заемат актуалните си в обществото места.

А дотогава (най-вероятно до 2034 година), Кагаме ще управлява страната с желязната ръка и ще печели изборите с 95 процента одобрение. И ще продължи да лавира достатъчно успешно и със Запада, и с Изтока. Ще поощрява американските компании, ще ухажва френските търговци, ще обещава на руснаците нови съвместни заводи и ще се кланя на китайците, които усилено строят железницата в Източна Африка. Това че нито Бурунди, нито Уганда, искат да си партнират с него, не е никаква голяма новина. И не му сваля вътрешния рейтинг. Белята щеше да стане, ако президентът беше продължил да настоява 18-годишния му наследник да бъде министър на иновациите. За щастие, Кагаме бързо разбра, че грешката може да е фаталната за властта му. 

Столицата, в коятоняма кучета и котки

Всеки, който е посетил столицата Кигали, онемява от чистотата.

Мемориалът, посветен на геноцида, е единствената следа от ужасното минало. Градът е пълен с туристи, тъй като целогодишно температурите са около 22 градуса. Посреща ги летище с футуристична сграда, пълна с въоръжена охрана, която проверява всеки багаж. Целта е максимална безопасност. В столицата не се вижда охрана, но всичко се следи онлайн. Затова и никой не заключва нито къщата, нито колата си.  

Навсякъде по улиците има реклами на мобилни оператори. Ресторантите и хотелите са по европейски тип. Една от големите атракции е бившият президентски дворец, сега исторически музей. На пазара се продават освен подправки и всякакви сувенири от дърво.

Такситата са скъпи, използват се мотоциклети, както и велосипеди. Улиците имат широки тротоари, зелените площи са окосени, а найлоновите торбички - забранени. Кучета и котки няма в града. Причината се скрие в годините на геноцида - животните са изяждали труповете, а роднините впоследствие са ги убивали.

Сивото злато колтан,за което не се пита

Бизнесът с колтан е едно от скритите неща, за които се носят легенди в Руанда, но преки доказателства, разбира се, липсват. Твърди се, че руандски е основният канал, по който се изнася ценната суровина към Европа.

Колтанът е известен како "сивото злато" - заради цвета и вида му. Това е много рядък минерал, но и стратегически природен ресурс за развитие на новите технологии.

Използват го за мобилни телефони, GPS, изкуствени спътници, дистанционно управление на оръжия, плазмени телевизори, електронни игри и фотокамери. Зависят от него огромни гиганти като "Байер", "Нокия", Майкрософт", "Самсунг", "Филипс", "Хюлет-Пакард", "Канон", "Панасоник", "Моторола", "Нинтендо", "Шарп" и "Сони".Освен в Конго, където се произвежда близо 80 процента от колтана, го има още в Бразилия (5%), Тайланд (5%) и Австралии (10%).

Проблемът с работниците е същият като при кървавите диаманти - ниско заплащане, участие на деца. Цената му обаче хвърчи нагоре. През 2000 година 1 килограм струваше 5 долара, днес той стигна 600 долара.

Жестоки мерки сложихаотдавна точка на К-19  

Руанда се оказа африканският отличник в борбата с COVID-19. В 12-милионната африканска държава има само 316 смъртни случая от началото на пандемията.

Защо една от най-бедните страни в света, преживяла жесток геноцид успява да се справи, докато богатите държави се объркват? Отговорът дава Агнес Бинагуахо, бивш министър на здравеопазването.

„Западното чувство за демокрация тотално се провали. Онези държави, в които някой казва, че маската не е необходима, това е лъжа.

Миналата година всеки руандец, диагностициран като COVID-позитивен, е откарван в лечебен център за наблюдение.Използването на роботи също изиграва роля в усилията на страната да защити здравните  работници.

Роботите помагат за измерване на различни жизнени показатели на пациентите, обслужват ги с храна и почистват болниците. На летището роботи проверяват както температурата, така и дали хората са с маски“, разказва тя.Процентът на ваксинация, включително и на децата, е почти 100%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай