Имигранти се кълнат да се интегрират в Белгия

Представители на мюсюлманската общност в Брюксел отдадоха почит на жертвите на атаките от 22 март на Площада на борсата, който е обсипан с цветя в памет на загиналите

Имигранти се кълнат да се интегрират в Белгия | StandartNews.com

Румъния, Унгария и Полша затягат антитерористичните закони

Имигрантите, които искат да се заселят в Белгия от държави извън ЕС, ще бъдат задължени да обещават писмено, че ще се интегрират или искането им за достъп до страната ще бъде отказвано. Това предвижда законопроект, одобрен от белгийското правителство в сряда, предаде белгийският ежедневник "Политико".

Ако предложението бъде одобрено и от парламента, имигрантите, които искат да останат за повече от три месеца, ще трябва да подписват декларация, в която заявяват намерението си да положат "достатъчно усилия" да научат езика и да се запознаят с начина на живот на приемащото ги общество. Ако по-късно властите преценят, че те не се стараят достатъчно, може правата им за пребиваване да бъдат отнети. В оценката на имигрантите ще се гледа как са трудово устроени, колко усилия полагат да научат езика, както и до каква степен участват в общностни дейности.

Ако лицата получат позитивна оценка за старанието си, това може да повлияе и на удължаването на техните разрешителни за пребиваване. В своеобразната клетва също се иска от подписващите се да направят всичко възможно да предотвратят или да съобщят информацията на властите, ако узнаят за предстоящо терористично нападение.

Подписалите такава декларация ще бъдат оценявани с години, коментират от правителството. Изключени от този закон ще бъдат бежанците и студентите.

Междувременно три други страни - Румъния, Полша и Унгария, обявиха, че ще затегнат мерките за борба с тероризма. До края годината Букурещ ще криминализра обучението в лагери на ислямистки бойци, разпространяването на пропаганда и набирането на нови членове на групировки онлайн. Малко преди това и унгарският премиер Виктор Орбан нареди на вътрешното министерство да изработи нови закони, които ще дадат на правителството достъп до сървърите на частните телефонни и интернет доставчици. Полският антитерористичен закон пък ще позволи на агенцията за национална сигурност да следи заподозрени чужденци в продължение на три месеца, без да има нужда от съдебна заповед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай