Иде ли развод между "Нисан" и "Рено"?

След ареста на Карлос Гон, японците настояват за преразглеждане на съюза 

Иде ли развод между "Нисан" и "Рено"? | StandartNews.com

Арестът на Карлос Гон, мениджър и основен стожер на съюза "Рено-Нисан-Мицубиши", се отрази изключително негативно на доверието на японския автомобилен производител към френския му партньор. "Нисан" възнамерява да подложи на преоценка съюза си с "Рено", съобщи японската агенция Kyodo, цитирайки неназован източник, пише investor.bg.

Президентът на японския автомобилен концерн Nissan Хирото Саикава заяви в обръщение към сътрудниците си от компанията, че сегашните съюзни отношения с френската група са неравноправни. Саикава е недоволен от факта, че Renault държи 43,4 на сто от японската корпорация, а тя има само 15 на сто от акциите на френския си партньор в съюза и няма право на глас при определянето на неговата политика. Сегашното ръководство на Nissan възнамерява да преразгледа споразумението, според което японската компания трябва да бъде оглавявана от представител на Renault.

От Renault обаче са категорични, че ще продължат да спазват условията на споразумението за учредяването на алианса от 2002 г. и ще назначат четвърти свой представител в Борда на директорите на Nissan. В момента в него са трима представители на Nissan, в това число и Гон, който може да бъде отстранен едва след заседанието на Борда на директорите. 

Намеренията на Renault обаче бяха посрещнати на нож от японците, които настояват за обратното – бройката да бъде намалена до двама, което ще стане факт след освобождаването на Гон. От Nissan дори искат да преговарят и за по-малко присъствие на френски представители (един или дори нито един) в управата на компанията. 

Гон, който остана на длъжността главен изпълнителен директор на Renault, беше арестуван на 19 ноември по подозрение за злоупотреба със средства и освободен от шефската си позиция в Nissan. Според вътрешни разследвания той и другият задържан мениджър - Грег Кели, са представяли погрешни данни в официалните доклади до японската фондова борса. Японските медии съобщиха, че от 2011 г. насам Гон е прикрил общо 5 млрд. йени в продължение на пет години.

Гон отхвърля твърденията. 64-годишният мениджър е заявил пред следователите по време на разпитите, че не е имал намерение да декларира погрешни данни за доходите си. В събота телевизия NHK съобщи, че задържаният с Гон бивш мениджър на Nissan Грег Кели е защитил действията на Гон. Те са били обсъдени със съответния отдел на дружеството, а мениджърът надлежно е платил дължимите данъци. Токийската прокуратура обаче подозира, че Гон е декларирал не повече от половината от получените възнаграждения от близо 10 милиарда йени /88,5 млн. долара/.

Междувременно японският бизнес вестник Nikkei съобщи, без да цитира източници, че Гон не е подавал данни за финансирана от служителя пенсия в размер на 8 млрд. йени (около 62 млн. евро) в продължение на осем години. При така наречената „отсрочена компенсация“ служителят се отказва от част от заплатата си в полза на пенсионния план. В случая с Гон става дума за сума от около 1 млрд. йени годишно. Според прокурора това е трябвало да бъде упоменато в отчетите до комисията за фондовия пазар.

Междувременно Mitsubishi Motors също може да уволни Гон в рамките на среща на Борда на директорите, насрочена за понеделник. И според Mitsubishi тройният алианс на Гон от Renault, Nissan и Mitsubishi облагодетелства французите, въпреки че през последните години Nissan е допринесъл с около 50% към нетните приходи на Renault, предава още Kyodo.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай