Гръцки министър: Ще отменим референдума, ако приемат нашия план

Гръцки министър: Ще отменим референдума, ако приемат нашия план | StandartNews.com

Гръцкото правителство ще се откаже от идеята си за референдум, ако кредиторите на страната приемат плана на Атина за фискални мерки на обща стойност 7.9 млрд. евро за следващите 18 месеца. Това обяви министърът на отбраната на страната Панос Каменос, който е и лидер на по-малкия коалиционен партньор в управляващата коалиция.

Този план вече бе отхвърлен от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) като недостатъчен и разчитащ прекалено много на приходи от повишени данъци, а не на реформи за съкращаване на бюджетни разходи.

Според Панос Каменос, лидер на националистическата "Независими гърци", всичко ще се промени, ако Еврогрупата, която има насрочено за 18:00 часа тази вечер заседание, приеме плана на Алексис Ципрас, а кредиторите оттеглят своя.

Той настоя, че членството на Гърция в еврозоната не е поставено под въпрос от референдума. Ципрас трябва да поискал формално от парламента насрочването му за 5 юли на заседание, което започна в събота в 13:00 часа. В началото на заседанието вътрешният министър Никос Вуцис призова всички партии единодушно да гласуват за референдум, защото това щяло да направи много по-силна позицията на Гърция пред партньорите ѝ.

"Няма да толерираме унижаването на народа и масовото обедняване на гърците. Ултиматумите нямат място в демократична Европа", каза министърът. Според Каменос всякакви приказки за затваряне на банки и контрол над капиталите е "насаждане на страх".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай