Голяма мъка за Путин. Какво се случва с руската култура?

Русия е защитена от уникалната идентичност на своята култура, казва президентът

Голяма мъка за Путин. Какво се случва с руската култура? | StandartNews.com

Станалата прословута "култура на отмяната" (англ. cancel culture) се превърна в отмяна на културата. Чайковски, Шостакович, Рахманинов са изключени от концертните плакати, а руските писатели и техните книги също са забранени, оплака се днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Последния път, когато такава масова кампания за унищожаване на неприемлива литература е проведена е от нацистите в Германия преди почти 90 години“, припомни Путин на онлайн среща с държавни лауреати в областта на културата и изкуството за деца и юноши, както и с млади културни дейци. Повод бе Денят на културните работници в Русия.

Руският президент припомни кадри от кинохроника, изобразяващи изгарянето на книги по площадите на германските градове.

„Невъзможно е да си представим това у нас! Ние сме застраховани от това до голяма степен благодарение на нашата национална култура. За нас тя е неотделима от Родината, от Русия, където няма място за етническа нетолерантност, където векове наред представители на десетки националности и етноси са живели, работили, отглеждали деца заедно, а културното многообразие е гордостта на обществото, силата и предимството на нашата държава“, каза Путин.

Коментирайки феномена „култура на отмяната“, той отбеляза: „Днес се опитват да „отменят“ цяла хилядолетна държава, нашия народ. Говоря за прогресивната дискриминация на всичко, свързано с Русия, за тази тенденция, която се разгръща в редица западни държави, при пълното съдействие, а понякога и насърчаване на управляващите елити."

"В днешните времена е от изключителна важност да обръщаме внимание към събитията от Великата отечествена война. Всички ние, като граждани на Руската федерация, трябва да пазим паметта за този период от историята на нашата страна. Ние сме задължени да правим това, за да не допуснем повторение на тези трагични събития", каза още той пред творците.

Според Путин руските майстори на културата са задавали морални идеали и смисъл на човечеството от векове, а приносът на страната му за развитието на световната цивилизация е безценен. "Приносът на руската култура за развитието на световната цивилизация е безценен. В продължение на векове руските майстори на литературата, музиката и изобразителното изкуство са давали на човечеството не само нови естетически традиции, но, което е много важно, онези идеали и смисъл, които се превръщат в морални, духовни насоки за милиони хора, за цели поколения", каза той.

Путин каза, че руската култура винаги е обърната към човека, нейните произведения учат хората да мислят и да правят изводи, а националният характер кара руснаците да приемат всичко присърце, отивайки да помагат на другите. "Руската култура винаги е обърната към човека. Всички най-добри произведения, превърнали се в класика, отразяват неговия вътрешен свят, търсения, преживявания, повдигат въпроси, които го вълнуват, учат го да мисли, оценява и прави заключения", отбеляза той.

Според държавния глава не е изненадващо, че в руския национален характер има такава черта като "да взема всичко присърце". "Ние сме наясно с болката и несправедливостта на другите хора, можем искрено да се радваме на успехите на другите и да отидем на помощ на тези, които наистина се нуждаят от тази помощ", добави Путин.

Путин каза, че вечните концепции и норми се подкопават в редица страни, но "Русия е защитена от уникалната идентичност на своята култура", която отхвърля всичко фалшиво и моментно.

"Родната култура през всички времена също е защитавала идентичността на Русия. Тя с готовност приема всичко най-добро, творческо, но отхвърля измамното и моментното, което би разрушило приемствеността на нашите духовни ценности, морални принципи, историческа памет", каза той.

Според Путин това уникално качество "надеждно защитава руския народ и днес, когато в различните страни се подкопават привидно вечни понятия и норми, изкривява се историята и се нарушават законите на самата природа".

С термина "Велика отечествена война" в съветската и руската историческа наука се обозначава периодът във Втората световна война от хитлеристкото нападение срещу Съветския съюз до края на военните действия в Европа (22 юни 1941 – 9 май 1945 г.).

Фактически СССР е влязъл във Втората световна война на 17 септември 1939 г. Тогава негови военни са навлезли в Полша, докато страната се е биела срещу нацистката агресия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай