Гневният Ердоган посочи какви са шансовете на Швеция за НАТО

През последните месеци в Стокхолм се проведоха демонстрации в подкрепа на ПКК

Гневният Ердоган посочи какви са шансовете на Швеция за НАТО | StandartNews.com

Анкара ще продължи да блокира присъединяването на Швеция към НАТО, ако страната не спре да дава убежище на организации, считани от Турция за терористични. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той направи изявление след 3-часово заседание на кабинета и повтори искането - Швеция да предприеме допълнителни стъпки срещу поддръжниците на Кюрдската работническа партия и на мрежата, която според Анкара е отговорна за опита за преврат през 2016 година.

През последните месеци в Стокхолм се проведоха демонстрации в подкрепа на ПКК, а миналата седмица имаше протест по време на Курбан Байрам, на който беше изгорен коранът.

"Докато ислямският свят празнува Курбан Байрам, ние сме разгневени от неописуемата атака срещу Свещения коран в Стокхлом, столицата на Швеция. Незачитането на чувствата на 2 милиарда мюсюлмани - това е перверзия, несъвместима с най-основните човешки ценности, да не говорим за свобода на изразяване. Това са престъпления от омраза, разпалвани от ислямофобия. Фактът, че подобно престъпление може да се извършва с полицейска протекция, го прави още по-сериозно. В нито една цивилизована държава по света атака срещу святи неща за хората не се счита за свобода на изразяването", категоричен бе Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай