Германия каза "да" на Гърция (ОБЗОР)

Германия каза "да" на Гърция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Две важни стъпки към спасяването на Гърция бяха направени в петък. Германският Бундестаг с голямо мнозинство даде мандат на правителството да започне преговори по спасителната програма и одобри мостовия кредит, който трябва да поддържа гръцките финанси идните седмици до въвеждането на програмата. На извънредното заседание на долната камара на парламента "за" гласуваха 439 депутати, 119 бяха "против", 40 въздържали се от общо 631. От управляващия блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел 60 гласуваха "против", петима се въздържаха. Това е повече от очакваните 50 и двойно повече от несъгласните при предишното гласуване за Гърция през февруари, отбелязва Франс прес. При коалиционния партньор от ГСДП обаче подкрепата бе силно изразена - само 4-има гласуваха против преговори за помощ на Гърция При опозицията повечето Зелени се въздържаха. Това е шестият път от 2010 г., в който Бундестагът обсъди помощ за Гърция. Обръщайки се към депутатите преди гласуването, Меркел, която вчера навърши 61 г., настоя, че "ще бъде груба небрежност, ако се действа безотговорно, ако не се направи опит". Преговорите по спасителната програма вчера получиха одобрението и на други страни членки на ЕС като Австрия, Швеция и Латвия.
Зелената светлина на Бундестага бе последното условие за започване на преговорите по финансовата програма за Гърция. Като най-голяма икономика в Европа Германия дава най-значим принос в плановете за помощ за страните от еврозоната. Под натиска на Берлин новата финансова помощ ще се дава при много строги условия за структурни реформи на гръцката икономика, отбелязва Франс Прес.

Непосредствено след вота в германския парламент Европейската комисия потвърди, че ще отпусне на Гърция мостово финансиране от 7,16 млрд. евро още в понеделник, за да може същия ден Атина да покрие задълженията си от 3,5 млрд. към ЕЦБ. Парите ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилизация, в който участват всички 28 страни-членки на ЕС. Министрите на финансите от еврозоната, обединени в Еврогрупата, пък дадоха мандат на кредиторите на Гърция - ЕК, ЕЦБ и МВФ, да преговарят по програмата, след като бе получено одобрението на властите във всички 19 страни от валутния съюз, съобщи ДПА.

ЕК е готова да обсъди преструктуриране на гръцкия дълг без номинално отписване на задължения, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от ТАСС, след телефонната конференция на Еврогрупата.

Без МВФ в първия транш

МВФ няма да участва в плащането на първия транш от планирания спасителен план за Гърция. Той се очаква да бъде изплатен в средата на август , съобщи "Ройтерс". МВФ ще направи по-нататъшното си участие зависимо от успешното приключване на първия преглед по програмата за реформи през есента на 2015 г. и след потвърждение на устойчивостта на дълга на Гърция. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард подчерта необходимостта от преструктуриране и намаляване на гръцкия дълг. Планът за подпомагане не е жизнеспособен без намаляване на дълга, заяви Лагард.

Туск: Европа бе близо до катастрофа

Европа бе близо до катастрофа миналата седмица, заяви председателят на ЕС Доналд Туск за гръцкия в. "Катимерини". Той описва в детайли срещата на върха на ЕС, като изтъква, че по време на нея мястото на Гърция в еврозоната е висяло на косъм. Меркел и Ципрас не се били разбрали само за 2,5 млрд. евро. Тогава Туск казал и на двамата, че ако преговорите между тях приключат без резултат, е готов да каже публично, че Европа е близо до катастрофа. В крайна сметка гръцкото предложение бе прието.

Пожарите забавиха промените в кабинета

Избухналите пожари около Атина и на други места в Гърция накараха премиера Алексис Ципрас да отиде в министерството на отбраната и да ръководи лично овладяването на огъня. "Трябва да запазим спокойствие", призова той и поиска помощ от ЕС за борбата с огнената стихия. 

Огнената стихия забави рокадите в гръцкия парламент. Малко след 21, 30 стана ясно, че Ципрас е отстранил министрите, които не подкрепиха новия план за реформи, съобщава "Ройтерс". Досегашният министър на труда Панос Скурлетис вече ще е министър на енергетиката. По този начин той ще седне на поста на Панайотис Лафазанис. Трифон Алексиадис пък е назначен за втори министър на финансите, на мястото на Надя Валавани, която подаде оставка преди дни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай