Г-7 с ултиматум. Омекна към Китай, озъби се на Русия

Ключови решения на срещата в Япония

Г-7 с ултиматум. Омекна към Китай, озъби се на Русия | StandartNews.com

С ултиматум към държавите, подкрепящи военната агресия в Украйна и заявка за нови санкции срещу Русия, приключи срещата на Г-7 в Япония.

ВИЖ ОЩЕ: Важна новина от Г-7 за слънчевите панели. Касае целия свят

Външните министри от Г-7 одобриха „мирната формула" на Зеленски, която включва пълното изтегляне на всички руски войски от украинска територия.

ВИЖ ОЩЕ: Нов световен ред? Г-7 с предупреждение към Китай

Г-7 заплаши с „плащането на висока цена" държавите, които подкрепят руската война в Украйна. След срещата си в Каруизава, Япония, главните дипломати на седемте водещи индустриални държави ще обявят допълнителни санкции срещу Русия в заключителната си декларация. Те осъждат като „неприемливо" съобщението на Москва за разполагане на ядрени оръжия в Беларус, предаде investor.bg.

ВИЖ ОЩЕ: Г-7 с нов удар срещу Путин

В комюнике, публикувано във вторник след срещата на висшите дипломати на Г-7 в Япония, блокът осъди „по най-категоричен начин" войната на Русия срещу Украйна. Страните потвърдиха подкрепата си за мирния план на украинския лидер Володимир Зеленски, като същевременно заклеймиха „безотговорната ядрена реторика" на Русия, съобщи Bloomberg.

„Днес отново се ангажираме да подкрепим Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и да осигурим устойчива сигурност, икономическа и институционална подкрепа, за да помогнем на Украйна да се защити, да осигури свободното си и демократично бъдеще и да възпре бъдеща руска агресия", се казва в изявлението.

Министрите от Г-7 заявиха също, че признават важността на „откровеното взаимодействие" с Китай и необходимостта от съвместна работа по общите интереси, като същевременно призоваха за „мирно разрешаване" на въпросите, свързани с Тайван. Те изразиха също така загриженост относно нарастващия ядрен арсенал на Китай и призоваха за преговори със САЩ относно контрола на въоръженията.

Министрите добавиха, че „няма промяна в основните позиции на членовете на Г-7 по отношение на Тайван, включително заявените политики за единен Китай" - отвръщайки на твърденията на Пекин, че по-специално САЩ се стремят да променят статуквото.

Езикът по отношение на Китай в комюникето, значително по-мек от острата реторика, която често се чува във Вашингтон, се случва в момент, когато групата се стреми да демонстрира единство, след като се появиха ключови различия след неотдавнашното пътуване на Еманюел Макрон до Пекин.

Френският лидер заяви, че Европейският съюз трябва да избягва да бъде въвличан от САЩ в спор с Китай - забележки, които спомогнаха за постигането на целта на китайския президент Си Дзинпин да разпали разделението между американските съюзници.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок, която също присъства на срещите в Япония, в понеделник подчерта, че Германия няма да направи компромис със своите ценности, когато става въпрос за взаимодействие с Китай.

„Аз ясно заявих в Китай: Искаме да си сътрудничим, искаме да бъдем партньори, но не сме наивници", каза тя пред репортери в Япония.

По време на срещите, в които участваше и френският външен министър Катрин Колон, дипломатите се споразумяха за подход, който подчертава опитите за сътрудничество с Пекин навсякъде, където е възможно, като същевременно се намалява рискът от икономическата зависимост от Китай и се изпращат ясни сигнали, че доставките на китайски оръжия за Русия, както и военната ескалация с Тайван, са неприемливи, заяви служител, запознат с въпроса.

САЩ не са провеждали срещи на високо равнище с Пекин, откакто президентът Джо Байдън се срещна със Си в края на миналата година, тъй като свалянето на предполагаем китайски шпионски балон накара Блинкен да отмени отдавна планирано пътуване до Китай. Връзките само се влошиха след безпрецедентната среща на тайванския президент Цай Ин-уен на американска земя с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, което накара Китай да започне военни учения.

Един от ключовите въпроси беше до каква степен държавите от Г-7 трябва да се ангажират с неясния мирен план на Си за Украйна, който получи подкрепа от нововъзникващите икономики от т.нар. глобален Юг.

По време на пътуване до Пекин миналата седмица бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви пред репортери, че е „важно САЩ да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир". След това неговото правителство покани руския външен министър Сергей Лавров в южноамериканската страна, където бразилският външен министър Мауро Виейра разкритикува санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай