Фурор! Ето го менторът на Путин

Коментар на бившия икономически съветник на руския президент Андрей Иларионов

Фурор! Ето го менторът на Путин | StandartNews.com

Бившият икономически съветник на Владимир Путин – Андрей Иларионов, разказа сензационно в интервю за канала Ходорковски Лайв, че менторът и човекът, който е помогнал най-много за оформянето на възгледите на руския президент е не друг, а настоящият шеф на ЦРУ и бивш посланик в Русия Уилям /Бил/ Бърнс.

След като напуска президентската администрация през 2021 година, Иларионов работи като сътрудник в американския институт „Катон”.

Заради текст, където сравни превземането на Капитолия на 6 януари 2021 с подпалването на Райхстага от нацистите и като повод за репресии срещу поддръжниците на Тръмп и Републиканската партия, той бе уволнен от института. 

Повод да говори пред Ходорковски Лайв за Андрей Иларионов е интервюто, дадено от Бил Бърнс на конференцията на „Файненшъл Таймс” на 7 май, където той казва как Путин „не вярва, че може да си позволи да загуби тази война”, предава "Марица".

Малко след това бившият държавен секретар Хенри Кисинджър обяви, че Украйна трябва да се откаже от част от териториите си и да търси мир с Путин.

Същата идея бе публикувана в голям редакционен материал в „Ню Йорк Таймс”. И възмути много хора по света, които смятат, че Русия трябва да бъде наказана за агресията и престъпленията си.

„Мнозина мислиха, че след зверствата в Буча, в Харков, в Сума, в Бородянка и още на стотици други украински места старата позиция на приятелите на авторитарни и тоталитарни режими ще бъде заклеймена завинаги. Но тя взе връх и мина активно в настъпление от 7 май тази година! Влиянието на Бил Бърнс /посланик в Русия между 2005 и 2008 – б. р./ за формирането на агресивните възгледи на Путин, аз считам за много съществено. Точно той научи Путин на три важни идеи, които до този момент руският президент не бе артикулирал публично, а и може би не осъзнаваше”, казва Андрей Иларионов.

Първата идея на Бърнс е, че нито Грузия, нито Украйна трябва да бъдат допускани в НАТО. Възможно е дотогава Путин да е имал такива идеи, но той никога на е говорил за това.

„В 2003 година, когато бе на пресконференция с Леонид Кучма, на въпрос как се отнася на възможно членство на Украйна в НАТО, той отговори в открит текст: „Отнасям се нормално – това е суверенно решение на Украйна. От страна на Русия няма да има никакви препятствия и ограничения”. В 2004 се случи поредната вълна на разширение на НАТО. 7 страни станаха членове на блока. Путин не направи никакви изказвания срещи това. Нямаше и възражения или препятствия от руското ръководство”, припомня Андрей Иларионов. 

Освен против Украйна и Грузия, Бърнс смята, че разширението на НАТО на изток след 1997 е „лошо” и на това трябва да се противодейства. 

„Бил Бърнс научи Путин на още една важна концепция – тази за свръхдържавите и свръхинтересите им. В руските политически кръгове второто получи названието „Сфера на привилигерованите интереси”. Това е оформената концепция на  руската политика, която се прояви през 2008 година.

Главен „оценител” на тези идеи стана самият Путин. При отпътуването на Бърнс от Москва, руският президент му даде лична аудиенция. Това е единственият път за над 20 години служба, когато той прави това с посланик. Тогава той топло му благодари за това, „той има безценен принос в оценката на съвременния свят” – цитирам близо до текста думите на Путин.

За Путин това е интелектуален и геополитически принос, получен лично от Бърнс”, казва руският икономист. Според него, януари 2006-та може да се фиксира като началото на подготовката на голяма война в Европа.

„Тогава тръгнаха разговори между различни представители на кремълската администрация, че голяма война в Европа е неизбежна и тя ще стане вероятно през 20-те години на 21 век. Никой не казваше с кого ще се воюва – само, че ще има голяма война. Тогава Руската федерация започна бясно да увеличава златните си резерви. Тръгна и превъоръжаването на руската армия. За 15 години за това бе изхарчен над трилион долара. Това е материалната подготовка към войната”, обяснява Иларионов.

От Ходорсковски Лайв питат защо Бърнс е „въоръжавал” съперника си с талкова опасни идеи?

Според руския икономист, за Уйлям Бърнс Путин не се явява геополитически противник. 

„Американецът е от известната школа на „Реалистите”, която я има в САЩ и в Западна Европа. Тяхната гледна точка не произлиза от концепцията, че всички народи и страни са равни. Школата на Реалистите казва друго – в Международните работи равенство между държавите няма. Според тях, има супердържави и те си имат влияние. Важен инструмент на международните отношения се явява концепцията за баланса. Търсенето на този баланс се явява най-важната цел в търсенето на международната политика”, обяснява Андрей Иларионов. 

Към това политическо направление принадлежат Хенри Кисинджър, теоретикът Джон Мешайър и сегашният помощник по Национална сигурност Джейк Съливан. Президентът Джо Байдън се намира под голямо влияние на тази политика. 

„Това са влиятелна група хора, които сега получиха лостовете на властта и които сега реализират своите идеи за света. Този вид хора - като Бърнс, просто запознаха Путин със своите възгледи. А той ги намери интересни и полезни за него.

Те му позволяват да реализира своите планове, благодарение на това, че знае че има такива хора на Запад. Те те му дават сигнали, че така може да се действа и че те го разбират”, обяснява руснакът. 

Путин смята ли че губи войната след като постоянно променя целите й?

Според Иларионов, целите не са се изменили – те си остават същите, а затова, че риториката е различна, няма нищо учудващо. 

„Той се вслушва внимателно в това как се приемат думите му и се нагажда към това. Целта си остава възстановяването на т. н. „Историческа Русия” – това е цяла Украйна, всички територии на Беларус и Прибалтийските страни, Приднестровието и Молдова. Тази цел многократно е оповестявана и тя е написана в статията на Путин, която той публикува на 12 юни миналата година. Там говори за „единен народ” между Русия и Украйна”. Министърът на отбраната Шойгу задължи тази статия да бъде прочетена във всички военни части и да стигне до всеки войник. Същото е правено с изказването на Сталин преди окупацията на източна Полша в 1939 година. Подходът е същият”, убеден е руският икономист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай