Франция увеличи данъците на полетите, инвестира в ЖП транспорта

Какво каза министърът на транспорта

Франция увеличи данъците на полетите, инвестира в ЖП транспорта | StandartNews.com

Данъците върху полетите ще увеличи държавата Франция. Прави го за да инвестира повече в своите железници. Това кааза министърът на транспорта на страната Клеман Бон, цитиран от Евронюз. Този ход има за цел да направи пътуването с влак по-привлекателно, като намали разликата в цените на билетите за двата вида транспорт.

Франция ще увеличи данъците върху полетите, за да инвестира повече в своите железници, обяви министърът на транспорта на страната Клеман Бон, цитиран от Евронюз. Този ход има за цел да направи пътуването с влак по-привлекателно, като намали разликата в цените на билетите за двата вида транспорт.

“Много хора са шокирани от факта, че често е по-евтино да се вземе полет, отколкото влак”, каза Бон.

Подобна е ситуацията в цяла Европа. Миналия месец “Грийнпийс” публикува анализ, който показва, че пътуването с влак е средно двойно по-скъпо от това със самолет. Докладът сравнява разходите за билети по 112 маршрута на Стария континент, включително 94 трансгранични връзки.

Една от основните причини за несъответствието са по-ниските данъци, от които се възползва авиационната индустрия.

Така при полет от Париж до Барселона авиокомпанията не само не плаща ДДС, но също така е освободена от данък керосин. Но при пътуване с влак жп компанията ще трябва

да поеме енергиен данък и ДДС

за пътниците. Това означава по-високи разходи, които обикновено се отразяват в цените на билетите.

“При климатична криза освобождаване от данъци на свръхзамърсяващ сектор е несъвместимо с днешните предизвикателства”, смята Джо Дарден, директор в групата за кампания за чист транспорт T&E. Тя приветства плановете на Франция и се надява, че може да се стигне по-далеч в тази посока в бъдеще.

T&E изчисли, че ако всички освобождавания от данъци на авиационната индустрия са били премахнати в цяла Европа през 2022 г., това е

щяло да събере 34,2 млрд. евро

В отговор на хода на френските власти най-голямата асоциация на авиокомпании в ЕС - Airlines for Europe, пък обяви: “Франция вече налага някои от най-високите данъци върху полетите в ЕС. По-нататъшното им увеличаване няма да гарантира повече финансиране за декарбонизацията на авиацията или допълнителни инвестиции в железопътния транспорт”. От асоциацията също така посочват значението на индустрията за икономиката и туристическия сектор. Според организацията повишаването на данъците ще доведе до по-високи цени на полетите, което ще накара хората да пътуват по-малко.

Друг фактор, който може да повиши разходите за пътуване с влак при трансгранични пътувания, е липсата на сътрудничество между някои национални жп компании, пише Евронюз. Пътуващите често срещат затруднения по маршрути с връзка, която трябва да се резервира чрез 2 различни компании, които нямат споразумение за продажба на билети.

Същевременно ЕС също се стреми да обнови своите енергийни данъци. Брюксел иска да въведе данък върху керосина и да направи по-екологичните горива по-евтини, но в момента няма единодушие в блока.

Министърът на транспорта на Франция каза, че иска да види страната да въведе такъв данък, но това трябва да се направи съвместно с други страни.

“Няма смисъл да имате данък върху керосина във Франция, ако го нямате в Германия или Италия”, обясни Бон и призова за европейски действия по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай