Фараж победител на вота в Албиона

Фараж победител на вота в Албиона | StandartNews.com

Евроскептиците губят позиции на евроизборите в Холандия

Партията на независимостта на Найджъл Фараж, известна с антиевропейската си реторика, отчете най-силното си представяне досега на местните избори, които се състояха във Великобритания едновременно с вота за евродепутати, предаде Ройтерс.

ЮКИП взема места в общински съвети и от управляващите консерватори на премиера Дейвид Камерън, и от основната опозиционна сила - лейбъристите. Тя е спечелила повече нови мандати от която и да било друга партия - 86 места. Лейбъристите получават 126 места, а консерваторите и либералните демократи са загубили съответно 100 и 92 места, Избирателната активност е била слаба - около 36%, сочат първоначалните данни. Лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж коментира, че представянето на партията на местния вот е "добро предзнаменование" за резултатите - и на европейските избори. Той каза още, че резултатите са като че ли "лисицата ЮКИП е влязла в парламентарния курник". Проучвания на общественото мнение показаха, че партията отнема избиратели от всички основни британски партии, като се възползва от недоволството на британците от неуспехите на политиците в редица сфери и особено по въпроса за имиграцията, която според мнозина е прекалено голяма.

Резултатите от изборите за Европейски парламент във Великобритания ще бъдат обявени чак в неделя вечерта след приключване на гласуването в целия ЕС.

В Холандия, където също имаше избори, евроскептичната партия изненадващо е загубила подкрепа и е завършила едва на четвърто място, посочи екзит пол, представен от холандска телевизия. За сметка на това проевропейската леволиберална партия води, според проучванията, а десните я следват. Вчера Ирландия и Чехия избираха евродепутати. Очакванията на наблюдателите бяха десноцентристка партия да спечели най-много места в ЕП - четири от общо 11. В Чехия пък залагаха на политически новак в лицето на популистко движение на местен милиардер.

В Чехия избирателните секции в цялата страна отвориха врати в 14 часа местно време и затвориха в 22 часа. Онези, които не успеят да гласуват, ще имат възможността да го направят днес от 8 до 14 часа. Рекорден брой кандидати 849 от 38 партии и обществени движения участват на евроизборите в Чехия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай