Европа заговори за временен Грекзит

Европа заговори за временен Грекзит | StandartNews.com

Ципрас трябва да изпълни три условия на кредиторите до сряда, готов е на компромис

Временно излизане на Гърция от еврозоната е един от вариантите, който Европа разглежда за решаване на дълговата криза на страната. Подобна опция записаха финансовите министри от еврозоната във финалния документ от дългото им и напрегнато заседание, започнало в събота вечер, което след прекъсване продължи вчера. Документът бе предаден на лидерите на страните от еврозоната, които снощи се събраха на спешна среща в Брюксел. Първоначално планираната среща на ръководителите на всички страни от ЕС бе отменена от председателя на Евросъюза Доналд Туск. Идеята за Грекзит, която първоначално бе съобщена от немски медии, обаче раздели страните от еврозоната. Срещу нея твърдо застана Франция, а на другия полюс бе германският канцлер Ангела Меркел, която заяви, че няма да има сделка на всяка цена. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък заяви, че страната му е готова на "искрен компромис".
Гърция иска нова спасителна програма, срещу която миналата седмица представи нов план за реформи за 13 млрд. с надеждата, че срещу него ще получи 53 млрд. помощ. В събота обаче финансовите министри от еврозоната изказаха съмнения, че Гърция ще приложи на практика реформите. Вчера стана ясно, че в окончателния им документ е записано, че евентуалната нова спасителна програма за Гърция ще бъде за 82-86 милиарда евро.

Еврогрупата призовава тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ и МВФ) да проучат евентуалното намаляване на тази сума.

В документа, цитиран от АФП, пише още, че временното излизане на Гърция от еврозоната е един от възможните варианти.
"В случай на провал на опитите за постигане на споразумение, на Гърция ще бъде предложено да договори бързо временно излизане от еврозоната, с възможност за преструктуриране на нейния дълг", се казва в текста. Този пасаж обаче е поставен в скоби, което означава, че не е получил подкрепата на финансовите министри на всички държави от Еврогрупата. Първоначално за идеята съобщи вестник "Франкфурт алгемайне цайтунг", според който Германия е предложила временно, 5-годишно, изключване на Гърция от еврозоната. Информацията обаче бе опровергана от няколко източника, според които въпросът не е бил обсъждан от Еврогрупата. След тяхната среща стана ясно, че финансовите министри са дали на Гърция срок до сряда да гласува закони и реформи като условие за започване на преговори за нов спасителен план. "На масата е сложено много добро предложение, но има условия.

Първо, до 15 юли да бъдат приети закони. Второ, твърди условия за реформите на трудовия пазар и пенсиите, ДДС и данъците. Трето, строги мерки за приватизацията", обясни финландският финансов министър Александър Стуб, който бе сред най-остро настроените срещу Гърция. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум потвърди, че на лидерите от еврозоната е предадено предложение от министрите. Изминахме дълъг път, но остават още няколко важни проблема за решаване, което ще направят лидерите, каза той след края на срещата. В изготвения от нея документ се предлага извън Гърция да се създаде фонд с гръцки активи за 50 млрд., който да гарантира обещаната приватизация. Дали сделка ще бъде постигната обаче, снощи не бе ясно. Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди началото на срещата на върха, че очаква много трудни разговори и изключи споразумение на всяка цена. "Най-важната валута я няма - това е доверието и надеждността", каза Ангела Меркел и добави, че очевидно в неделя Еврогрупата няма да може да произведе основа за споразумение с Гърция. Канцлерът призна, че преговорите ще бъдат много сложни.

"Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите", посочи още Меркел. В нейния лагер бяха Финландия и балтийските страни. Срещу тях бе Франция, която работи за оставането на Гърция в еврозоната. Залогът е да знаем дали утре Гърция ще бъде в еврозоната, залогът е Европа. Франция ще направи всичко възможно за намирането на споразумение, каза президентът Франсоа Оланд. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща да работи по последната секунда за сделка. Готов съм за още един искрен компромис. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас преди старта на срещата на ръководителите на държавите от еврозоната.

Искат промяна на данъци и пенсии

Министрите на финансите от еврозоната са оказали натиск над Гърция да предприеме мерки, сред които бързо прокарване на закон за увеличаване на ДДС и гарантиране на независимост на националната статистическа служба. Еврогрупата е съгласна с институциите, че пакетът трябва да бъде значително подсилен и разширен, за да осигури подходящите условия за евентуална тригодишна програма на ESM. Сред ключовите изисквания са пълно спазване на средносрочната първоначална цел от 3.5% ръст на БВП до 2018 г., провеждане на амбициозна пенсионна реформа и специфични политики за компенсиране на фискалните последици от решението на Конституционния съд от 2012 г. за пенсионната реформа и за въвеждане на клауза от нулев дефицит. Финансовите министри са поискали и приемане на по-амбициозни реформи на продуктовия пазар с ясна времева рамка за прилагане на всички препоръки на ОИСР, като сред тях са търговията в неделя, периодите на продажби, лекарствата без рецепта, собствеността на аптеките и др. Що се отнася до енергийния пазар приватизацията на оператора на електроразпределителната мрежа трябва да продължи, освен ако не се намерят заместващи мерки с еквивалентен ефект. Спрямо трудовия пазар се изисква предприемане на цялостно преразглеждане на колективното договаряне, стачките и масовите съкращения в унисон с времевата работа и предложения подход от страна на институциите. Не на последно място са и разработването на значително по-разширена програма за приватизация с подобрено управление, както и промяна или подобрение на законодателството, прието през 2015 г., което не е било договорено с институциите и е било в противоречие с намеренията от програмата.

Митов: Искаме съседите
да останат в еврозоната

България иска съседна Гърция да остане в еврозоната, заяви външният ни министър Даниел Митов, цитиран от Би Би Си. "Ясно е, че останалите страни са достатъчно стабилни, както и икономически, за да запазят стабилността в еврозоната и да върнат много бързо доверието в нея, ако Гърция излезе", казва Митов. "Това обаче ще създаде бъдещи проблеми в самата Гърция, а като непосредствен неин съсед не бихме искали да видим това", добавя той.
В същото време председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев свика вчера в Брюксел лидерите от лявото политическо семейство, за да обсъдят новите предложения на Гърция, съобщиха от офиса му. На срещата трябваше да присъстват френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, малтийският премиер Джоузеф Мускат, австрийският канцлер Вернер Файман, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, немският вицеканцлер Зигмар Габриел, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, еврокомисарите Франс Тимерманс и Марош Шефчович, лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела, както и лидерите на партии от Испания, Португалия и Холандия.

Сириза: Германия
иска да ни унизи

Поставените условия пред Еврогрупата от страна на Германия, за да бъде отпусната нова помощ на Гърция, имат за цел да унижат Атина. А истинската цел на тези условия е да свалят демократично избраното правителство на премиера Алексис Ципрас. Това каза представител на управляващата партия в Гърция - Сириза, пред местната телевизия "Мега", цитиран от световните медии.


"Това, което се случва, е желанието да бъдат унижени Гърция и гръцкият народ или да бъде свален от власт Ципрас", заяви Димитриос Пападимулис от Сириза, който е и заместник-председател на Европейския парламент.

Блокадата на банките
поне още два месеца

Мобилно приложение показва на гърците най-близкия банкомат с пари

Гръцкият министър на икономиката Георгиос Статакис заяви, че ограниченията на движението на капитали ще действат в страната "още най-малко два месеца", съобщи Ройтерс. Той посочи, че банките може да отворят врати още следващата седмица, ако Атина успее да постигне споразумение за предоставяне на финансова помощ от кредиторите. И при споразумение обаче ограниченията при теглене на пари и изнасяне на капитали ще останат в сила. "Това ще продължи два месеца или повече", заяви Статакис пред гръцката телевизия "Мега ТВ".
Междувременно на срещата на финансовите министри от еврозоната в събота бе съобщено, че от всеки спасителен заем за Гърция ще бъдат необходими около 25 млрд. евро за рекапитализиране на банките, които са близо до колапс. Допълнителните средства са необходими заради щетите, нанесени от масовото теглене на депозити преди започването на двуседмичната банкова ваканция от 29 юни.
За да спестят на гърците напразното редене на опашки пред банкоматите, трима компютърни специалисти пък създадоха мобилно приложение, което показва къде се намира най-близкият банкомат и дали е зареден с пари. Приложението се казва "Намери банкомат" и вече е достъпно за телефони с операционна система Андроид, но скоро ще може да се ползва и с iOS. Това е частна и напълно безплатна услуга, която показва дали машината за теглене на пари е празна, дали разполага само с банкноти по 50 евро или има и такива по 20 евро. Идеята на апликацията е да улесни живота на гърците със смартфони, които са принудени да чакат пред банкоматите, за да изтеглят полагаемите им се 60 евро на ден.

Шойбле към Драги: За идиот ли ме мислите

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум бе принуден да прекъсне заседанието й заради спор между финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле и президента на ЕЦБ Марио Драги, предаде РИА Новости. Когато Драги започнал да говори за гръцкия проблем, Шойбле го прекъснал с думите "Не губете време за глупости" и "Да не ме мислите за идиот". За да свали напрежението, Дейселблум е обявил прекъсване на заседанието.

Междувременно един от най-ярките противници на гръцкия спасителен план - финансовият министър на Словакия Петер Казимир, реши да се пошегува с репортерите при пристигането си за срещата в Брюксел. На въпрос за очакванията му за срещата, той шеговито отговори: "Не мога да говоря пред медиите, защото съм католик и не работя в неделя". След това обаче сериозно добави, че смята постигането на сделка с Гърция за невъзможно.

Русия ще помага с
преки енергийни доставки

Москва разглежда възможности за преки енергийни доставки за Гърция, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от Интерфакс. "Русия има намерение да подкрепи възстановяването на гръцката икономика чрез разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор. В тази връзка разглеждаме възможности за доставяне на енергийни суровини за гръцката държава, каза Новак, но не уточни как ще станат тези доставки. Според него те могат да започнат в най-скоро време. "Сега работим над тях и очакваме постигане на споразумение до няколко седмици", каза Новак. В момента Гърция получава руски газ през Украйна и България, а петрол обикновено купува на търговете на черноморското пристанище Новоросийск. По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин за пореден път заяви, че Гърция не се е обръщала към Москва за икономическа помощ. Той подчерта, че Русия може да окаже помощ на своите партньори въпреки трудностите, пред които е изправена самата тя.

Алексис отново
с Лю на телефона

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял вчера следобед по телефона с американския министър на финансите Джейкъб Лю и му казал, че Атина иска еврозоната да удължи спасителната програма. Сделката обаче трябвало да бъде такава, която "да уважава гръцкия народ и направените от него жертви в последните пет години". Ципрас обяснил на Лю, че Гърция била доказала, че иска да бъде постигната сделка, разкри източник от гръцкото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай