Емирствата са рай без партии и данъци

Престъпността в ОАЕ е екзотика, обществените поръчки - непозната дума

Емирствата са рай без партии и данъци | StandartNews.com

Който иска да направи нещо, намира средства, а който не иска да го направи, намира причини. В правотата на тази арабска поговорка ще се убеди всеки, който стъпи в пустинята, на чиито пясъци едва преди 42 г. са положени основите на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Седемлентовият път от летището, водещ до най-известното емирство - Дубай, е първото доказателство, че местните емири не са търсили причини, а са намерили начини и средства да превърнат едно пусто място в рай за живеене. Вероятно някои ще си кажат, че с пари всеки може, но светът е пълен с примери за богати на ресурси и природа държави с бедно и нещастно население, живеещо с единствената цел да емигрира.

 


"Създали са перфектната държава, в която местните и постоянно пребиваващите чужденци живеят прекрасно. Вероятно всичко върви добре, защото тук не е демокрация", казва наша сънародничка, която от 4 г. е в Ал Айн. Всяко едно от седемте емирства на ОАЕ се ръководи от емир, който определя как да се използват ресурсите му. Седмината пък формират правителството, наречено Върховен съвет, в чиито ръце са законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян, емирът на Абу Даби, най-богатото емирство, е президент. Негов заместник и премиер е Мохамед бин Рашид ал Мактум, който е и емир на Дубай. ОАЕ имат и парламент, чиито функции са консултативни. Федералният Национален съвет има 40 членове, като 20 от тях са номинирани от президента, а останалите 20 представляват емирствата. Мандатът им е 2 г. Политически партии в страната няма. Изникналата сред пясъците държава съществува по начин, който е абсолютно непонятен за европейците. Понятието "минимална работна заплата" не съществува.

 

Социална система за пенсиониране няма

 

Не се плащат данъци, но за сметка на това училищата и детските градини са платени. Няма и безработица, тъй като човек без работа не може да съществува. "Седемте монарха, начело на емирствата, се възприемат от обикновените хора като техни лидери, които имат дългосрочна визия и стратегия", казва чуждестранен дипломат, пожелал анонимност. Средният годишен доход на глава от населението в момента в ОАЕ е около $42 000. А според Националната програма за развитие на страната до 2021 г. доходът трябва да нарасне с 65% и да стигне около $70 000. Амбицията е държавата да стане третата в света по размер на доход, като сега първенството се държи от Люксембург, следван от Катар. "Ако до момента сме постигали 100%, в следващите 7 г. искаме да постигнем 200%". Такава е визията на премиера шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

В ОАЕ живеят над 8 млн. души.

 

Едва 9 на сто са местни

 

като голяма част от тях заемат ръководни длъжности или пък изобщо не работят. Представители на 202 националности работят в емирствата, като съжителстват нормално и мирно помежду си. "Самите постоянно пребиваващи считат държавата си за своя. От своя страна тя защитава правата им, стига те да спазват нейните правила, а те са еднакви за всички", уточнява чуждестранен дипломат. "Ние уважаваме нашето правителство, защото и то ни уважава", казва българката Камелия Аллоу, която живее в Дубай от 1999 г. Всъщност в емирствата нещата са прости. Обикновените хора знаят, че ако спазват правилата, могат да се възползват от всички привилегии, които не са малко. Емирите и бизнесмените пък са наясно, че ако обикновените хора или техните подчинени не са добре, това ще се отрази на тяхното благоденствие.

 

Иначе ОАЕ доказват, че контролът е висша форма на доверие. Вероятно по тази причина повечето ми събеседници пожелаха да останат анонимни, но за сметка на това туристите, местните и постоянно пребиваващите се радват на невероятна сигурност. "Ако забравиш телефона си някъде, никой няма да го пипне", разказва наш сънародник. "Бях си загубила портмонето и го открих след няколко месеца непокътнато", добавя друга наша сънародничка. Престъпност естествено има, но е сведена до минимум, тъй като мерките за сигурност са жестоки, а камери са разположени из цялата страна. Още

 

на летището сканират зениците на пристигащите

 

което улеснява идентифицирането при извършване на престъпление.
"Дори да има корупция, то тя е деликатна. По-скоро става въпрос за влияние. Дребната дразнеща корупция, която предполага да дадеш пари на някого, за да си свършиш работата, не съществува", твърди български дипломат. Той добавя, че страната не познава понятията обществени поръчки и корупционен натиск. "Правителството решава дали да прави магистрала, като няма значение дали изграждането ще е със собствени средства или с друго финансиране. Ресурсът го има и то - преди реализацията. Така въпросът е не да се даде най-ниската оферта, а фирмата да си свърши работата качествено. Вероятно и затова асфалтът при 50 градуса температура не мръдва", добавя той.
"Искам моят народ да живее днес, а не утре или в бъдеще", казва шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Желанието на емира дава много обяснения за амбициите на иначе младата държава, за която в последно време приоритет е навлизането на новите технологии и комуникации. Макар че ОАЕ се смята за петролна държава,

 

едва 36% от БВП се дължи на черното злато

 

Над 50 на сто от БВП идва от услугите. Заради приоритетите си страната дори успя да убеди Международната агенция за възобновяеми енергийни източници да премести централата си на нейна територия. Единственият филиал на Сорбоната се намира в Абу Даби, а в момента се строят и филиалите на Лувъра и музея Гугенхайм.
Последната амбиция на властите е всеки обикновен човек чрез мобилния си телефон да има достъп до всяка една държавна институция. От тази седмица пък се работи по предложението държавните институции да имат рейтинг по подобие на хотелите. Всяка една институция ще има табела със звезди от 1 до 7, което трябва да се реализира в рамките на 6 месеца.

 

Моят дядо се е возил на камила

 

Баща ми си беше купил автомобил. Аз карам мерцедес, а синът ми ще си купи самолет. Ако не правим нищо, на внука ми вероятно ще се наложи да язди камила" - думите са на емира на Дубай. И са показателни за манталитета на някогашните ловци на перли, издигнали държавата си върху пясъците на пустинята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай