Една война, един Шолц, един Путин. Кой печели

Докато германският канцлер е в беда, Кремъл ще акумулира агресия

Една война, един Шолц, един Путин. Кой печели | StandartNews.com
  • Макрон все повече завзема лидерски позиции в Европа, знакова визита преди втория кръг на изборите  
  • Докато германският канцлер е в беда, Кремъл ще акумулира агресия

След повече от 110 дни от началото на войната, германският канцлер Олаф Шолц най-накрая събра политически кураж да отиде в Киев. Тази визита, която отдавна трябваше да се проведе като знак за солидарност с Укрйна, днес обаче вече няма същата тежест за германския лидер. Защото заедно с италианския премиер Драги изглеждат по-скоро като част от екипа на френския президент Макрон, устремил се към поредна победа, която очаква партията му на втория тур на парламентарните избори във Франция.

И докато Макрон все повече прилича на новия европейски император, а Марио Драги постепенно връща Италия на голямата политическа маса, мястото на Шолц изглежда все по-непредсказуемо.

Но отсега е ясно - германският канцлер е силен на думи, но бавен на действия.

В най-голяма степен това важи по отношение на Украйна и Русия. Докато френският президент Еманюел Макрон умело води усилията за укротяване на развилнелия се Владимир Путин, германският канцлер Олаф Шолц остана не просто догонващ, а направо "изчезнал по време на акция".

Фрапираща е разликата и по отношение на ЕС и процеса на присъединяване. Докато Макрон подготвяше посещението си в южния фланг на НАТО, за да стисне ръката на румънския и молдовския президент като верни съюзници, Балканската обиколка на Шолц му донесе куп разочарования.

И макар да обеща на македонския премиер Димитър Ковачевски лично да се застъпи за старта на преговорите, разговорите му с Радев набързо охладиха ентусиазма, че ще има решение на предстоящата европейска среща на върха.

Не постигна напредък при преговорите си със сръбския държавен глава Александър Вучич, който ясно му заяви, че не смята да променя своето поведение спрямо Русия.

Големият проблем на Шолц е, че месеци наред Силните му думи към Путин рязко се отличават от противоречивите му действия.

Тежкото въоръжение, което Германия обеща преди месеци на Украйна, продължава да стои  по складовете. Руските енергийни доставки, сиреч газът и петролът, съвсем не са блокирани, а забраната им се отлага за далечното бъдеще. Опитите на Германия да участва активно в политиката на ЕС по налагане на санкции на Москва също буксуват, т.е. санкциите ги има, но не са достатъчни, за да блокирал или поне затруднят руската военна машина.

Виновният канцлер

Все повече анализатори са на мнение, че сериозна отговорност за буксуването носи именно Олаф Шолц. Кабинетът в Берлин продължава да звучи неубедително с тезата, че оръжията, в т.ч. танкове, гаубици и зенитно-ракетни системи са необходими на самата Германия. И че липсата на доставени танкове е защото трябвало дълго да се обучават украинците да ги ползват.

Причината за неохотата на правителството да предостави на Украйна помощта, от която се нуждае, може да се окаже доста прозаична, породена от вътрешни проблеми - социалдемократите на Шолц, които предвождат управляващата коалиция, имат тежко минало на помирителни отношения с Русия. В последно време става очевидно, че това историческо преплитане и традициите, които е създало, е в основата на колебливостта на германския лидер.

Бившият канцлер и някога водач на Социалдемократическата партия Герхард Шрьодер, когото измъкнаха почти насила от добре платени високи постове в руски енергийни компании, е само един пример за преплитането. Но случаят с него е само витрина, капак на нещо, което е доста по-дълбоко и не е свързано само с директорски позиции. Проблемът е и в мисленето, а то при по-старите партийни представители остава подчинено на отношенията от годините на Студената война.

Редица социалдемократи, включително и депутати в Бундестага не бяха доволни от блокирането на проекта за газопровода "Северен поток" 2, а и сега не желаят свръхстроги санкции срещу Москва. Не желаят да повярват, че световният ред от последните 80 години вече не съществува.

 

Канцлерът без харизма

Дългият престой на Шолц в сянката на Ангела Меркел, чиито вицеканцлер и финансов министър бе в продължение на три години, не предполага харизмата, която тя имаше. Затова и резултатите на партията му са далеч под очакванията. В скорошни избори в две германски провинции социалдемократите изгубиха доста гласове. В същото време Християндемократическият съюз, който бе на власт 16 години начело с Меркел, продължава да печели подкрепа и да води в социологическите проучвания. Новият лидер на дясната формация Фридрих Мерц обаче не се поколеба и много преди Шолц отиде в Киев.

Колебливостта на Шолц събра гнева на Зеленски, който вече все по-остро поставя под въпрос ангажимента на Германия към страната си.

Но в същото време поставя и в паника всички съюзници. Защото колкото по-дълго Германия, претендираща да бъде най-могъщата и авторитетна държава в Европа, се колебае, толкова повече агресия акумулира Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай