Десетки джихадисти на ИДИЛ избити при бунт в затвор

Бивши бойци на терористичната организация са подстрекателите

Десетки джихадисти на ИДИЛ избити при бунт в затвор | StandartNews.com

29 затворници са убити в размириците, избухнали в затвор близо до Душанбе

Членове на групировката „Ислямска държава“ се предизвикали бунт в строго охраняван затвор в Таджикистан. В резултат най-малко 32 души са убити, трима от които - надзиратели, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

29 затворници са били убити в размириците, избухнали в затвора във Вахдат, на 10 километра източно от столицата Душанбе. Размириците избухнали в неделя, след като бивши бойци на терористичната организация, въоръжени с ножове, убили трима надзиратели и петима затворници. Един от подстрекателите на бунта е Бекхруз Гулмурод - син на Гулмурод Калиманов. Той е бил полковник от специалните части, който се присъединил към ИДИЛ през 2015 година и бил убит в Сирия.

Силите за сигурност отговорили на насилието и убили 24 затворници, преди да възстановят реда в затвора. Там са настанени 1500 души. ИДИЛ, която в един момент контролираше големи територии в Сирия и Ирак, но сега изгуби бастионите си, е поемала отговорност за друг бунт в таджикистански затвор - през ноември миналата година. А преди това, през юли 2018 г., в Таджикистан последователи на джихдистите извършиха смъртоносно нападение срещу западни туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай