Черният 17 август 1999 г.: Турция почете хилядите жертви

Когато часовниците удариха 3:02, хората запазиха минута мълчание и се помолиха за загиналите

Черният 17 август 1999 г.: Турция почете хилядите жертви | StandartNews.com

Жителите на градовете, засегнати от земетресението в Турция през 1999 г., си спомниха за жертвите и ужасите на бедствието, с карамфили в ръка. 

Момиче оставя карамфили на паметник на жертвите на земетресението в Ялова

От северния град Гьолджук, където беше епицентъра на бедствието на 17 август, до мегаполиса Истанбул, където загинаха хиляди, се проведоха церемонии снощи вечерта и в ранните часове днес, в точното време, когато удари земетресението с магнитуд 7,4, пише "Марица".

В Гьолджук, на брега на Каваклъ, множество граждани се събраха за тържественото събитие около паметник в памет на жертвите. В този квартал на окръг Коджаели, беше епицентърът на земетресението. Тук имаше и най-много жертви. Когато часовниците удариха 3:02 сутринта, момента на земетресението, хората запазиха минута мълчание и се помолиха за жертвите.

„Тези 45 секунди винаги ще бъдат запомнени от хората на Гьолджюк“, каза кметът на града Али Йълдъръм Сезер по време на събитието. Регионът претърпя много вторични трусове след катастрофалното земетресение, принуждавайки хората да прекарат почти седмица навън. „Ние възстановихме всичките си материални загуби, но хората, които загубихме, няма да се върнат. Болката ни е все още жива“, каза Сезер.

„Научихме урок и той беше, че бедствия могат да се случат по всяко време и винаги трябва да бъдем нащрек."

На по-ранна възпоменателна церемония на същото място вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че Турция е предприела нови стъпки, за да бъде по-добре подготвена срещу бедствия след земетресението от 1999 г. Той подчерта системата за ранно предупреждение и каза, че държавата винаги ще застане до засегнатите при всяко бъдещо бедствие.

Министърът каза, че сега са съсредоточени върху прогнозираното земетресение с магнитуд 7,5, което се очаква да удари най-населения град в Турция Истанбул в бъдеще. „Не знаем кога ще се случи, но имаме пълна готовност“, каза той.

В Ялова, където загинаха повече от 2500 души, хората организираха нощно бдение пред паметник, посветен на жертвите на земетресението, преди да започне тихо шествие в района. Хората оставиха карамфили върху мраморните блокове, където бяха изписани имената на жертвите, и посетиха изложба, където бяха изложени снимки от последствията от земетресението, което удари северозападната провинция.

Авджълар, където живеят най-много от българските изселници в Истанбул, все още стоят някои сгради, силно повредени от земетресението. Кварталът от европейската страна на Истанбул беше най-засегнатото място в града от бедствието през 1999 г. Общо 247 души загинаха, а 28 сгради се срутиха при земетресението. Там беше организирана друга възпоменателна церемония.

В столицата Анкара Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) на годишнината проведе учение за спасителни и евакуационни действия при земетресение. В централата на AFAD екипите за търсене и спасяване симулираха последствията от земетресение сред руини. Придружени от кучета за следене, те претърсиха отломките за оцелели и ги извадиха, докато парамедиците помагаха на ранените. Пожарникарите направиха учение, при което спасиха хора, блокирани в горяща сграда.

На 17 автуст 1999 г. само за 37 секунди, по официални данни смъртта си намират 17 000 души, а над 40 000 са ранени. Неофициалната статистика обаче сочи, че при катастрофалния трус загиват близо 35 000.

Най-тежки са разрушенията в градовете Измит, Ялова, Коджаели, Дюздже, Сакария, Гьолджюк и Истанбул. Сринати със земята са стотици хиляди сгради. Близо 500 000 души остават без дом.

Земетресението предизвиква пожар в голяма нефтена рафинерия в Измит, както и изтичане на нефт от нея в Мраморно море, което довежда до сериозно замърсяване на водите. Вдига се и цунами с 2,5-метрови вълни. 

Един от най-популярните турски ежедневници - "Хюриет" излиза с голямо заглавие - "Убийци" в първия си брой след трагедията. Обвинението е насочено към фирмите, които са строили, без да се съобразяват с изискванията за безопасност, въпреки че е известно, че Турция се намира в зона на повишена сеизмологична опасност.

Материалните щети се оценяват на около 10 млрд. долара. От Министерството на благоустройството и жилищното строителство на Турция определят 10-годишен срок за възстановяването на пострадалите сгради.

Ялова бе между най-силно пострадалите от земетресението градове. В градския парк днес се извисява и единственият в региона паметник на загиналите при труса. На него пише: "Ние няма да забравим". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай