Британците пазаруват като за последно

Британците пазаруват като за последно | StandartNews.com

Оборотите скочили с 50% след поевтиняването на лирата

Седмица след като британците гласуваха в референдум за излизане от ЕС, Лондон прилича на разбунен кошер. Във влакчетата на метрото в събота бе трудно да различиш кои хора отиваха да протестират на Пикадили съркъс срещу излизането от съюза и кои отиват да гледат тенис мачовете на "Уимбълдън". Спокойните физиономии са сменени с лица, изкривени от емоции и напрежение.

"Отиваме да протестираме, никой не разбра какво се гласуваше. Подведоха се от популистките тези, че 380 млн. паунда на месец ще отиват вместо вноска в ЕС за здравната и социалната сфера", казва Джонатан, който носи плакат за премахването на член 50. Това е член от Лисабонския договор на ЕС, според който предложението за излизане от съюза може да дойде в Брюксел от премиера. Джонатан настоява решението да бъде гласувано от британския парламент. Това със сигурност ще спре реваншистките настроения на торите, които ако се избере заместник на Дейвид Камерън, ще направят именно такова предложение за излизане от ЕС. Това обяснява пламенно Джонатан, който е малайзиец, но е роден в Лондон, след като родителите му са дошли в Лондон от бившата британска колония.
За обикновените хора резултатите от Брекзита са видими повече в мола. В магазините на мола "Уестфийлд" в източния квартал Стратфорд, населен предимно с имигранти от България, Румъния, Полша и мюсюлмани от цял свят, пасажите надвечер в петък приличат на забързан мравуняк. Опашката в "Дисни стор" превишава 20 души, които са наредени пред само една работеща каса. Жени пълнят сакове с играчки, сякаш идва краят на света. Оборотите скочиха с 50%, след като лирата поевтиня, след като решихме "Аут", казва касиерката. За да се добере човек до нея, чака 25 минути на опашка.
Тук имаш чувството, че никой не знае думата "брекзит". Възрастна жена гласувала за излизането и мъж на 35 години, който е за оставането в съюза, по един и същи начин изразяват огромното си учудване, че въобще съществува такава дума. Няма как да не те впечатлят безумните доводи на феновете на Брекзита. 74-годишната Естер от Съсекс показва с красноречив жест с десния палец от главата навън, че е дала вота си за напускането на съюза. "Така ще контролираме по-добре и ще защитаваме по-добре границите си. Освен това не позволяват на рибарите ни да ловят риба край бреговете", повтаря тя вероятно някоя от тезите на местните промоутъри на опорните точки на Борис Джонсън.
Традиционно петък вечер кръчмите са пълни и е невероятно трудно да запазиш места за 20 души. В отдалечения мол от жилищните квартали на Стратфорд обаче наистина е трудно да намериш място, още повече че изливащият се на улицата дъжд намалява още от мястото за маси. На рецепцията на Джеймис Италиън Ресторант на световноизвестния британски готвач Джейми Оливър унгарката Илона казва, че още никой не е казал за намаляване на заплати след обезценяването на британската лира. Но самата тя предчувства, че нещо подобно ще се случи. Тя още няма гражданство и заради Брекзита вероятно никога няма да го получи. До нея са симпатичните бангладешци Етина и Хумпар. Те са в Лондон от 6 години и все още се надяват, че са на много малко разстояние от това да станат пълноправни поданици на кралицата.

Елизабет II зове политиците на Острова за мисъл

Великобритания може да напусне ЕС още догодина, каза кандидат-премиер

Кралицата на Великобритания Елизабет II призова политическите лидери на Острова да запазят спокойствие по време на хаоса след решението за напускане на ЕС. Това е първата й реч след Брекзита. По време на откриването на новата сесия на шотландския парламент кралицата призова депутатите към "надежда и оптимизъм" в следващите пет години. Елизабет II призова британските политици да "отворят място за мисъл и преценка", преди да решат какво ще е следващото им действие. Посочвайки политическия и икономически хаос, обгърнал страната след референдума за излизане от ЕС, тя призова британците да "живеят и да работят във все по-сложния и изискващ свят", където нещата се случват "с голяма скорост". По думите й, подновяването на работата на парламента носи "реално усещане за обновление".
"Разбира се, светът, в който живеем, става все по-сложен и изискващ, събитията в него се развиват с огромна скорост. Понякога е трудно да останем спокойни и концентрирани", каза кралицата. Тя подчерта, че едно от изискванията към лидерите е да могат да отстъпват.
Междувременно британската депутатка Андреа Лийдсъм, която е един от петимата кандидати за приемник на премиера Дейвид Камерън на лидерския пост в Консервативната партия, заяви, че смята бързо да задейства процеса на преговори по условията за излизане на Великобритания от ЕС. В интервю за телевизия Би Би Си, попитана дали ще задейства член 50 от Лисабонския договор, с което официално ще стартира процесът, Лийдсъм отказа да посочи точен график, но даде ясно да се разбере, че това би трябвало да стане колкото може по-скоро. "Ние трябва да се захванем с това, трябва да се възползваме от възможността", заяви Лийдсъм, която бе сред видните лидери на кампанията за излизане от ЕС преди референдума от 23 юни. Тя е убедена, че Великобритания може да продължи да търгува безмитно със страните от ЕС и след излизането от съюза.
В друго интервю, за в. "Сънди таймс", Андреа Лийдсъм каза, че Великобритания може да напусне ЕС още догодина.

Нашенци бързат за британски паспорт

Работещи и живеещи на Острова нашенци бързат да си подготвят документите за британски паспорт. Те коментират по форуми различни варианти, с които да се "застраховат" при неясната развръзка. "Аз започнах да си подготвям документите за постоянно местожителство и после за паспорт, че знае ли човек какво може да ги ухапе англичаните с тези антиемигрантски настроения", пише нашенец. Друг обаче го контрира: "Не са антиемигрантски, в основата е друго. UK иска да е по-малко зависим от Брюксел. Камерън дори не си прави илюзии да обещава ограничаване на свободното пътуване и право на работа, а просто иска да спре достъпа до социалноосигурителната система за новодошли, безработни".
Трети пък дава съвет към българите във Великобритания. "Спете спокойно до 2017, а и след това. Каквото ще става - ще става. Но не подценявайте британците, в тукашното общество винаги взема превес мълчаливото мнозинство, а не гръмогласните фенове на UKIP или левичарите", обяснява българинът.

Българите "за" Брекзит и срещу евробюрократите

Всъщност това, което разделя имигрантите в Лондон, е дали имаш местно гражданство или не. Същото важи и за българите в британската столица. Докато за Свилен, който доставя кебапчета, кюфтета и карначета в Лондон, бизнесът вероятно ще се повлияе негативно, ако бъдат наложени износни мита за внос от ЕС и в частност от България във Великобритания, то за Богдан Брекзитът е нещо добро. Богдан има две каравани, в които продава бургери, български кюфтета и кебапчета, казва, че бизнесът върви добре и дори кара такси за Юбер, за да търси места за нови каравани. "Оставането в ЕС е добро единствено за бюрократите в ЕС и част от местните политически елити. Защото парите от еврофондовете никой тук на улицата в Лондон не вижда, те се усвояват от много тясна бизнес прослойка", казва той. Затова британците искат да вземат нещата в свои ръце, да инвестират вдъхновението си и енергията си в нещо за себе си.
"Според мен, Брекзитът е решение на британския политически елит. Вярвам дори, че изборът на мюсюлманина Садик Кан за кмет на Лондон беше също манипулиран, за да накара лондончани да бъдат недоволни и да гласуват за излизането от ЕС", казва Свилен.
Едва ли има нужда го разубеждавам, защото всеки вярва в неща, които го карат да се чувстват по-сигурен, стабилен и уверен в някакво бленувано бъдеще.

Плевнелиев: С Лондон трябва да останем приятели

В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за френската телевизия "Франс 24". По думите му единственият начин да се разрешават кризите е чрез ценности. "Никъде по света популизмът не се е доказал способен да разреши проблемите на обществата, били те икономически или на сигурността", каза Плевнелиев. Според него Брекзит няма да донесе на Обединеното кралство нито повече устойчивост, нито по-малки разходи.
"Пряката демокрация може много да помогне на обществата, но може и да доведе до проблеми, ако се превърне в инструмент в ръцете на популистите. Ситуацията във Великобритания ясно показа това. Видяхме как много от аргументите, които разпалваха антиевропейската реторика на Острова, се оказаха грешни", заяви президентът, цитиран от bTV. И допълни: "Раздялата между Великобритания и Европейския съюз трябва да бъде легитимна и хуманна, а с Лондон трябва да останем близки приятели и партньори".

И Швейцария може да загуби свободния пазар

Швейцария също може да загуби достъпа си до единния европейски пазар по подобие на Великобритания, ако реши да въведе ограничения за миграцията от страните членки, пише в. "Гардиън". Причината е, че през 2014 година швейцарците гласуваха на референдум за налагането на подобни рестрикции, който е законово обвързващ. Оттогава насам текат тежки преговори с Брюксел за постигане на споразумение по въпроса, но позициите са доста раздалечени, посочва вестникът.
Преговорите текат от близо две години, но вече е необходимо спешно решение, тъй като срокът за въвеждането на ограниченията е февруари 2017 година. За да се случи това, трябва позициите с Брюксел да бъдат изгладени, за да има време за приемането на нужните закони в националния парламент. Заплахата от Брекзит и предупрежденията на Брюксел, че няма свободен пазар без свободно движение на хора, вероятно ще се отнасят и до Швейцария, коментира бившият лидер на либералната партия в страната Филип Мюлер. Той предлага властите в страната да предложат вариант, при който миграцията може да бъде контролирана в определени сектори и при специални случаи, когато ЕС и Швейцария постигнат съгласие, че безработицата е достигнала твърде високи нива. Той обаче признава, че в момента позициите на двете страни по въпроса не са близки.

Лондончани към чужденците: Sorry!

"Искам да се извиня от името на британската нация заради Brexit". Такива думи все по-често чуват от местните хора чужденците, работещи в Лондон и другите големи градове на Острова. "Съжалявам за решението за излизане от ЕС. Искам децата ми да са свободни хора, да могат да пътуват и живеят където пожелаят, а не да бранят социалните помощи от мигрантите", казала журналистка от BBC на българи, живеещи в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай